Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

ОПТИМІЗАЦІЯ ПАРАМЕТРІВ ПРОЦЕСУ ФЕРМЕНТОЛІЗУ БІЛКІВ У СКЛАДІ СИРОВАТКОВО-БІЛКОВОГО КОНЦЕНТРАТУ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

N. Tkachenko
L. Lanzhenko
D. Skripnichenko
N. Kuprina
А. Hanicheva

Анотація

Харчова промисловість є стратегічною галуззю, яка достатньо стабільно працює, навіть у періоди економічних криз, забезпечуючи продовольчу безпеку будь-якої держави, а також є джерелом сировинних ресурсів для інших галузей промисловості, які мають достатньо великий потенціал для розвитку, наприклад, для виробництва косметичних засобів. Для виробництва натуральної косметики можуть бути застосовані інгредієнти із молочної сироватки, яка у значних кількостях отримується на молокопереробних підприємствах і часто залишається не переробленою. Концентрати сироваткових білків можуть бути джерелом коротколанцюгових пептидів та вільних амінокислот для виробництва різних косметичних продуктів. Проведено процес ферментолізу сироваткових білків у нанофільтраційному концентраті КСБ-65 із вмістом сухих речовин 20 % з використанням нейтральної пептидази С вітчизняного виробника за температури 40ºС при варіюванні тривалості процесу від 1 до 5 годин, вмісту пептидази – від 0,5 до 2,0 од/г. Встановлено, що оптимальними параметрами процесу ферментолізу сироваткових білків у КСБ-65 є наступні: температура 40 ºС, вміст нейтральної пептидази С – 0,78 од./г, тривалість ферментолізу – 3,17 год. За оптимальних параметрів процесу ферментолізу гідролізат нанофільтраційного концентрату КСБ-65 містить максимальну кількість коротколанцюгових пептидів (57,03 мг/см3) та високу концентрацію вільних амінокислот (54,66 мкг/см3). Надано рекомендації щодо подальшого використання гідролізату сироваткових білків, отриманого за використання рекомендованих оптимальних параметрів процесу ферментолізу із нанофільтраційного концентрату КСБ-65, у виробництві косметичних засобів, у т.ч. з anti-age ефектом, та гідролізатів білків, збагачених пробіотичними культурами лакто- та біфідобактерій або їхніми лізатами.

Ключові слова:
харчова промисловість, косметика, коротколанцюговий пептид, вільна амінокислота, концентрат сироваткових білків, пептидаза, ферментоліз, оптимізація, поверхня відклику

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Tkachenko, N., Lanzhenko, L., Skripnichenko, D., Kuprina, N., & HanichevaА. (2019). ОПТИМІЗАЦІЯ ПАРАМЕТРІВ ПРОЦЕСУ ФЕРМЕНТОЛІЗУ БІЛКІВ У СКЛАДІ СИРОВАТКОВО-БІЛКОВОГО КОНЦЕНТРАТУ. Food Science and Technology, 12(4). https://doi.org/10.15673/fst.v12i4.1179
Розділ
Біопроцеси, біотехнологія харчових продуктів, БАР

