Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

СОЛОДКІ ЛЬОДИ ДЛЯ ВАГІТНИХ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

J. Kozonova
L. Telegenko
A. Salavelis

Анотація

Проведено порівняльний аналіз добових норм споживання харчових речовин середньостатистичної та вагітної жінки. Встановлено, що у раціоні харчування вагітної жінки необхідно підвищувати вміст білків, клітковини, вітамінів С, Е, Д, РР та групи В, водночас знижувати вміст жирів, вуглеводів (за рахунок легкозасвоюваних), вітамінів В5 та Н, натрію, магнію, а також солі та води. З огляду на вищеперераховані вимоги, запропоновано вісім рецептурних композицій солодких льодів на основі рослинної сировини. Рецептури підібрано методом лінійного програмування з використанням редактора MS Excel; продукти мають невисоку калорійність (26–137 ккал на порцію 80 г), підвищену харчову цінність (за рахунок вітаміну С, каротину тощо); вперше для солодких льодів у рецептуру введено зернові, різні види насіння, горіхи, а також сировину, яка нівелює фізіологічні ускладнення у період вагітності. Розроблена продукція має різний компонентний склад, та виготовляється без використання цукру, однак, з огляду на гарне органолептичне сприйняття, у деякі рецептури було введено мед у незначних кількостях. Докладно вивчено та проаналізовано хімічний склад нової солодкої продукції та розраховано цукровокислотні індекси. Розроблені льоди мають слабокислий смак або зовсім кислотність не відчувається, що відповідає значенням цукрокислотних індексів у межах 13,4–26, 6, тоді як зразок з магазину, обраний для порівняння, містить велику кількість цукрів про що свідчить приторно-солодкий смак і високий показник «цукрокислотного індексу» (більше, ніж 30). Джерелом жирних кислот у солодкому льоді для вагітних «Радість» є горіх мигдалю. Результати хроматографічного дослідження показали, що дана продукція за кількісним складом жирних кислот відповідає діючим вимогам. Впроваджувати технологію виробництва солодких льодів рекомендовано на існуючому обладнанні консервних заводів. Формування продукції (заливання у форми та вставляння дерев’яної палички) відбувається на апараті «Хассія» Однією з головних операцій є заморожування, яке відбувається у морозильному апараті GyroFreze. Також виробляти солодкий лід рекомендовано на існуючому обладнанні у закладах ресторанного господарства.

Ключові слова:
харчування вагітних, солодкий лід, солодка продукція, жирокислотний склад, цукрокислотний індекс

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Kozonova, J., Telegenko, L., & Salavelis, A. (2019). СОЛОДКІ ЛЬОДИ ДЛЯ ВАГІТНИХ. Food Science and Technology, 13(1). https://doi.org/10.15673/fst.v13i1.1309
Розділ
Нутриціологія, дієтологія, проблеми харчування

Посилання

1. Bärebring L, Brembeck P, Löf M, Brekke HK, Winkvist A, Augustin H. Food intake and gestational weight gain in Swedish women. SpringerPlus. 2016;5(1). DOI:10.1186/s40064-016-2015-x
2. Al-Kanhal MA, Bani IA. Food habits during pregnancy among Saudi women. Int J Vitam Nutr Res. 1995;65(3):206-210.
3. De Carvalho NS, Arruda SPM, Ramos LMR, Machado MMT, De Azevedo DV. Dietary patterns and significance of nutrition for women with low-risk pregnancy. Rev Nutr 2017;30(2):219-231. http://dx.doi.org/10.1590/1678-98652017000200007
4. Forbes LE, Graham JE, Berglund C, Bell RC. Dietary change during pregnancy and women’s reasons for change. Nutrients. 2018;10(8): 1032. DOI:10.3390/nu10081032
5. Chitsaz A, Javadi M, Lin C-, Pakpour AH. The predictors of healthy eating behavior among pregnant women: An application of the theory of planned behavior. Int J Pediatr. 2017;5(10):5897-5905. DOI: 10.22038/ijp.2017.25576.2176
6. Sonbul H, Ashi H, Aljahdali E, Campus G, Lingström P. The Influence of Pregnancy on Sweet Taste Perception and Plaque Acidogenicity. Matern Child Health J. 2017;21(5):1037-1046. doi: 10.1007/s10995-016-2199-2
7. Moyersoen I, Lachat C, Cuypers K, De Ridder K, Devleesschauwer B, Tafforeau J, et al. Do current fortification and supplementation programs assure adequate intake of fat-soluble vitamins in belgian infants, toddlers, pregnant women, and lactating women? Nutrients. 2018;10(2): 1479-1482.
8. Orloff NC, Hormes JM. Pickles and ice cream! Food cravings in pregnancy: Hypotheses, preliminary evidence, and directions for future research. Front Psychol 2014;5(SEP):1076. doi: 10.3389/fpsyg.2014.01076
9. Biletska EM, Onul NM, Holovkova TA, Gorbuntsov VV. Current tendencies in the nutrition of women and pregnant women of industrial region of ukraine and their influence on microelements supply. Wiad Lek. 2018;71(4):843-848.
10. Dubois L, Diasparra M, Bédard B, Colapinto CK, Fontaine-Bisson B, Tremblay RE, et al. Adequacy of nutritional intake during pregnancy in relation to prepregnancy BMI: Results from the 3D Cohort Study. Br J Nutr. 2018;120(3):335-344. DOI:10.1017/S0007114518001393
11. Kitamura Y, Kogomori C, Hamano H, Maekawa I, Shimizu T, Shiga S. Relationship between Changes in Fatty Acid Composition of the Erythrocyte Membranes and Fatty Acid Intake during Pregnancy in Pregnant Japanese Women. Ann Nutr Metab. 2017;70(4):268-276. DOI:10.1159/000471856
12. Corbeddu M, Pilloni L, Pau M, Pinna AL, Rongioletti F, Atzori L. Treatment of Sweet's syndrome in pregnancy. Dermatol Ther 2018;31(4). DOI:10.1111/dth.12619
13. Carter RC, Senekal M, Dodge NC, Bechard LJ, Meintjes EM, Molteno CD, et al. Maternal Alcohol Use and Nutrition During Pregnancy: Diet and Anthropometry. Alcohol Clin Exp Res. 2017;41(12):2114-2127. DOI:10.1111/acer.13504
14. Antipova TA, Felik SV, Kuznetsov VV. Aspekty klasifikatsii produktov pitaniya dlya beremennykh i kormyashchikh mam, Pererabotka moloka. 2015; 9: 56-58.
15. Skurikhina IM, Volhareva MN. Khimicheskiy sostav pishchevykh produktov. Spravochnye tablitsy soderzhaniya osnovnykh pishchevykh veshchestv i enerheticheskoy tsennosti pishchevykh produktov M; 1987.
16. Vlashchik LH, Rodionova LYa. «Metodi viznachennya titrovanoyi kislotnosti sil`s`kohospodars`koyi produktsiyi» dlya studentiv spetsial`nosti 110 305.65 «Tekhnolohiya virobnitstva i pererobki sil`s`kohospodars`koyi produktsiyi»: metodichni vkazivki do vikonannya laboratorno-praktichnikh robit . Krasnodar: KHAU; 2011.
17. Titlov AS, Horykin SF. Kholodil`noe oborudovanie pishchevoy promyshlennosti. L`vov: Noviy Svit; 2013.

Найчастіше прочитані статті того самого автора (ів)