Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

РОЛЬ ГРУНТОВОГО МІКРОБІОЦЕНОЗУ В ПРОЦЕСІ КОМПОСТУВАННЯ ОРГАНІЧНОЇ ЧАСТИНИ ТВЕРДИХ МУНІЦИПАЛЬНИХ ВІДХОДІВ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

G. Krusir
T. Shpyrko
О. Sagdeeva
V. Zakharchuk

Анотація

Для підвищення ефективності процесу компостування органічної складової твердих муніципальних відходів, як високоефективного біотехнологічного методу, та порівняння особливостей перебігу процесів, запропоновано в якості інокуляту використовувати ґрунт, в якості мікробіологічної добавки – екстракт з ґрунту. Вихідна компостна суміш є багатокомпонентною системою, розкладання і перетворення якої залежить від функціонування цілого комплексу мікроорганізмів, зокрема, грибної та бактеріальної мікрофлори. Оскільки основним компонентом органічної фракції є целюлоза, доцільно поряд із визначенням загальної чисельності бактеріальної і грибної складових мікрофлори, визначати чисельність целюлозоруйнівних мікроорганізмів. Проведено оцінку зміни мікробного населення компостних сумішей, яка свідчить, що в компостних сумішах бактерії домінують над грибами. Аналогічний мікробний комплекс спостерігається і в ґрунтах. У статті представлено результати дослідження якісного та кількісного складу грунтового мікробіоценозу з метою його використання в якості інокуляту в процесі компостування органічної частини твердих муніципальних відходів. Вивчено вплив мікробіологічної добавки на перебіг процесів компостування органічних відходів з метою прискорення в мезофільному і термофільному температурних режимах з керованими параметрами. Результати проведених досліджень дозволяють зробити висновок про доцільність компостування органічних відходів з мікробіологічною добавкою як у випадку термофільного, так і у випадку мезофільного режимів. Період дозрівання компосту при використанні мікробіологічної добавки становить 6 тижнів. Показано, що мікробіологічний комплекс прискорює процес компостування органічної складової твердих муніципальних відходів у 3,3 рази за термофільного режиму та в 2,1 рази за мезофільних умов проведення процесу компостування, що свідчить про ефективність його використання в процесах переробки твердих муніципальних відходів із метою підвищення загального рівня екологічної безпеки.

Ключові слова:
ґрунт, мікробіоценоз, компостування, відходи, мікробіологічна добавка, мезофільний і термофільний режими компостування

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Krusir, G., Shpyrko, T., SagdeevaО., & Zakharchuk, V. (2019). РОЛЬ ГРУНТОВОГО МІКРОБІОЦЕНОЗУ В ПРОЦЕСІ КОМПОСТУВАННЯ ОРГАНІЧНОЇ ЧАСТИНИ ТВЕРДИХ МУНІЦИПАЛЬНИХ ВІДХОДІВ. Food Science and Technology, 13(2). https://doi.org/10.15673/fst.v13i2.1387
Розділ
Біопроцеси, біотехнологія харчових продуктів, БАР

