Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ ПОБІЧНИХ ПРОДУКТІВ ВИРОБНИЦТВА СОНЯШНИКОВОЇ ОЛІЇ В КОМБІКОРМОВІЙ ГАЛУЗІ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

B. Yegorov
Т. Turpurova
E. Sharabaeva
Y. Bondar

Анотація

Розглянуто можливість отримання високобілкової кормової добавки з побічних продуктів виробництва соняшникової олії. Україна займає перше місце на світовому ринку продовольства за виробництвом соняшника, соняшникової олії та експорту соняшникової олії. Відповідно збільшується кількість побічних продуктів – макухи та шроту, які є високобілковими кормами для годівлі сільськогосподарських тварин. Останнім часом, олійно-пресові підприємства одержують макуху з підвищеним вмістом жиру для забезпечення енергетичних потреб сільськогосподарських тварин та птиці. Крім того, що термін зберігання макухи з підвищеним вмістом жиру дуже короткий, вона має погані фізичні властивості. Запропоновано виробництво високобілкової кормової добавки на основі шроту соняшникового, макухи соняшникової та вапнякової муки. Визначено показники якості насіння соняшника та побічних продуктів його переробки. Досліджено п’ять зразків добавки з різним співвідношенням шроту соняшникового, макухи соняшникової та вапнякової муки. Визначено коефіцієнт варіації, який характеризує рівномірність розподілення компонентів у складі добавки. Крім розподілення вапнякової муки в добавці, досліджено розподілення соняшникової макухи. Визначення коефіцієнта варіації по розподіленню вапнякової муки і коефіцієнта варіації по розподіленню макухи соняшникової показало, що найбільш ефективно відбувається змішування рецепту, до складу якого входить 75% соняшникового шроту, 10% макухи соняшникової та 15% вапнякової муки. Розроблено високобілкову кормову добавку на основі побічних продуктів виробництва соняшникової олії, яку можна використовувати для годівлі сільськосподарських тварин і птиці.

Ключові слова:
соняшникова олія, макуха, шрот, змішування, якість, коефіцієнт варіації

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Yegorov, B., TurpurovaТ., Sharabaeva, E., & Bondar, Y. (2019). ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ ПОБІЧНИХ ПРОДУКТІВ ВИРОБНИЦТВА СОНЯШНИКОВОЇ ОЛІЇ В КОМБІКОРМОВІЙ ГАЛУЗІ. Food Science and Technology, 13(1). https://doi.org/10.15673/fst.v13i1.1337
Розділ
Технологія і безпека продуктів харчування

