Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

ДОСЛІДЖЕННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ ПРОДУКТІВ ПЕРЕРОБКИ ВИНОГРАДУ З ОГЛЯДУ ВИКОРИСТАННЯ В SPA ТА WELLNESS ІНДУСТРІЇ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

G. Sarkisian

Анотація

У представленій роботі проаналізовано світовий досвід використання вин та продуктів переробки
винограду для комплексної підтримки фізичного, психічного, психологічного здоров’я людини, сповільнення старіння.
Показано, що використання даних продуктів має профілактичний, лікувальний єфект при багатьох захворюваннях, зокрема
серцево-судинних, онкологічних, розладів роботи ендокринної системи тощо. Зазначено, що при переробці винограду та
виготовленні вина утворюється значна кількість відходів, зокрема вичавків, при цьому в Україні темпи розробки і
впровадження технологій використання відходів виноробства в харчовій, косметичній індустрії, в медицині, досить низькі
при високому розвитку виноградарства Із огляду цінного хімічного складу виноградних вичавків, обґрунтовано
актуальність і перспективність пошуку способів їхньої переробки з метою отриманням біологічно активних добавок та
засобів енотерапії для використання у Spa та Wellness індустрії. Запропоновано вилучення найбільш цінних біологічно
активних речовин з виноградних вичавків – поліфенолів шляхом НВЧ-екстракції. Встановлено наступні раціональні
параметри НВЧ-екстракції: питома потужність НВЧ-установки 1,6–1,7 кВт/кг; екстрагент – 40% етиловий спирт;
гідромодуль 1:5; температура екстрагування 60–65°С; інтервал ступеню 1,5–2 хв; кількість ступенів нагрівання 4; загальний
час екстракції 12–14 хв. Визначено фізико-хімічні показники отриманих екстрактів з вичавків винограду 2016 і 2017 року
врожаю та здійснено вилучення крім поліфенолів, цілого комплексу біологічно активних речовин. Показано можливість
використання виноградних вичавків також для отримання харчових волокон, пектинів й інших цінних речовин. Проведено
медико-біологічні дослідження поліфенольного комплексу екстрактів вичавків винограду Одеський чорний на
лабораторних щурах для визначення їхньої антиоксидантної активності та перспективності використання при лікуванні
діабету 2 типу. Доведено протекторні властивості отриманого продукту, показано мобілізацію антиоксидантної системи
клітин, нормалізацію активності ферментів системи антиоксидантного захисту та зниження рівня маркерів окисної
модифікації білків та ліпідів. Запропоновано використання екстрактів поліфенольного комплексу в енотерапії як засіб із
захисними властивостями для догляду за шкірою і обличчям.

Ключові слова:
виноградні вичавки, вино, енотерапія, винотерапія, Spa та Wellness, поліфеноли

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Sarkisian, G. (2019). ДОСЛІДЖЕННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ ПРОДУКТІВ ПЕРЕРОБКИ ВИНОГРАДУ З ОГЛЯДУ ВИКОРИСТАННЯ В SPA ТА WELLNESS ІНДУСТРІЇ. Food Science and Technology, 13(1). https://doi.org/10.15673/fst.v13i1.1308
Розділ
Нутриціологія, дієтологія, проблеми харчування

