Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

ВИВЧЕННЯ БІОТЕХНОЛОГІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ СЕЛЕКЦІОНОВАНИХ КУЛЬТУР МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

N. Kigel
I. Melnik
O. Naumenko

Анотація

Проведено селекцію заквашувальної мікрофлори за маркерами біотехнологічної активності з використанням різних методологічних підходів, а саме: спрямованого відбору, відбору бактеріофагнечутливих мутантів, методу регенерації протопластів. Наведені експериментальні данні свідчать про значний біотехнологічний потенціал селекціонованих молоч-нокислих бактерій. Вони характеризуються високою молокозсідальною активністю та урожайністю, здатністю до утворення ароматичних сполук та/або в’язких компонентів, відмінною органолептикою ферментованих ними згустків, антагоністич-ною активністю щодо патогенних і умовно патогенних мікроорганізмів, фагостійкістю до видоспеціфічних вірулентних фа-гів. Поповнено колекцію промислових мікроорганізмів Інституту продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук (ІПР НААН) новими біоактивними штамами, зокрема видів Streptococcus thermophilus, Lactоbacillus acidophilus, Lac-tоbacillus rhamnosus та Lactococcus lactis. Створено 4 бактеріальні композиції – три з яких: Іпровіт-LB-R; Іпровіт-LB-A та Іп-ровіт-ST призначені для використання як функціональні збагачувачі для сухих продуктів чи біологічно-активні добавки. Ба-ктеріальний препарат Іпровіт-Біфідолюкс є універсальною композицією, придатною для впровадження як заквашувальна культура для ферментації молока, так і як збагачувач для сухих і рідких продуктів. Біотехнології виробництва сухих бактері-альних препаратів на основі селекціонованих штамів опрацьовано в промислових умовах на Державному дослідному підп-риємстві заквасок ІПР НААН. Враховуючи наукові дані щодо широкого спектру клініко-терапевтичних ефектів від вживан-ня бактеріального препарату Іпровіт-Біфідолюкс, його можна рекомендувати для використання у виробництві продуктів фу-нкціонального харчування.

Ключові слова:
селекція, бактеріофагнечутливі мутанти, біотехнологічний потенціал, функціональне харчування, молочнокислі бактерії

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Kigel, N., Melnik, I., & Naumenko, O. (2019). ВИВЧЕННЯ БІОТЕХНОЛОГІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ СЕЛЕКЦІОНОВАНИХ КУЛЬТУР МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ. Food Science and Technology, 12(4). https://doi.org/10.15673/fst.v12i4.1176
Розділ
Біопроцеси, біотехнологія харчових продуктів, БАР

Посилання

1. Leroy F, de Vuyst L Lactic acid bacteria as functional starter cultures for the food fermentation industry. Trends Food Sci Technol. 2004 Febr; 15(2):67-75. doi:10.1016/j.tifs.2003.09.004.
2. Caplice E, Fitzgerald GF Food fermentations: role of microorganisms in food production and preservation. International Journal of Food Microbiology. 1999 Sep; 50(1-2):131-149.doi.org/10.1016/S0168-1605(99)00082-3.
3. Cogan TM, Accolas J-P, editors. Dairy starter cultures. New York: Wiley-VCH; 1996.
4. Svensson M, Waak E, Svensson U, Rаdstrоm P Metabolically improved exopolysaccharide production by Streptococcus thermophilus and its influence on the rheological properties of fermented milk. Appl Environ Micobiol. 2005 Oct; 71 (10):6398-6400. doi: 10.1128/AEM.71.10.6398-6400.2005.
5. Garault P, Le Bars D, Besset C, Monnet M Three оligopeptide-binding рroteins аre involved in the oligopeptide transport of Streptococcus thermophilus. J Biol Chem. 2001 Oct; 277(1):32-39. doi: 10.1074/jbc.M107002200.
6. Mathur S, Singh R Antibiotic resistance in food lactic acid bacteria – a review. Int. J. Food Microbiol. 2005 Nov; 105(3):281-295. doi: 10.1016/j.ijfoodmicro.2005.03.008.
7. Ruiz L, Margolles A, Sаnchez B Bile resistance mechanisms in Lactobacillus and Bifidobacterium. Front Microbiol. 2013 Decem; 4:240-396. doi:10.3389/fmicb.2013.00396.
8. Derkx PMF, Janzen T, Sоrensen KI, Christensen JE, Stuer-Lauridsen B, Johansen E The art of strain improvement of industrial lactic acid bacteria without the use of recombinant DNA technology. Microbial Cell Factories. 2014 Aug; 13 (1-5):1475-2859. doi: 10.1186/1475-2859-13-S1-S5.
9. Sturino JM, Klaenhammer TR Bacteriophage defense systems and strategies for lactic acid bacteria. Adv Appl Microbiol. 2004 Decem; 56:331-378. doi: 10.1016/S0065-2164(04)56011-2.
10. El-Shafei HA, Abd-El-Sabour H, Ibrahim N, Mostafa YA Isolation, screening and characterization of bacteriocin-producing lactic acid bacteria isolated from traditional fermented food. Microbiol Res. 2000 Mar; 154 (4):321-331. PubMed PMID:10772154.
11. Chirico D, Gorla A, Verga V, Pedersen Per D, Polgatti E, Cava A, Bello FD Bacteriophage-insensitive mutants for high quality Crescenza manufacture. Front. Microbiol. 2014 May; 5:201. doi: 10.3389/fmicb.2014.00201.
12. MacLean CR, Torres-Barcelо C, Moxon R Evaluating evolutionary models of stress-induced mutagenesis in bacteria. Nature Reviews Genetics. Mar; (3): 221-227. doi: 10.1038/nrg3415.
13. Pedersen MB, Iversen SL, Sоrensen KI, Johansen E The long and winding road from the research laboratory to industrial applications of lactic acid bacteria. FEMS Microbiol Rev. 2005 Aug; 29(3):611-624. doi.org/10.1016/j.fmrre.2005.04.001.
14. Grunert KG, Bech-Larsen T, Bredahl L Three issues in consumer quality perception and acceptance of dairy products. International Dairy Journal. 2000;10:575-584.
15. Jahreis G, Vogelsang H, Kiessling G, Schubert R, Bunte C, Hammes WP Influence of probiotic sausage (Lactobacillus paracasei) on blood lipids and immunological parameters of healthy volunteers. Food Research International. 2002; 35:133-138.
16. De Vos P, Garrity GM, Jones D, Krieg NR, Ludwig W, Rainey FA, Schleifer K-H, Whitman WB, editors. Bergey’s Manual of Systematic Bacteriology. The Firmicutes. Second Edition. USA: Springer-Verlag New York; 2009. doi:10.1007/b92997.
17. Marcу M, Moineau S, Quiberoni A Bacteriophages and dairy fermentations. Bacteriophage. 2012 Jul; 2(3): 149–155. doi:10.4161/bact.21868.
18. Naumenko OV, Kihel NF Vplyv protoplastuvannia na pasazhnu minlyvist biotekhnolohichnykh vlastyvostei Lactobacillus acidophilus 20y ta Bifidobacterium longum 35. Naukovyi visnyk NAU. 2002; 40:189-193.

Найчастіше прочитані статті того самого автора (ів)