Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

НАУКОВО-ПРАКТИЧНІ ОСНОВИ ВИКОРИСТАННЯ БІЛКОВИХ РОСЛИННИХ КОНЦЕНТРАТІВ ПРИ ВИРОБНИЦТВІ КОМБІКОРМІВ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

B. Yegorov
A. Makarynska
I. Cherneha
A. Oganesian

Анотація

У статті проаналізовано переваги використання зернобобових культур в якості білкових рослинних концентратів та проведено порівняльний аналіз хімічного складу кормового гороху та соєвого шроту. Представлено офіційні показники поживності для свиней по різним білковим продуктам. Для визначення можливості введення білкових рослинних концентратів до складу комбікормів, необхідно знати їхні фізичні властивості. Тому досліджено фізичні властивості білкових рослинних концентратів за такими показниками як: масова частка вологи, об’ємна маса, кут природного укосу та сипкість. Розроблено та представлено способи введення білкових рослинних концентратів до складу комбікормів. Враховуючи фізичні властивості та норми введення білкових рослинних концентратів до раціону сільськогосподарських тварин та птиці, розроблено схему технологічної лінії підготування порції зернової, мучнистої, мінеральної сировини та шротів. За одним із способів введення білкових рослинних концентратів до складу комбікормів передбачено використання процесу екструдування. Тому розроблено технологічну схему лінії екструдування зернобобових культур. За технологічною схемою передбачено екструдування суміші зерна сої та гороху у співвідношенні 1:1. Досліджено фізичні властивості отриманої екструдованої кормової добавки. За допомогою програмного комплексу «Корм Оптіма Експерт» розраховано рецепти комбікормів для поросят віком 43–60 днів, в яких використовували білкові рослинні концентрати, крім того, частину кормів тваринного походження було замінено екструдованою кормовою добавкою. Згідно розрахованим рецептам було виготовлено дослідну партію комбікорму з використанням білкових рослинних концентратів та визначено його фізичні властивості.

Ключові слова:
білкові рослинні концентрати, соя, горох, екструдування, добавка, комбікорм

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Yegorov, B., Makarynska, A., Cherneha, I., & Oganesian, A. (2019). НАУКОВО-ПРАКТИЧНІ ОСНОВИ ВИКОРИСТАННЯ БІЛКОВИХ РОСЛИННИХ КОНЦЕНТРАТІВ ПРИ ВИРОБНИЦТВІ КОМБІКОРМІВ. Food Science and Technology, 12(4). https://doi.org/10.15673/fst.v12i4.1205
Розділ
Технологія і безпека продуктів харчування

Посилання

1. Biliavtseva VV. Permeability of nutrients in the diet of pigs when feeding protein-vitamin mineral additives Enervik with carnitine. Feed and feed production. 2016; 82: 233-239.
2. Stein HH, Benzoni G, Bohlke RA, Peters DN. Assessment of the feeding value of South Dakota-grown field peas (Pisum sativum L.) for growing pigs. Journal of Animal Science. 2004 Sept; 82(9): 2568-2578. DOI: 10.2527/2004.8292568x
3. Martens SD, Tiemann TT, Bindelle J, Peters M, Lascano CE. Alternative plant protein sources for pigs and chickens in the tropics – nutritional value and constraints: a review. Journal of Agriculture and Rural Development in the Tropics and Subtropics. 2012; 113(2): 101-123.
4. Yegorov B, Malaki I. Technological bases of processing tomato pomace in feed additives. Ukrainian Food Journal. 2014; 3(2): 228-235
5. Nhu Phuc BH, Ogle B, Lindberg JE. Effect of replacing soybean protein with cassava leaf protein in cassava root meal based diets for growing pigs on digestibility and N retention. Animal Feed Science and Technology. 2000; 83: 223-235.
6. Purushotham B, Radhakrishna PM, Sherigara BS. Effects of Steam Conditioning and Extrusion Temperature on Some Anti-nutritional Factors of Soyabean (Glycine max) for Pet Food Applications. American Journal of Animal and Veterinary Sciences. 2007; 2(1): 1-5.
7. Soetan KO. Oyewole OE. The need for adequate processing to reduce the antinutritional factors in plants used as human foods and animal feeds: A review. African Journal of Food Science. 2009; 3(9): 223-232.
8. Bortnikov S. Efficiency of using full-fat extruded soybean. Compound feeds. 2005; 1: 51-52.
9. Peres H, Lim Сh, Klesius PhH. Nutritional value of heat-treated soybean meal for channel catfish (Ictalurus punctatus). Aquaculture. 2003 Jul; 225(1-4): 67-82. DOI: 10.1016/S0044-8486(03)00289-8
10. Trunova L. Preparation of Leguminous Crops for Feeding in Compound feeds. Compound feeds. 2002; 4: 7.
11. Perez-Maldonado RA, Mannion PF, Farrell DJ. Effects of heat treatment on the nutritional value of raw soybean selected for low trypsin inhibitor activity. Br Poult Sci. 2003 May; 44(2): 299-308. DOI: 10.1080/0007166031000085463
12. Yegorov BV. Technology of compound feed production. Odessa: Printing house; 2011.
13. Bressani R, Lau M, Vargas MS. Protein and cooking quality and residual content of dehydrox-yphenylalanine and of trypsin inhibitors of processed Mucuna beans (Mucuna spp.).Tropical and Subtropical Agroecosystems. 2002; 1: 197-212.
14. Jain AK, Sudhir K, Panwar JDS. Antinutritional factors and their detoxification in pulses - a review. Agricultural Reviews. 2009; 30(1): 64-70.
15. Erkhardt K, Veautir B, Veautir G. Fodder beans, peas and other protein materials in feeding cattle. 2017 May. Available from: https://soft-agro.com/wp-content/uploads/2017/05/Gorokh-KRS.pdf
16. Makarynska AV, Cherneha IS, Ohanesyan AA. Use of protein plant concentrates in the production of feed products. Grain Products and Mixed Fodder’s. 2018; 18(3): 34-39. DOI: 10.15673/gpmf.v18i3.1077
17. Grosjean F, Bastianelli D, Bourdillon A, Cerneau P. Feeding value of pea (Pisum sativum, L.) 2. Nutritional value in the pig. Animal Science. 1998 Dec; 67(3): 621-625. DOI: 10.1017/S1357729800033063
18. Okolelova Т. The use of peas in the production of broiler meat. Compound feeds. 2004; 4: 40.
19. Danish Agriculture and Food Council. Agriculture and Food. 2010; 2(1): 174.