Посилання

1. Nacional`na dopovid` pro stan navkolyshn`ogo pryrodnogo seredovyshcha v Ukraini u 2014 rotsi. K.: Ministerstvo ekologiyi ta pryrodnykh resursiv Ukrainy`, LAT & K; 2015.
2. Statystychnyi shchorichnyk Ukrainy za 2016 rik. Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy. Za redaktsiieiu I.Ye. Vernera. K.; 2017.
3. Rehionalna dopovid pro stan navkolyshnoho pryrodnoho seredovyshcha v Odeskii oblasti u 2016 rotsi. Odesa, 2017.
4. Miurrei R. Tsel – Zero Waste. / R. Miurrei; per. s anhl. V. O. Hornytskoho. M.: OMNNO «Sovet Hrynpys», 2004.
5. Jackobsen H. Case studies on waste minimization practices in Europe. H. Jackobsen, M. Kristoferrsen. Topic report. European Topic Centre on Waste, February 2002. European Environment Agency. 2002; 35-42.
6. Dyrektyva 2001/42/YeS Yevropeiskoho parlamentu ta rady vid 27 chervnia 2001 roku pro otsinku naslidkiv okremykh planiv ta prohram dlia dovkillia. Ofitsiinyi visnyk Yevropeiskykh spivtovarystv, 2001. Rezhym dostupu: http://old.minjust.gov.ua/45875
7. Europe in figures. Eurostatyearbook 2010. Eurostat; Ed. by PiirtoJ. [et al.]. Luxemburg: Publication Officeof the European Union; 2010.
8. Safranov TA, Shanina TP, Hubanova OR, Prykhodko VYu. Klasyfikatsiia tverdykh munitsypalnykh vidkhodiv – peredumova formuvannia efektyvnoi systemy povodzhennia z yikh potokamy. Visnyk Odeskoho derzhavnoho ekolohichnoho universytetu. 2014, 18: 32-37.
9. Howard A. The waste products of agriculture: their utilization as humus. Journal of the Royal Society of Arts. 1933 Dec; 82 (4229): 84-121 http://www.jstor.org/stable/41360014
10. Howard A, Yeshwant DW. The Waste Products of Agriculture. 3d ed. London: Oxford University Press; 2011.
11. Kuhlman LR. Window composting of agricultural and municipal wastes. Resources, Conservation and Recycling. 1990; 4(1): 151-160
12. Parr JF, Epstein E, Willson GB. Composting sewage sludge for land application. Agriculture and Environment. 1978 Aug.; 4(2): 123-137. https://doi.org/10.1016/0304-1131(78)90016-4
13. Hatsenko MV. Kompostuvannia orhanichnoi rechovyny. Mikrobiolohichni aspekty. Silskohospodarska mikrobiolohiia. 2014; 19(1): 11-20
14. Linnyk MH, Semchuk MM. Tekhnolohii i tekhnichni zasoby vyrobnytstva ta vykorystannia orhanichnykh dobryv. Nizhyn; 2012. ISBN 978-617-640-046-2
15. Liashenko OO, Movsesov HYe. Tekhnolohiia ta ustatkuvannia pryskorenoho kompostuvannia orhanichnykh vidkhodiv. Sotrudnychestvo dlia reshenyia problemы otkhodov: materialy III mizhnarodnoi konf., Kharkiv, 7-8 liut. 2006; 88-89.
16. Shatskyi VV, Povolotskyi AA. Osnovni vymohy do protsesu ta biotekhnichnoi systemy kompostuvannia orhanichnoi syrovyny. Visnyk Kharkivskoho natsionalnoho tekhnichnoho universytetu silskoho hospodarstva imeni Petra Vasylenka. 2015. 157: 140-146.
17. Li Y, Park SY, Zhu J. Solid-state anaerobic digestion for methane production from organic waste. Renewable and Sustainable En. Rev. 2011; 15.
18. Behera SK et al. Methane production from food waste leachate in laboratory-scalesimulated landfill. Waste Manage. 2010; 30.
19. Gebert J et al. Activity and structure of methanotrophic communities in landfill coversoils. Environ Microbiol Rep. 2009; 1.
20. Fierer N, Jackson RB. The diversity and biogeography of soil bacterial communities. PNAS. 2006;103(3): 626-631.
21. Bending GD, Turner MK, Burns IG. Fate of nitrogen from crop residues as affected by biochemical qualityand the microbial biomass. Soil Biol.Biochem. 1998;30(14): 2055-2065.
22. Anderson JPE, Domsh KN. Quantities of plant nutrients in the microbial biomass of selected soils. Soil Sci. Soc. Am. J. 1980;130:211-216.
23. Castaldi P, Alberti G, Merella R, Melis P. Study of the organic matter evolution during municipal solid waste composting aimed at identifying suitable parameters for the evaluation of compost maturity. Waste Management. 2005;25(2): 209-213. DOI: 10.1016/j.wasman.2004.12.011
24. Laboratornyi praktykum z kursu «Tekhnichna mikrobiolohiia» dlia bakalavriv vsikh form navchannia / Ukl. LV. Kapreliants, LM. Pylypenko, AV. Yehorova, OM. Kananykhina, TO. Velychko, OO. Kylymenchuk, TV. Shpyrko, LV. Trufkati. Odesa: ONAKhT;2013.
25. Netrusov AY. Praktykum po mykrobyolohyy: uchebnoe posobye dlia studentov vыsshykh uchebnыkh zavedenyi. M.: Akademyia. 2005.
26. Harrison BI. Seed deterioration in relation to storage conditions and its influence upon seed germination, chromosomal damage and plant performance. J. nat. Inst. Agric. Bot. 1966; 10: 644-633. ISBN 0-12-520920-7
27. Samofalova YA. Laboratorno-praktycheskye zaniatyia po khymycheskomu analyzu pochv: uchebnoe posobye. Perm: FHBOU VPO Permskaia HSKhA; 2013. http://pgsha.ru:8008/books/study.pdf
28. Zviahyntsev DH. Byolohycheskaia aktyvnost pochv y shkalы dlia otsenky nekotorыkh ee pokazatelei. Pochvovedenye. 1978;6: 48-54.