Food Industry Economics

ISSN-print: 2411-4111
ISSN-online: 2312-847X
ISO: 26324:2012
Архiви

Сучасний стан рибної промисловості України

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

V. Samofatova
http://orcid.org/0000-0002-9058-4382
V. Neveseliuk
http://orcid.org/0000-0001-8728-4226

Анотація

У статті проаналізовано сучасний стан рибної промисловості України. Сказано, що обсяги ви-
лову риби у світі стрімко збільшуються, передуючи темпам зростання кількості населення планети.
Засвідчено, що рибне господарство України підпорядковується Міністерству аграрної політики та про-
довольства України.У роботі зазначається, що рибне господарство має стратегічне значення у гаран-
туванні продовольчої безпеки держави, оскільки розвиток цієї сфери сприяє забезпеченню рибною
продукцією населення України, забезпеченню сировинною базою для інших галузей промисловості та
розв’язанню проблем зайнятості населення. Показано, які обсяги вилову риби були у 2019 році та на-
скільки вони змінилися порівняно з попереднім. Перелічено види риб, які мають найвагоміше значення
для рибної промисловості з Чорного та Азовського морів, інших водних об’єктів. Засвідчений обсяг
вилову риби у 2019 році в морях та прісноводних водоймах. Пояснюється чому так важливо сприяти
розвитку аквакультури та як саме це відбувається в Україні. Зазначається, що на сьогоднішній день у
продуктовому кошику українця 80% рибної продукції є імпортною. Розглянуто головних експортерів та
імпортерів вітчизняної рибної продукції. Найбільшими імпортерами є Ісландія та Норвегія, експорте-
рами – країни Європи, СНД та Азії.
Також у роботі висвітлено основні причини малих об’ємів виробництва та як з ними боротися.
Зазначається, що необхідно удосконалювати та модернізовувати обладнання на підприємствах рибо-
переробної галузі, впроваджувати новітні технології та досягнення науки. У статті розроблено рекоме-
ндації щодо підвищення ефективності виробництва рибної продукції. Сказано, що для пожвавлення
діяльності рибопромислових підприємств та розвитку рибного ринку загалом необхідно залучати інве-
сторів та докласти чималих зусиль для підтримки вітчизняної аквакультури.
Стверджується, що перехід на інноваційний шлях розвитку у рибопереробній галузі має відбу-
ватися шляхом інтеграції підприємств галузі, створення рибних кластерів, збільшення асортименту та
підвищення якості продукції, а також створення науково-освітніх комплексів.

Ключові слова:
рибна промисловість, рибопереробна галузь, рибне господарство, продукція, імпорт, експорт

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Samofatova, V., & Neveseliuk, V. (2020). Сучасний стан рибної промисловості України. Food Industry Economics, 12(2). https://doi.org/10.15673/fie.v12i2.1738
Розділ
Сучасні проблеми економіки підприємств
Біографії авторів

V. Samofatova, Odessa National Academy of Food Technologies Kanatna str., 1 1 2, Odesa, Ukraine, 65039

Doctor of Economics, Professor
Department of Industrial Economics

V. Neveseliuk, Odessa National Academy of Food Technologies Kanatna str., 1 1 2, Odesa, Ukraine, 65039

The student of the fourth grade of Economy, Business and Control Faculty

Посилання

1. Shevchenko, D. (2014). Ryinok ryibnogo hozyaystva Ukrainyi. InVenture. Retrieved April 22, 2020, from
https://inventure.com.ua/analytics/investments/rynok_rybnogo_hozyajstva_ukrainy
2. Shkapura, O. V., Plichko, V. F., & Kozhushko, A. V. (2010). Sovremennoe sostoyanie ryibnoy otrasli v
Ukraine. Ribogospodarska nauka Ukrayini, (4), 30.
3. Pro zatverdzhennia Polozhennia pro Derzhavne ahenstvo rybnoho hospodarstva Ukrainy (2015). Retrieved
April 23, 2020, from http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/895-2015/
4. Publichnyi zvit za 2019 rik. (2019). Derzhavne ahentstvo rybnoho hospodarstva Ukrainy. Kyiv.
5. Reformuvannia rybnoho hospodarstva. (2019). Derzhrybahenstvo Ukrainy sohodni. Retrieved April 24, 2020,
from https://darg.gov.ua/files/1/Koncepciya_reformuvannya.pdf
6. Nazarkevych, M. V. (2013). Ekonomichni osnovy intensyfikatsii vyrobnytstva ryby. Zbirnyk naukovykh prats.
Tavriiskyi derzhavnyi tekhnolohichnyi universytet. Tavriisk, 2 (2), 218–219.
7. Zahorodniuk, O. V. (2012) Formuvannia ta rozvytok rynku ryby i rybnoi produktsii Ukrainy. Ekonomika i
upravlinnia natsionalnym hospodarstvom, 24.
8. Ofitsiinyi sait Ukrainskoi rybopererobnoi kompanii. (2019). Retrieved April 24, 2020, from https://www.uaregion.com.ua/
9. Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy. (2019). Retrieved April 25, 2020, from http://www.ukrstat.gov.ua/
10. Trends in the International Trade of Seafood Products. (2009). The Fish Site: Retrieved May 1, 2020, from
https://thefishsite.com/articles/trends-in-the-international-trade-of-seafood-products
11 . Tipping, A., Bellmann, C., & Rashid, S. U. (2014). Fishing for the Future: Trends and Issues in Global
Fisheries Trade. TheE15Initiative. Retrieved May 1, 2020, from http://e15initiative.org/publications/fishing-for-thefuture-trends-and-issues-in-global-fisheries-trade/
12. Gephart, J, Deutsch, L, & Pace, M. (2017). Shocks to fish production: Identification, trends, and
consequences. ScienceDirect. Retrieved May 1, 2020, from
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0959378016304897 doi: 10.1016/j.gloenvcha.2016.11.003
13. Fish processing industry modernization and co-extrusion method in fish product assortment diversificating.
(2018). Economic science for rural development. Retrieved May 2, 2020, from
https://llufb.llu.lv/conference/economic_science_rural/2018/Latvia_ESRD_47_2018-305-311.pdf
14. Kjartan, P. (2016). Seafood. NUCC Norvegian - Ukrainian chamber of commerse. Retrieved May 2, 2020,
from https://nucc.no/norwegian-and-ukrainian-markets/seafood/
15. Fisheries and aquaculture sector study of Ukraine. (2016). Derzhavne ahenstvo rybnoho hospodarstva, 51.
16. Stvorene posylannia: Ohliad rybnoho rynku Ukrainy za 2019 rik. (2020). UIFSA. Retrieved April 17, 2020,
from http://uifsa.ua/uk/news/news-of-ukraine/overview-of-the-fish-market-of-ukraine-in-2019
17. Stvorene posylannia: Spozhyvannia ryby ukraintsiamy u 2019 rotsi zroslo na 9,3% – Derzhrybahentstvo.
(2020). Mind. Retrieved April 17, 2020, https://mind.ua/news/20207874-spozhivannya-ribi-ukrayincyami-u-2019-rocizroslo-na-93-derzhribagentstvo