Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

ВМІСТ ЖИРНИХ КИСЛОТ У ПЕЧІНЦІ ЯПОНСЬКИХ ПЕРЕПЕЛІВ ЗА ХІМІЧНОЇ ОБРОБКИ ІНКУБАЦІЙНИХ ЯЄЦЬ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

V. Danchuk
V. Trach
S. Midyk
О. Danchuk
V. Ushkalov
O. Kepple

Анотація

Для виконання поставлених завдань було сформовано п’ять груп перепелів породи фараон (по 100 птахів у групі). Перепелів контрольної групи годували стандартним комбікормом для перепелів (ДСТУ 4687: 2006). Птахи дослідних груп (I – IV) отримували той самий корм, але з додаванням 20 г/т вітаміну Е. Після 4 тижнів годування дослідних кормів ми відбирали інкубаційні яйця для подальших досліджень. Яйця зважували і викладали для інкубації з використанням стандартного режиму, після попереднього інкубаційного зберігання. На 14-й день інкубації яйця перепелів були розділені на 5 груп. Обробку яєць I, II і III випробуваної групи проводили на 14-й день інкубації відповідно з розчинами 1% гіпохлориту натрію 2% хлорної кислоти 0,5% перекису водню. Яйця контрольної та IV дослідної групи не піддавалися хімічній обробці. Матеріалом для досліджень були яйця перепелів, ембріони перепелів, тканини печінки 14 добових ембріонів і 1-денної перепілки. Визначали жирнокислотний склад ліпідів тканин і яєчний жовток. Аналіз метилових ефірів жирних кислот проводили на газовому хроматографі Trace GC Ultra (США) з полум'яно-іонізаційним детектором. Ідентифікацію жирних кислот здійснювали за допомогою стандартного зразка Supelco 37 Компонент FAME Mix. Кількісну оцінку спектру жирних кислот ліпідів жовтка проводили методом внутрішньої нормалізації, визначаючи їх відсотковий вміст. Встановлено онтогенетичні відмінності у складі жирних кислот тканин. Обробка яєчної шкаралупи на чотирнадцятий день інкубації розчином Н2О2 супроводжується збільшенням частки стеаринової кислоти в печінці 1-денного перепела і зменшенням частки полінасичених жирних кислот. Обробка оболонки гіпохлоритом натрію і HCl супроводжується збільшенням частки стеаринової кислоти на 0,96–1,00% і арахінової кислоти при зниженні частки гондоїнової і ейкозатрієнової жирних кислот. У той же час, при лікуванні гіпохлоритом натрію і HCl співвідношення суми насичених і ненасичених жирних кислот зменшується на 3,2–7,9% (р <0,05). Отже, встановлені зміни в жирнокислотному складі печінки одноденних перепелів свідчать про значний вплив хімічної обробки оболонки яйця на обмін жирних кислот в ембріональний період.

Ключові слова:
перепели, жирні кислоти, печінка, пероксид гідрогена, гіпохлорид натрію, хлоридна кислота

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Danchuk, V., Trach, V., Midyk, S., DanchukО., Ushkalov, V., & Kepple, O. (2019). ВМІСТ ЖИРНИХ КИСЛОТ У ПЕЧІНЦІ ЯПОНСЬКИХ ПЕРЕПЕЛІВ ЗА ХІМІЧНОЇ ОБРОБКИ ІНКУБАЦІЙНИХ ЯЄЦЬ. Food Science and Technology, 13(2). https://doi.org/10.15673/fst.v13i2.1406
Розділ
Хімія харчових продуктів і матеріалів. Нові види сировини

Посилання

1. Feshchenko YuI, Humenyuk MI, Denysov OS. Antybiotykorezystentnist' mikroorhanizmiv. Stan problemy ta shlyakhy yiyi vyrishennya. Ukrayins'kyy khimioterapevtychnyy zhurnal. 2010; 1(23):4-10.
2. Ushkalov VA, Danchuk VV. Global integration and communication basics of combating antibiotic resistance of microorganisms. Sсientific reports of NULES of Ukraine. 2017; 4(68):1-18. http://journals.uran.ua/index.php/2223-1609/article/view/112401
3. Kosenko MV, Muzyka VP, Kosenko YuM, Stets'ko TI. Ratsional'ne vykorystannya antymikrobnykh preparativ yak faktor strymuvannya rozvytku antybiotykorezystentnosti. Vet. medytsyna Ukrayiny. 2007; 8:40-41.
4. World Health Organization et al. Global action plan on antimicrobial resistance 2015. 2017; 978: 924.
5. World Health Organization et al. Antimicrobial resistance: global report on surveillance. 2014; 256. Available at: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/112642/1/9789241564748_eng.pdf
6. World Health Organization et al. Critically important antimicrobials for human medicine: ranking of antimicrobial agents for risk management of antimicrobial resistance due to non-human use. 2017; 48. http://www.who.int/iris/handle/10665/255027
7. Mc Nulty K, Soon JM, Wallace CA & Nastasijevic I. Antimicrobial resistance monitoring and surveillance in the meat chain: A report from five countries in the European Union and European Economic Area. Trends in Food Science & Technology. 2016; 58:1-13.
8. Danchuk VV. Peroksydne okysnennia u silskohospodarskykh tvaryn i ptytsi. Kamianets-Podilskyi: Abetka. 2006;192.
9. Snitynskyi VV, Donchuk VV, Buchko OM. Aktyvnist antyoksydantnykh fermentiv ta intensyvnist protsesiv vilnoradykalnoho okyslennia v tkanynakh svynei u period postnatalnoi adaptatsii. Ukr. biokhim. zhurnal. 1998; 70 (2):105-109.
10. Breslavets VO, Shomina NV, Kniazev YuR. Vplyv rozchyniv hipokhlorytu natriiu ta otstovoi kysloty na embrionalnyi rozvytok ta vyvodymist yaiets kurei. Kharkiv: Ptakhivnytstvo. 2005; 56:25-35.
11. Scott TA, Swetnam C. Screening sanitizing agents and methods of application for hatching eggs I. Environmental and user friendliness. J. Appl. Poult. Res. 1993; 2:1-6.
12. Khyzhnyak SV, Midyk SV, Sysoliatin SV, Voitsitsky VМ. Fatty acids composition of inner mitochondrial membrane of rat cardiomyocytes and hepatocytes during hypoxia-hypercapnia. The Ukrainian Biochemical Journal. 2016; 88 (3):92-98.
13. Folch J, Leez M, Stanley G. A Simple Method for the Isolation and Purification of Total Lipides from Animal Tissues. J. Biol. Chem. 1957; 226 (2):497-501.
14. Сinyak KM, Оrgel МYa, Кryk VI. Metod prigotovleniy lipidov krovi dlya gazohromatograficheskogo issledovaniya. Lab. delo. 1976; 1: 37-41.
15. Smolianinov KB, Paraniak RP, Yanovych VH. Biolohichna rol polinenasychenykh zhyrnykh kyslot. Biolohiia tvaryn. 2002; 4(1-2):16-29.
16. Sumegi B, Porpaczy L, Alkonyi I. Biochim. et Biophys. acta Lipids and Lipid Metab. 1991;1081(2):121-128.
17. Banskalieva V, Sahlu T, Goetsch AL. Fatty acid composition of goat muscles and fat depots: a review. Small Ruminant Research. 2000; 37:255-268.