Food Industry Economics

ISSN-print: 2411-4111
ISSN-online: 2312-847X
ISO: 26324:2012
Архiви

Аналіз динаміки та структури імпорту агропродовольчої продукції

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

П. О. Антонюк
http://orcid.org/0000-0002-8100-2563
О. П. Антонюк
http://orcid.org/0000-0002-9182-4982
Т. М. Ступницька
http://orcid.org/0000-0002-2517-2795
Х. О. Баранюк
http://orcid.org/0000-0002-3346-0332

Анотація

Дана стаття присвячена дослідженню формування об’єму, динаміки, структури та причин зрос-
тання вартості імпорту на основі використання методів економіко-статистичного аналізу. В роботі вка-
зано, що головною причиною зростання об’єму і вартості імпорту являється диспропорція між низьки-
ми темпами зростання вітчизняного виробництва продукції сільського господарства і харчової проми-
словості та високими темпами зростання доходів населення, що постійно формує дефіцит товарів,
який і покривається все зростаючими закупками з інших країн. Виконано аналіз товарної та географіч-
ної структури імпорту по товарах чотирьох розділів продукції. Дослідження географічної структури
свідчить, що основними експортерами агропродовольчої продукції в Україні стали держави ЄС, які
повністю використовують умови зони вільної торгівлі з Україною і є головними постачальниками про-
дуктів тваринного походження та готових харчових продуктів. Встановлено також, що імпорт з інших
регіонів світу має місце переважно по продукції товарних груп і товарних позицій, для виробництва
яких в Україні не існує необхідних умов, а організація такої діяльності може бути економічно недоціль-
ною. У висновках представлено рекомендації стосовно можливостей скорочення імпорту головним
чином, за рахунок нарощування внутрішнього виробництва.

Ключові слова:
імпорт, агропродовольча продукція, аналіз, статистичні методи, динаміка, структура, товарні групи, товарні позиції

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Антонюк, П., Антонюк, О., Ступницька, Т., & Баранюк, Х. (2022). Аналіз динаміки та структури імпорту агропродовольчої продукції. Food Industry Economics, 14(1). https://doi.org/10.15673/fie.v14i1.2265
Розділ
Формування та розвиток ринку продуктів харчування
Біографії авторів

П. О. Антонюк, ДУ «Інститут ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України» Французький бульвар, 29, м. Одеса, Україна, 65044

кандидат економічних наук,
старший науковий співробітник
відділ ринкових механізмів і структур

О. П. Антонюк, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

кандидат економічних наук, доцент
кафедра обліку та аудиту

Т. М. Ступницька, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

кандидат економічних наук, доцент
кафедра обліку та аудиту

Х. О. Баранюк, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

доцент
кафедра обліку та аудиту

Посилання

1. Антонюк П.О., Антонюк О.П., Ступницька Т.М., Баранюк Х.О. Статистична оцінка формування зов-
нішньої торгівлі України готовими харчовими продуктами // Економіка харчової промисловості. 2021. Т.13,
вип. 1. С. 3-11. doi: 10.15673/fie.v13i1.2006
2. Державна служба статистики України: веб-сайт. URL: http://ukrstat.gov.ua/ (дата звернення:
20.12.2021)
3. Державна служби статистики. Експрес-випуск. Доходи та витрати населення у 2020 р. URL:
http://ukrstat.gov.ua/express/expr2021/03/37.pdf (дата звернення: 20.12.2021)
4. Державна служби статистики. Сільське господарство України. Статистичний збірник 2019. Київ
2020, С. 46.
5. Перспективи розвитку зовнішньоторговельних відносин України з Європейським Союзом в аграрній
сфері / Пугачов М.І., Духницький Б.В., Мельник О.А. та ін.; за ред. М.Т. Пугачова. Київ: ННЦ «ІАЕ», 2016. 40
с.
6. Задоя А.О. Зовнішня торгівля України: сучасні масштаби, структури і тенденції. Академічний огляд.
2016. № 2. С. 110-117. doi: 10.32342/2074-5354-2016-2-45-110-117
7. Захарчук О.В. Світовий ринок насіння та місце України в ньому. Економіка АПК. 2020. № 4. С. 16-
25. doi: 10.32317/2221 -1055.20200401 6
8. Пугачова К.М., Шеремет О.О. Зовнішньоторговельні відносини України з ЄС // Економіка АПК.
2018. № 2. С. 85-90.
9. Штакал М.А., Пугачов В.М. Імпорт та перспективи імпортозаміщення // Економіка АПК. 2019. № 4.
С. 80-88. doi: 10.32317/2221 -1055.201904080
10. Формування глобального і регіонального ринків сільськогосподарської сировини та продовольства:
монографія / за ред. Ю.О. Лупенка, М.І. Пугачова. Київ: ННЦ «ІАЕ». 2015. 320 с.
11 . Импорт семян в Украину может вырасти втрое – прогноз. URL:
https://www.unian.net/economics/agro/import-semyan-v-ukrainu-pri-otsutstvii-gospodderzhki-mozhet-vyrasti-vtroeekspert-novosti-11363221.html (дата звернення: 20.12.2021)
12. Украина удвоила импорт овощей по итогам 2019 г.: веб-сайт. URL:
https://latifundist.com/ru/novosti/49013-ukraina-udvoila-import-ovoshchej-po-itogam-2019-g (дата звернення:
22.12.2021)
13. Сегодня. Украину завалили импортным сыром: откуда его везут: веб-сайт. URL:
https://economics.segodnya.ua/economics/enews/ukrainu-zavalili-importnym-syrom-otkuda-ego-vezut-1518048.html
(дата звернення: 22.12.2021 )
14. Украина уменьшила импорт семян зерновых и масличных за 2020 г.: веб-сайт. URL:
https://latifundist.com/novosti/54233-ukraina-umenshila-import-semyan-zernovyh-i-maslichnyh-za-2020-g (дата звер-
нення: 22.12.2021)
15. BFM Business. L'Europe reste la premier exportateur agroalimentaire mondial : website.URL:
https://www.bfmtv.com/economie/economie-social/l-europe-reste-le-premier-exportateur-agroalimentairemondial_AN-201909290119.html (дата звернення: 23.12.2021)
16. Ukraine – Les importation de vins en hausse au premier semestre 2020. URL:
https://www.businessfrance.fr/ukraine-les-importations-de-vins-en-hausse-au-premier-semestre-2020 (дата звернення:
23.12.2021)

Найчастіше прочитані статті того самого автора (ів)