Посилання

1. Tkachenko NA. ta in. Novitni ingrediyenty dlya naturalnoyi kosmetyky na osnovi molochnoyi syrovatky. Naukovi praci ONAXT. 2017; 81(2):87-92. https://doi.org/10.15673/swonaft.v81i2.907.
2. Sakamoto K. et al.Cosmetic Science and Technology: Theoretical Principles and Applications: 1st Edition. Elsevier Inc, 2017; 854. ISBN 978-0-12-802005-0
3. Chagarovskyj OP., Tkachenko NA., Lysogor TA. Ximiya molochnoyi sy`rovy`ny`: navchal`ny`j posibny`k dlya studentiv vy`shhy`x navchal`ny`x zakladiv. Odesa: «Simeks-print». 2013; 268. ISBN 978-966-2601-44-2
4. Bannikova AV., Evdokimov IA. Molochnye produkty, obogashchennye syvorotochnymi belkami tekhnologicheskie aspekty sozdaniia. Molochnaia promyshlennost. 2015; 1:64-66.
5. Bondarchuk ON., Maslennikova SM. Kharakteristika sukhikh gidrolizatov syvorotochnykh belkov. Vektory razvitiia sovremennoĭ nauki : Materialy Mezhdunarodnoĭ nauchno-prakticheskoĭ konferentsii. Otv. redaktor T.S. Iskuzhin. 2014; 45-50.
6. Lopez-Exposito I., Recio I. Protective effect of milk peptides: antibacterial and antitumor properties // Advances in Experimental Medicine and Biology. 2008; 606:271-293
7. Staty`sty`chny`j shhorichny`k odes`koyi oblasti u 2017 roci. Golovne upravlinnya staty`sty`ky` v Odes`koyi oblasti. Odesa. 2018; 421.
8. Kuprina NM. Restruktury`zaciya pidpry`yemstv xarchovoyi promy`slovosti yak mexanizm pidvy`shhenni rivnya yix ekonomichnoyi bezpeky` / Problemy` finansovo-ekonomichnoyi bezpeky` sub'yektiv gospodars`koyi diyal`nosti v umovax integraciyi Ukrayiny` v svitovu ekonomiku : monografiya // [Nemchenko VV., Ivanchenkova LV., Tkachuk GO. ta in.] ; za zag. red. doktora ekon. nauk, prof. Nemchenko VV.; Odes`ka nacional`na akademiya xarchovy`x texnologij. Odesa. Feniks. 2014; 25-38.
9. Vorobev MM. Kinetika fermentativnogo gidroliza polipeptidov i gidrofobnye effekty: dis. ... d-ra khim. nauk. M. 2009; 273.
10. Myers R., Montgomery D., & Anderson–Cook C. Response surface methodology: process and product optimization using designed experiments. – 4th ed. Hoboken, New Jersey : John Wiley & Sons. 2016:825.
11. Tkachenko N., Nekrasov P., Vikul S., Honcharuk Ya. Modelling formulae of strawberry whey drinks of prophylactic application. Food Science and Technology. 2017; 1:80-88.
12. Tkahcenko NA., Nekrasov PO., Vikul SI. Optymizatsiya retsepturnoho skladu napoiiv ozdorovchoho pryznachennya na osnovi syrovatki. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2016; 1/10(79):49-57. http://dx.doi.org/10.15587/1729-4061.2016.59695.
13. Kapustian A., Cherno, N. Obtaining and characteristic of the autolysate of lactic acid bacteria. EUREKA: Life Sciences. 2018; 1:24-31. DOI: 10.21303/2504-5695.2018.00558
14. Kapustian AI., Cherno NK. Perspektivy ispolzovaniia biologicheski aktivnykh bakterialnykh gidrolizatov dlia nutritivnoi podderzhki naseleniia s rastroistvami immunnoi sistemy // Pishchevaia nauka i tekhnologiia. 2015; 2(31):18-25. DOI: 10.15673/2073-8684.31/2015.44263
15. Kapustian A. et. al. Determination of the enzyme destruction rational mode of biomass autolysate of lactic acid bacteria. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2018; 1/11(91):63-68. DOI: 10.15587/1729-4061.2018.120877
16. Bannikova L.A. i dr. Mikrobiologicheskie osnovy molochnogo proizvodstva: Spravochnik. M.:Agropromizdat. 1987; 400.
17. Izgarysheva NV., Kriger OV. Vliianie fermentativnogo gidroliza na molekuliarnuiu massu i kontsentratsiiu belkov plazmy boenskoĭ krovi. Izvestiia vysshikh uchebnykh zavedeniĭ. Pishchevaia tekhnologiia. 2012; 1(325):66.
18. Dreno B. et al. Microbiome in healthy skin, update for dermatologists: Review article. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2016; 30(12):2038-2047. https://doi.org/10.1111/jdv.13965
19. Ladizinski B et al. The human skin microbiome. Int J Dermatol. 2014; 53:1177-1179.
20. Tkachenko N.A. et al. «Living» and «probiotic» cosmetics: modern view and defenitions. Food Science and Technology. 2017; 4:90-102. http://dx.doi.org/10.15673/fst.v11i4.735