Food Industry Economics

ISSN-print: 2411-4111
ISSN-online: 2312-847X
ISO: 26324:2012
Архiви

СТРАТЕГІЧНІ НАПРЯМИ СТАЛОГО ТА ІНКЛЮЗИВНОГО РОЗВИТКУ АГРОПРОДОВОЛЬЧОЇ СФЕРИ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

V. Samofatova

Анотація

У статті зазначено, що незважаючи на успіхи агропродовольчої сфери на внутрішньому і
світовому ринку, вона потребує системних трансформаціях на основі стійкості та відкритості. Акценто-
вано увагу на тому, що вибір України Європейського вектора розвитку, вимагає вивчення та
імплементації програмних документів, зокрема «Стратегії-2020», включаючи розумну, сталу і
інклюзивну економіку.
Розглянуто сутність понять «сталий розвиток» і «інклюзивний розвиток» агропродовольчої
сфери з позицій системного підходу. Проаналізовано передумови інклюзивного розвитку, зокрема, такі
як: спільна участь в управлінні розподілі прибутку; відсутність дискримінації; доступність до вигод
економічного зростання; надання рівних можливостей отримання благ.
Визначено основні стратегічні напрямки сталого інклюзивного розвитку агропродовольчої сфе-
ри у відповідності зі стратегією «Європа-2020»: формування та розвиток кластерів, розумна
спеціалізація, інноваційний розвиток, цифровизация. Відзначено, що важливе увага повинна
приділятися продуктивній зайнятості в агропродовольчій сфері як способу реалізації інклюзивного  підходу. Акцентовано увагу на тому, що найбільш важливими аспектами інклюзивного розвитку є:
структурна трансформація агропродовольчої сфери, створення нових робочих місць, інвестиції в
людський потенціал
Визначено особливості та роль розумної спеціалізації і кластерів для забезпечення сталого
інклюзивного розвитку. Запропоновано стратегію сталого та інклюзивного розвитку агропродовольчої
сфери, яка включає пріоритети, напрямки досягнення і механізми досягнення.

Ключові слова:
сталий розвиток, інклюзивний розвиток, кластер, агропродовольча сфера (АПС), стратегічні напрямки

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Samofatova, V. (2019). СТРАТЕГІЧНІ НАПРЯМИ СТАЛОГО ТА ІНКЛЮЗИВНОГО РОЗВИТКУ АГРОПРОДОВОЛЬЧОЇ СФЕРИ. Food Industry Economics, 11(1). https://doi.org/10.15673/fie.v11i1.1290
Розділ
Наукові проблеми трансформації економічних систем і становлення ринкової економіки
Біографія автора

V. Samofatova, Department of Industrial Economics Odessa National Academy of Food Technologies Kanatna str., 1 1 2, Odesa, Ukraine, 65039

Doctor of Economics, Associate Professor

Посилання

1 . Ukrainskyi ahrarnyi eksport zris do krain YeS. Ministerstvo ahrarnoi polityky ta prodovolstva Ukrainy. (201 8,
February 05). Retrieved January 25, 2019, from http://minagro.gov.ua/node/25274
2. Acemoglu, D., & Robinson, J. A. (2012). Why nations fail: The origins of power, prosperity, and poverty.
New York: Crown Publishing Group.
3. Gupta, J., Cornelissen, V., & Ros-Tonen, M. (2015). Inclusive development. In P. H. Pattberg & F. Zelli
(Eds.), Encyclopedia of Global Environmental Governance and Politics. Cheltenham, UK /Northampton, MA, USA:
Edward Elgar Publishing Limited.
4. Zinchuk, T. O. (2016). Na pochatku poshuku stratehii inkliuzyvnoho zrostannia svitovoi ekonomiky: Svitovyi
ta yevropeiskyi pidkhid. Visnyk Sumskoho Natsionalnoho Ahrarnoho Universytetu, (4 (68)), ekonomika i menedzhment, 132-137.
5. Fedulova, L. I. (2016). Inkliuzyvni innovatsii v systemi sotsialno-ekonomichnoho rozvytku. Ekonomika: Realii Chasu, (3 (25)), 56-65. Retrieved January 25, 2019, from http://economics.opu.ua/files/archive/2016/n3.html
6. Medows, D., Randers, J., & Medows, D. (2004). Limits to Growth: The 30-Year Update (pp. 1 -382, Rep.).
Chelsea Green Publishing.
7. Baranovskyi, M. Post-Soviet Transformation of Rural Space of Ukraine. Human Geography Journal, (23 (2)),
23-29.
8. Samofatova, V. (2018). Cluster development of the agri-food sphere of the Southern region: The foreign economic activity aspect. Food Industry Economics, 10(1), 3-8. doi:10.15673/fie.v10i1 .859
9. Samofatova, V. A. (2017). Principles of strategic management of sustainable development of agri-food sphere
of the region. Agricultural and Resource Economics: International Scientific E-Journal, 3(1), 1 73-181 . Retrieved January 25, 2019, from www.are-journal.com.
10. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Retrieved January 25, 2019, from
http://www.fao.org
11 . Irtyshcheva, I. O. (2009). Rehionalnyi innovatsiinyi rozvytok ahroprodovolchoi sfery: Suchasnyi stan ta zavdannia upravlinnia. Rehionalna Ekonomika, (4), 71 -79.
12. Klasen, S. (201 0). Measuring and Monitoring Inclusive Growth: Multiple Definitions, Open Questions, and
Some Constructive Proposals (Vol. 12, pp. 1 -23, Working paper). ADB.
13. Europe 2020. European Commission. Retrieved January 25, 2019, from
http://ec.europa.eu/europe2020/index_en.htm
14. Niemets, L., Lohvynova, M., Kandyba, Yu., Klyuchko, L., & Kraynukov, O. (201 8). Transformation of the
agrarian sphere of Ukraine: Approaches to study. Human Geography Journal, 24, 31 -38.