Food Industry Economics

ISSN-print: 2411-4111
ISSN-online: 2312-847X
ISO: 26324:2012
Архiви

ОСНОВНІ ВЕКТОРИ СТАНОВЛЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

I. Sedikova
Y. Diachenko

Анотація

У даному досліджені, на основі всебічного огляду наукових публікацій, визначено дефініцію «продовольча безпека». Визначено рівень безпеки на основі структури споживання продуктів харчування населенням, валової продукції за основними видами сільськогосподарської продукції. Окреслено основні умови та складові частини формування продовольчої безпеки регіону. Доведено, що питання продовольчої безпеки є першочерговим в економічній безпеці країни, визначено вектор вирішення проблеми в Україні, який полягає у поступовому та системному впровадженні економічних змін. Сьогодні забезпечення продовольчої безпеки є стратегічною ціллю для держави, без неї неможливо розв’язання гострих економічних та соціальних проблем. ЇЇ вкрай важливо розглядати на таких рівнях, як світовому, національному, регіональному, на рівні домогосподарств та особистості. Виокремлено два критерію до визначення дефініції «продовольча безпека»: перший орієнтований на імпорт продуктів харчування, або на самозабезпечення ними, другий на поєднання імпорту та власного виробу продуктів харчування. Продовольча безпека передбачає: по-перше, фізичну доступність продовольства, продукти харчування повинні бути в повному обсязі та асортименті, у відповідності до прийнятих норм споживання, по-друге, безпеку харчування, якість сировини та продуктів харчування повинна відповідати встановленим стандартам якості. В ході роботи було виявлено головні проблеми, що загрожують продовольчій безпеці: відсутність відповідних доходів у споживачів та погіршення відтворювальних можливостей у виробників. Розраховані чинники продовольчої безпеки свідчать, що в Україні зберігається висока імпортна залежність за такими видами продукції, наприклад, як рибна. Якість окремих груп продуктів харчування знаходиться на низькому рівні, як свідчать дані статистики, від 5 до 40 % тваринного масла, сирів, ковбасних виробів, рибних і м’ясних консервів, борошна, хлібобулочних і макаронних виробів не відповідають стандартом якості. Це відбувається через порушення виробниками технології виробництва, не дотримання умов зберігання та термінів придатності продуктів. Реалізація соціально-економічної політики в сфері забезпечення продовольчої безпеки є важливою складовою частини національної безпеки країни.

Ключові слова:
чинники безпеки, продукти харчування, безпека, соціально-економічна політика

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Sedikova, I., & Diachenko, Y. (2019). ОСНОВНІ ВЕКТОРИ СТАНОВЛЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ. Food Industry Economics, 11(1), 16 - 26. https://doi.org/10.15673/fie.v11i1.1291
Розділ
Наукові проблеми трансформації економічних систем і становлення ринкової економіки
Біографії авторів

I. Sedikova, Department of Management and Logistics Odessa National Academy of Food Technologies Kanatna str., 1 1 2, Odesa, Ukraine, 65039

Doctor of Economics, Associate Professor

Y. Diachenko, Department of Management and Logistics Odessa National Academy of Food Technologies Kanatna str., 1 1 2, Odesa, Ukraine, 65039

Ph.D., Assistant