Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

ФУНКЦІОНАЛЬНІ ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ: ПЕРСПЕКТИВИ В УКРАЇНІ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

L. Kaprelyants
A. Yegorova
L. Trufkati
L. Pozhitkova

Анотація

Призначення їжі сьогодні полягає не тільки в задоволенні голоду і забезпеченні необхідними нутрієнтами людини, але також в запобіганні захворювань, пов'язаних з харчуванням, та поліпшенні її розумового і фізичного стану. Формула їжі ХХI століття – це постійне використання в раціоні харчування поряд з традиційними натуральними харчовими продуктами і продуктів із заданими властивостями, тобто функціональних продуктів харчування, які охоплюють широкий спектр харчових продуктів та інгредієнтів з різними біологічно активними речовинами, які відповідають за їх ефективність в зміцненні здоров'я і профілактиці захворювань, тобто дають можливість скоротити витрати на охорону здоров'я і підтримати економічний розвиток. У статті представлені особливості сучасного раціону харчування українця, як інтегральний фактор ризику для здоров'я. Показано профілі споживання харчових речовин населенням України у 2015-2018 роках та частка функціональних продуктів харчування на українському ринку протягом останніх двох років. Наведено концептуальні підходи вирішення технологічних і технічних проблем при створенні функціональних продуктів харчування. Дана стаття є оглядовою та показує необхідність розвитку виробництва функціональних продуктів харчування на основі фундаментальних і прикладних досліджень в галузі харчових технологій, нутриціології та новітніх молекулярно-біологічних технологій. Запропоновано загальні підходи щодо формування сучасних принципів технологій виробництва функціональних продуктів харчування. Розкрито значення новітніх молекулярно-біологічних технологій, зокрема протеоміки, нутрігеноміки та метаболоміки, у розвитку виробництва функціональних продуктів. Наведено актуальні напрямки дослідження функціональних продуктів харчування, які пов’язані з ідентифікацією нових функціональних інгредієнтів та нарощуванням довіри споживачів до таких продуктів. Запропоновано стимули, які будуть стимулювати продовольчі компанії продовжувати розвиток функціональних продуктів харчування, розширювати їх асортимент, забезпечуючи прибутковий дохід від успішних продуктів. 

Ключові слова:
нутріциологія, функціональні продукти, протеоміка, нутрігеноміка, метаболоміка

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Kaprelyants, L., Yegorova, A., Trufkati, L., & Pozhitkova, L. (2019). ФУНКЦІОНАЛЬНІ ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ: ПЕРСПЕКТИВИ В УКРАЇНІ. Food Science and Technology, 13(2). https://doi.org/10.15673/fst.v13i2.1382
Розділ
Нутриціологія, дієтологія, проблеми харчування

Посилання

1. Weststrate JA, Verschuren PM. Functional foods, trends and future. British Journalоf Nutrition. 2002; (2):233-235. DOI:10.1079/BJN2002688.
2. Betoret E, Vidal D, Betoret N, Fito P. Functional foods development: Trends and technologies. Trends in Food Science & Technology. 2011 Sept; 22 (9):498-508. DOI:10.1016/j.tifs.2011.05.004
3. Meier T, Gräfe K, Senn F, Sur P, Stangl GL. Cardiovascular mortality attributable to dietary risk factors in 51 countries in the WHO European Region from 1990 to 2016: a systematic analysis of the Global Burden of Disease Study. European Journal of Epidemiology. 2019 Jan; 34(1):37-55. DOI:10.1007/s10654-018-0473-x.
4. 11th Congress of the International Society of Nutrigenetics/Nutrigenomics (ISNN). Nutrigenet Nutrigenomics . 2017 Nov; 3(10):93-125. DOI:10.1159/000480052
5. Кaprelyants LV, Іorgachova KG. Funkcіonal'nі produkti. Odesa; 2003. ISBN 966-8099-83-4.
6. Кaprelyants LV, Petrosjanc AP. Lіkuval'no-profіlaktichnі vlastivostі harchovih produktіv ta osnovi dієtologії. Odesa; 2011. ISBN 978-966-2089-28-7.
7. Milner J. Functional foods: US perspective . British Journal of Nutrition. 2002; 88(2):151-158. DOI:10.1079/BJN2002680
8. Smirnov VM, Agniashvili NV, Jakupova RSh, i dr. Koncepcija gosudarstvennoj politiki zdorovogo pitanija naselenija Rossii i ejo realizacija v uslovijah g. Kazani. Kazanskij medicinskij zhurnal. 2005; 86 (4):342-343.
9. Sіmahіna GO. Harchuvannja jak osnovna skladova sistemi ozdorovlennja: tochki zoru Ajurvedi і vіtchiznjanoї nutricіologії. Naukovі pracі Nacіonal'nogo unіversitetu harchovih tehnologіj. 2016; 22(6): 117-125. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2016_22_6_16.
10. Radagovua. Zakon Ukrainy Pro kachestvo i bezopasnost' pishhevyh produktov. [Online]. Available from: URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2809-15 [Accessed 4 June 2019].
11. Magamedov TO, Brehov AF. Produkty funkcional'nogo pitanija i jekstruzija. Pishhevaja promyshlennost'. 2004 Sept; 16(2):12-16.
12. Marriott BM. Functional foods: an ecologic perspective. American Journal of Clinical Nutrition. 2000 Jun; 71(6):1728S-34S. DOI:10.1093/ajcn/71.6.1728S.
13. Proceeding of Ukraine-Hungary days for the bilateral cooperation. Functional Food in Ukraine. 2010; 9(11).
14. Homich GP, Kaprelyants LV. Fenol'nі spoluki dikoroslih plodіv і jagіd: sklad, vlastivostі, zmіni pri pererobcі. Poltava; 2013. ISBN 978-966-184-236-5.
15. Кaprelyants LV. Functional Foods and Nutraceuticals-Modern Approach to Food Science. Visnyk of the L’viv University Series Biology. 2016; 73(1):441-448. URL :http://nbuv.gov.ua/UJRN/VLNU_biol_2016_73_122
16. Єgorov BV, Kaprelyants LV, Fedosov SN. Efektivne vikoristannja BAR v tradicіjnih harchovih produktah Chornomors'kogo regіonu. Pishhevaja nauka i tehnologii. 2010; 3(1):1-3.
17. Fenech M, El-Sohemy A, Cahill L. Nutrigenomics and Nutrigenetics: viewpoints on current status and applications in nutrition research and practice. Journal of Nutrigenetics and Nutrigenomics. 2011; 2 (4):69-89. DOI: 10.1159/000327772.
18. Murlidhar Meghwal, Megh R. State-of-the-Art Technologies in Food Science Human Health, Emerging Issues and Specialty Topics. : Apple Academic Press; 2018. DOI: https://DOI.org/10.1201/9781315165271
19. Vicentini A, Liberatore L, Mastrocola D. Functional foods: Trends and development of the global market. Italian Journal of Food Science. 2016 Jan.; 28 (2):338-351. DOI: https://DOI.org/10.14674/1120-1770/ijfs.v211
20. Annunziata A, Vecchio R. Functional foods development in the European market: A consumer perspective. Journal of Functional Foods. 2011; 3(3):223- 228. DOI: 10.1016/j.jff.2011.03.011
21. Kaur S, Das M. Functional foods: An overview. Food Science and Biotechnology. 2011; 20(4): 861-875. DOI:10.1007/s10068-011-0121-7
22. Boer A, Bast A. International legislation on nutrition and health claims. Food Policy. 2015; 55 (2):61-70. DOI:10.1016/j.foodpol.2015.06.002