Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

РОЗРОБКА УДОСКОНАЛЕННОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ГРАНУЛЮВАННЯ КОМБІКОРМІВ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

B. Yegorov
N. Batievskaya

Анотація

Проаналізовано переваги використання гранульованих комбікормів перед розсипними. Представлено детальний аналіз виробництва гранульованих комбікормів у світі та в України за останні десять років. Обґрунтувано доцільність застосування технології гранулювання в комбікормовій галузі. Вказано переваги та недоліки технології гранулювання, а також розглянуто структурну схему традиційної технології виробництва гранульованих комбікормів з отриманням крупки гранул. Надано детальний аналіз технологічних процесів традиційної технології виробництва гранульованих комбікормів із отриманням крупки гранул із описанням технологічних режимів кожного процесу. Розглянуто основні недоліки традиційної технології виробництва гранульованих комбікормів та представлено можливі рішення даних проблем. Так як розвиток комбікормової промисловості характеризується інтенсифікацією технологічних процесів, направлених, в першу чергу, на підвищення санітарної якості, представлено способи попередньої волого-теплової підготовки комбікорму, зокрема застосування експандування перед процесом гранулювання, як основу для подальшої розробки удосконаленої технології гранулювання. Розглянуто переваги використання експандування, принцип дії експандера та технологічні особливості процесу. Узагальнення проведених аналітичних та експериментальних досліджень дозволило розробити удосконалену технологію гранулювання у вигляді суміші крупок, яка дозволить збільшити випуск готової продукції. У статті представлено технологію виробництва гранульованих комбікормів у вигляді суміші крупки гранул та крупки експандату. Представлено опис технологічних процесів та технологічні режими (вологість продуктів, використання сит, тиск пари, витрати пари, тривалість та інше). Надано фізичні та мікробіологічні характеристики гранульованого та експандованого комбікорму, а також гранульованої крупки та крупки експандату.

Ключові слова:
технологія харчування, комбікормова промисловість, технологія гранулювання, експандування, комбікорм

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Yegorov, B., & Batievskaya, N. (2019). РОЗРОБКА УДОСКОНАЛЕННОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ГРАНУЛЮВАННЯ КОМБІКОРМІВ. Food Science and Technology, 13(2). https://doi.org/10.15673/fst.v13i2.1402
Розділ
Технологія і безпека продуктів харчування

Посилання

1. Єgorov BV. Tehnologіya virobnictva kombіkormіv. Odesa: Drukarskii dіm; 2011
2. ANDRITZ. Process technologies, equipment, plants, and systems [Internet]. Austria; 2019 [updated 2019 February 27; cited 2018 December 22]. Available from: https://www.andritz.com/group-en.
3. IFIF. The International Feed Industry Federation (IFIF) [Internet]. Germany; 2019 [updated 2019 January 01; cited 2018 December 01]. Available from: https://ifif.org/
4. Yegorov BV, Malaki IS Technological bases of processing tomato pomace in feed additives. Ukrainian Food Journal. 2014 Jun; 3 (2):228-235.
5. Jorgensen LL, Jensen BА, Poulsen HО. Effects of expanding, pellet and grinding on Salmonella typhimurium infection, growth performance and gastro-intestinal ecosystem in slaughter in pigs (in Danish). The National Committee for Pig Production, Copenhagen, Denmark; 2010.
6. Purushotham BВ, Radhakrishna PM, Sherigara BS. Effects of Steam Conditioning and Extrusion Temperature on Some Anti-nutritional Factors of Soyabean (Glycine max) for Pet Food Applications. American Journal of Animal and Veterinary Sciences. 2007; 2 (1):1-5. DOI : 10.3844/ajavsp.2007.1.5
7. Badgley CН, Moghtader JО, Quintero EТ, Zakem EО, Chappell JА. Organic Agriculture and the Global Food Supply. Renewable agriculture and food systems. University of Michigan; 2007.
8. Danish Agriculture and Food Council. Agriculture and Food [Internet]. Denmark: 2010 [updated 2019 January 31; cited 2019 January 5]. Available from: https://agricultureandfood.dk/
9. Guillermo MH, Miguel GV, PedroYC. Extruder Design to Elaborate Animal Feed from Crop Residues, American Society of Agricultural and Biological Engineers, St. Joseph, Michigan; ASAE Annual Meeting; 2002.
10. Yegorov BV, Batievskaya NO. Application of granulation technology in various industries. Зернові продукти і комбікорми. 2017; 17 (3): 33-38. http://orcid.org/0000-0002-9380-2891
11. Rosentratel KA. Small-scale extrusion of com masa by-products. Cereal Chem. 2005; 82 (4):436-446. DOI:10.1094/CC-82-0436
12. Smirnova TA, Kostrova EI. Mikrobiologija zerna i ego produktov. Moskva: Agropromizdat; 1989.
13. Iljashenko GN, Botova EA, Pichugina TV, Iljashenko AV. Mikrobiologija pischevyh proizvodstv. Moskva: Kolos; 2008.
14. Mardar MР. Zmіna spozhivnih vlastivostej novih vidіv ekstrudovanih produktіv v protsesі zberіgannja zalezhno vіd vidu pakuvannja. Tovaroznavchij vіsnik. 2014; 22 (7):105-113.
15. Pravila organіzatsії і vedennja tehnologіchnogo protsesu virobnitstva kombіkormovoї produktsії. Kiev: MAKU, Kiїvs'kij іnstitut hlіboproduktіv; 1998.
16. Gabriel IM, Mallet SH, Leconte MJ. Differences in the digestive tract characteristics of broiler chickens fed on complete pelleted diet or on whole wheat added to pelleted protein concentrate. British Poultry Science; 2003.
17. Svihus BJ et al. Physical and nutritional effects of pelleting of broiler chicken diets made from wheat ground to different coarsenesses by the use of roller mill and hammer mill. Animal Feed Science and Technology. 2004; 117(3-4): 281-293. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2004.08.009