Посилання

1. Woolf S. H., Aron L. U.S. HealthinInternationalPerspective: ShorterLives, PoorerHealth. -Washington (DC): NationalAcademiesPress (US). 2013. 394 р.: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK115854/pdf/Bookshelf_-NBK115854.pdf
2. Enoterapiia – lechenie vinom. Retseptyz dorovia [Internet]. [cited 02 August 2018]. Available from: https://nmedik.org/enoterapiya.html
3. Iorhachova KH, Lebedenko TIe. Khlibobulochni vyroby ozdorovchoho pryznachennia z vykorystanniam fitodobavok. K.: K-Pres; 2015.
4. Enoterapyia – lechenye vynom: ne udovolstvyia rady, a dlia zashchytы zdorovia. Woman.ru. URL: http://www.woman.ru/health/medley7/article/89490/ (data zvernennia: 02.08.2018).
5. Guilford JM, Pezzuto JM. Wine and Health: A ReviewюAmerican Journal of Enology and Viticulture. 2011; 62: 471-486. DOI: 10.5344/ajev.2011.11013
6. Haseeb S, Alexander B, Baranchuk A. Wine and Cardiovascular Health. A Comprehensive Review. Circulation. 2017; 136: 1434-1448. DOI: 10.1161/CIRCULATIONAHA.117.030387
7. Das DK, Mukherjee S, Ray D. Resveratrol and red wine, healthy heart and longevity. Heart Failure Reviews. 2010; 15(5): 467-77. DOI: 10.1007/s10741-010-9163-9
8. Tomé-Carneiro J, et al. Resveratrol in primary and secondary prevention of cardiovascular disease: a dietary and clinical perspective. Annals of the New York Academy of Science. 2013; 1290: 37-51. DOI: 10.1111/nyas.12150
9. Guerrero RF, García-Parrilla MC, Puertas B, Cantos-Villar E. Wine, resveratrol and health: a review. Natural Product Communications. 2009; 4(5): 635-658.
10. Gresele P, et al. Effects of resveratrol and other wine polyphenols on vascular function: an update. The Journal of Nutritional Biochemistry. 2011; 22(3): 201-211. DOI: 10.1016/j.jnutbio.2010.07.004
11. Sancho M, Mach N. Effects of wine polyphenols on cancer prevention. NutricionHospitalaria. 2014; 31(2): 535-551. DOI: 10.3305/nh.2015.31.2.8091
12. Juillière Y, Bosser G, Schwartz J. Wine: Good for all cardiovascular diseases? La PresseMedicale. 2014; 43(7-8): 852-7. DOI: 10.1016/j.lpm.2014.02.021
13. Flesch M, Morbach S, Erdmann E, Bulut D. Wine consumption and prevention of coronary artery disease. Herz. Cardiovascular diseases. 2016; 41(6): 469-477. DOI: 10.1007/s00059-016-4467-8
14. Fehér J, Lengyel G, Lugasi A. Cultural history of wine, the theoretical background of wine therapy. OrvosiHetilap. 2005; 146(52): 2635-2639.
15. Jacobs DM, et al. Impact of short-term intake of red wine and grape polyphenol extract on the human metabolome. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2012; 60(12): 3078-3085. DOI: 10.1021/jf2044247
16. Voloshchuk OM, Kopylchuk GP, Mishyna YI. Activity of the mitochondrial isoenzymes of endogenous aldehydes catabolism under the conditions of acetaminophen-induced hepatitis. Ukrainian Biochemical Journal. 2018;90(1).42-47. DOI: 10.15407/ubj90.01.042
17. Derzhavna Farmakopeia Ukrainy. Dopovnennia 1. 2nd ed. Kharkiv: DP "Ukrainskyinaukovyifarmakopeinyitsentryakostilikarskykhzasobiv"; 2016.
18. Gerzhikova VG, editor. Metodytekhnokhimicheskogokontrolia v vinodelii. Simferopol: Tavrida; 2002.
19. Krusir HV, Sokolova IF. Tverdividkhody – ekolohichniaspektyvynorobnohopidpryiemstva. Ecological safety. 2012; 2(14): 112-115. DOI: 10.1021/jf501266s
20. Friedman M. Antibacterial, antiviral, and antifungal properties of wines and winery byproducts in relation to their flavonoid content. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2014; 62(26): 6025-6042. DOI: 10.1021/jf501266s
21. Kondratev D.V. Razrabotka sposobov polucheniia ekstraktov iz vinogradnyh vyzhimok I ih primenenie v tehnologii hlebobulochnyh izdeliy profilakticheskogo naznacheniia. Moscow: MSUFP; 2009.
22. Lozinska LM, Semchyshyn HM. Biolohichniaspektyneenzymatychnohohlikozyliuvannia. Ukrainian Biochemical Journal. 2012; 84(5): 16-37.