Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

The using of mechanodiffusion effect in the production of concentrated polyextracts

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

O. Burdo
Usef Alhurie
I. Syrotiuk
Ju. Levtrynskaya
Davar Rosmami Pur

Анотація

У даній статті представлено результати щодо отримання поліекстрактів в умовах дії мікрохвильового поля та їхнього подальшого згущення. Згідно висунутої авторами гіпотези, завдяки особливості селективної дії мікрохвильового поля на молекули розчинника, можливо ініціювати ефект, названий механодифузією. Особливо чітко ефект проявляється в умовах обмеженого простору капілярних структур. Дана гіпотеза підтверджується рядом проведених експериментальних досліджень. На створеному стенді для візуалізації явища механодифузії зафіксовано викиди з моделей капілярів, заповнених рідиною, при впливі мікрохвильового поля. Використання цифрової камери-зонда, екранованої від мікрохвильового поля, дозволило вперше зафіксувати цей ефект. Помічено, що з капіляра при обробці в мікрохвильовому полі викидається не тільки рідина, а й частки фарби, тобто сухі речовини. Для процесів екстрагування такий ефект особливо цінний, оскільки дозволяє ініціювати швидкий перехід компонентів до екстракту, в тому числі й нерозчинних. При виробництві фітопрепаратів важливо зберігати термолабільні біологічно активні речовини і вітаміни. Створено експериментальний стенд, де процес екстрагування проводиться за умов розрідження близького до вакууму. Робочий тиск коливається в межах 20–40 кПа. Такі умови забезпечують кипіння екстракту вже за 30–40°С, що сприяє безперервному оновленню граничного шару та значно інтенсифікує процес. Завдяки явищу бародифузії відсутня необхідність у використанні декількох екстрагентів для отримання поліекстракту. Необхідним етапом виробництва фітопрепаратів є концентрування екстрактів. Мікрохвильовий вакуум-випарний апарат дозволяє видаляти вологу при низьких енерговитратах і високій швидкості вологовидалення.
Ключові слова:
Для цієї мови відсутні ключові слова

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Burdo, O., Alhurie, U., Syrotiuk, I., Levtrynskaya, J., & Rosmami Pur, D. (2018). The using of mechanodiffusion effect in the production of concentrated polyextracts. Food Science and Technology, 12(3). https://doi.org/10.15673/fst.v12i3.1045
Розділ
Процеси, обладнання, автоматизація, управління та економіка

Посилання

1. Gabor D, Colombo U, King AS. Beyond the age of waste: a report to the Club of Rome. Elsevier; 2016.

2. Sit ML, Starikov AV, Zhuravleov AA, Timchenko D.V. Multi-Temperature Heat Pump with Cascade Compressor Connection. Problems of the Regional Energetics. 2017; 2 (34):91-97.

3. Smirnov HF, Zykov AV, Reznichenko DN The determination of energy source optimal parameters for vacuum evaporation. Scientific works [Odessa national academy of food technologies]. 2017; 80(1): 133-137.

4. Xu J, Chen, Y, Deng, L, Liu J, Cao Y, Li P, Wang Z Microwave-activated nanodroplet vaporization for highly efficient tumor ablation with real-time monitoring performance. Biomaterials. 2016; 106: 264-275. DOI: https://doi.org/10.1016/j.biomaterials.2016.08.034

5. Flуrez N, Conde E, Domнnguez H Microwave assisted water extraction of plant compounds. Journal of Chemical Technology and Biotechnology. 2015; 90(4): 590-607. DOI: https://doi.org/10.1002/jctb.4519

6. Tewari S, Ramalakshmi K, Methre L, Mohan Rao LJ Microwave-Assisted Extraction of Inulin from Chicory Roots Using Response Surface Methodology. J. Nutr. Food Sci. 2015; 5: 342-349.

7. Bhuyan DJ, Vuong QV, Chalmers AC, van Altena IA, Bowyer MC, Scarlett CJ Microwave-assisted extraction of Eucalyptus robusta leaf for the optimal yield of total phenolic compounds. Industrial Crops and Products. 2015; 69:1-10. DOI: https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2015.02.044

8. Burdo OG, Burdo AK, Syrotyk IV, Pur DR Technologies of Selective Energy Supply at Evaporation of Food Solutes. Problems of the Regional Energetics. 2017; 1: 100-109. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.1193622

9. Buivol SM, Burdo AK, Svetlichniy PI Ekstragirovanie masel iz rastitelnogo syirya s ispolzovaniem mikrovolnovogo polya. Scientific works [Odessa national academy of food technologies]. 2012; 41 (1): 216-219.

10. Dubashinskaya NV, Khishova OM, Shimko OM Harakteristika sposobov polucheniya ekstraktov i ih standartizatsiya (chast ІІ). Vestnic pharmaciy. 2007; 2 (36): 70-79.

11. Manscy OA Justification of composition and technology of gran ules with sunflower protein and plant polyextract. Ukrayinskiy biofarmatsevtichniy zhurnal. 2014; 3(32): 4-7.

12. Bakhtyna SM Farmakologicheskoe izuchenie suhogo poliekstrakta iz nazemnoy chasti ostrolodochnika ostrolistnogo: abstract to Pnd thesis: 14.0.25. St. Petersburg. State. med. University the name of I.P. Pavlova; 1996.

13. Chuikyn SV, Galeiva RR, Egorova EG, Galeiva ZR Primeneniye fitokompleksa s poliekstraktom list'yev shalfeya lekarstvennogo v kompleksnoy profilaktike i lechenii stomatologicheskikh zabolevaniy u detey s DTSP. Educatio. 2015; 3 (10): 50-56.

14. Burdo OG Pishchevyye nanoenergotekhnologii. Grin D.C.: Chercon; 2013.

15. Aloev GL, Aphanasiev VY, Larina NP Rynok Nano: ot nanotekhnologiy k nanoproduktam. Knowledges Laboratory: Binom. 2011.