Посилання

1. Levitskiy AP, Hulavskiy VT, Selivanskaya IA, Yertikova EK. Vysokooleinovyy podsolnechnik – perspektivnoe syr`e dlya polucheniya tsennoho podsolnechnoho masla «Olivka». Zernovi produkti i kombikormi. 2010; 4: 16-17.
2. Mkhitar`yants LA, Kornena EP, Martovshchuk EV, Mustafaev SK. Tekhnolohiya otrasli (proizvodstvo rastitel`nykh masel). SPb.: HIORD; 2009.
3. Marmesat S, Velasco L, Ruiz-Méndez MV, Fernández-Martínez JM. Thermostability of genetically modified sunflower oils differing in fatty acid and tocopherol compositions. Europ. J. Lipid Science and Technology. 2008; 110: 776–782.
4. Ebrahimi M, Rajion MA, Jafari S, Faseleh Jahromi M, Oskoueian E, Qurni Sazili A. Effects of dietary n-6: n-3 polyunsaturated fatty acid ratios on meat quality, carcass characteristics, tissue fatty acid profiles, and expression of lipogenic genes in growing goats. PLoS ONE 13(8): e0188369. DOI: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0188369
5. Antonyuk PО, Lisyuk VM. The state and progress of oilseeds market and foods of their processing trends are in Ukraine. Economic innovations. 2018; 20(66): 44-52. DOI: https://doi.org/10.31520/ei.2018.20.1(66).44-52
6. Noci F, French P, Monahan FJ, Moloney AP. The fatty acid composition of muscle fat and sub-cutaneous adipose tissue of grazing heifers supplemented with plant oil-enriched concentrates. Journal of Animal Science. 2007; 85: 1062–1073.
7. Demirel G, Wachira AM, Sinclair LA, Wilkinson RG, Wood JD, Enser M. Effects of dietary n-3 polyunsaturated fatty acids, breed and dietary vitamin E on the fatty acids of lamb muscle, liver and adipose tissue. The British Journal of Nutrition. 2004; 91: 551–565. DOI: https://doi.org/10.1079/BJN20031079
8. Cardoso CR, Souza MA, Ferro EA, Favoreto SJr, Pena JD. Influence of topical administration of ω-3 and ω-6-essential and ω-9 nonessential fatty acids on the healing of cutaneons wounds. Wound Repair and Regenerat. 2004; 12(2): 235–243. DOI: 10.1111/j.1067-1927.2004.012216.x
9. Aguilera CM, Ramirez-Tortosa MC, Mesa MD. Sunflower, virgin-olive and fish oils differentially effect the progression of aortic lesions in rabbits with experimental atherosclerosis. Atherosclerosis. 2002; 2(162): 335–344.
10. Traber MG. Vitamin E regulation. Curr. Opin.Gastroenterol. 2005; 21: 223-227.
11. Sonyashnik: prodavati abo pereroblyati. Ahrobiznes s`ohodni: [Veb-sayt]. URL: http://agro-business.com.ua/agro/ahronomiia-sohodni/item/8789-soniashnyk-prodavaty-abo-pererobliaty.html.
12. Regitanodarce MAB, Lima UD. Sunflower-seed oil extraction with ethanol. Journal of the American Oil Chemists Society. 1986; 63(4): 428–430.
13. Aikaitė-Stanaitienė J, Grigiškis S, Levišauskas D, Čipinytė V, Baškys E, Kačkytė V. Development of fatty waste composting technology using bacterial preparation with lipolytic activity. Journal of Environmental Engineering and Landscape Management. 2010; 18(4): 296–305. DOI: https://doi.org/10.3846/jeelm.2010.34
14. Tkachuk VI. Tendentsiyi rozvitku rinku oliynikh kul`tur v Ukrayini. Visnik ZhNAEU Ahrarniy rinok ta yoho infrastruktura. 2014; 2: 87-93.
15. Wiliams WL, Broquist HP, Snell EE. Oleic acid and related compounds as growth factors for lactic acid bacteria. Journal Biol. Chem. 1997; 2: 619 – 630.
16. Peshuk LV, Nosenko TT. Biokhimiya ta tekhnolohiya oliye-zhirovoyi sirovini: navch. posib. Kiyiv: TSUL; 2011.
17. Raes K, De Smet S, Demeyer D. Effect of dietary fatty acids on incorporation of long chain polyunsaturated fatty acids and conjugated linoleic acid in lamb, beef and pork meat: a review. Animal Feed Science and Technology. 2004; 113: 199–221.
18. Lima AGVdO, Oliveira RL, Silva TM, Barbosa AM, Nascimento TVC, Oliveira VdS, et al. Feeding sunflower cake from biodiesel production to Santa Ines lambs: Physicochemical composition, fatty acid profile and sensory attributes of meat. PLoS ONE. 2018; 13(1): e0188648. DOI: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0188648
19. Yehorov BV. Tekhnolohiya virobnitstva kombikormiv. Odesa: Druk. Dim; 2011.
20. Yehorov BV, Makarins`ka AV, Vorona NV, Cherneha IS, TSyundik OH. Metodichni vkazivki do vikonannya laboratornikh robit z kursu «Tekhnolohiya kombikormovoho virobnitstva» dlya studentiv spetsial`nosti 181 «Kharchovi tekhnolohiyi» («Tekhnolohiya zberihannya i pererobki zerna»), OKR «Bakalavr» dennoyi i zaochnoyi form navchannya. Odesa: ONAKhT; 2018.
21. Yehorov BV, Turpurova TM. Rozrobka tekhnolohiyi virobnitstva mineral`noyi dobavki dlya sil`s`kohospodars`koyi ptitsi. Zernovi produkti i kombikormi. 2012; 3: 43-47.