##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Анотація
Останніми десятиліттями в Україні на фермерських господарствах та зернозаготівельних підприємствах набула поширення технологія зберігання зерна в герметичних полімерних зернових рукавах, у яких за рахунок фізіологічного процесу дихання створюються анаеробні умови, що забезпечує подовження термінів надійного зберігання свіжозібраного зерна. Це, у свою чергу, дозволяє використовувати для післязбирального оброблення зерна малопотужне технологічне обладнання, що особливо важливо для сирої та вологої кукурудзи, яка потребує для цього наявності потужних зерносушарок. У статті наведено результати дослідження впливу початкової вологості зерна кукурудзи, температурних умов та тривалості зберігання зерна в анаеробних умовах на число падіння – один з показників якості, що залежить від амілазної активності зерна. Предметом дослідження були зразки зерна свіжозібраної кукурудзи зубоподібного типу, гібриду ДКС 3705 2017 року врожаю, з усередненою вологістю 14%, 21% та 28%, які зберігали в анаеробних умовах протягом 3 місяців за температур 18°С, 11°С та 4°С. Показник число падіння визначали стандартизованим методом Хагберга-Пертена на приладі «ПЧП-7». На підставі отриманих результатів побудовано гістограми кінетики зміни числа падіння, аналіз яких дозволив встановити закономірності зміни числа падіння залежно від вологості зерна та тривалості його зберігання за різних температур. Показано, що у зразках зерна кукурудзи з початковою вологістю 14% незалежно від температурних умов протягом зберігання впродовж 3 місяців спостерігається стійка тенденція до поступового зниження числа падіння. У зразках зерна кукурудзи з початковою вологістю понад 14%, на початку зберігання спостерігається період зростання числа падіння, інтенсивність якого залежить від початкової вологості зерна і температурних умов його анаеробного зберігання. Після завершення процесів післязбирального дозрівання у свіжозібраному зерні кукурудзи, подальше його зберігання призводить до поступового зменшення числа падіння. Для узагальнення експериментальних даних запропоноване нелінійне емпіричне рівняння, що описує закономірності зміни числа падіння залежно від досліджених факторів – вологості зерна кукурудзи, температурних умов та тривалості зберігання. Зважаючи на те, значення показника числа падіння обумовлюється активністю амілазного комплексу зерна, його можна використовувати як експрес-метод для контролю стану зерна, що зберігається у полімерних зернових рукавах.
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Посилання
2. Anankware PJ, Fatunbi AO, Afreh-Nuamah K, Obeng-Ofori D and Ansah AF. Efficacy of the Multiple-Layer Hermetic Storage Bag for Biorational Management Of primary Beetle Pests of Stored Maize, Academic Journal of Entomology. 2012;5 (1):47-53. https://doi.org/ 10.5829/idosi.aje.2012.5.1.61332
3. Cardoso L, Bartosik R, Campabadal C, de La Torre D. Air-tightness level in hermetic plastic bags (silo-bags) for different storage conditions; 2012. URL: https://www.researchgate.net/publication/292730434
4. Stankevych GM, Zhelobkova MV. Vplyv volohosti na pokaznyky yakosti zerna kukurudzy pry zberi-hanni v polimernykh zernovykh rukavakh. Zernovi produkty i kombikormy. 2015;59(3):10-15.
5. Stankevych GN, Babkov AV, Kyzatova M.Zh. Sovremennыy podkhod k yzuchenyyu yntensyvnosty dыkhanyya zerna. Vestn. almat. tekhnoloh. un-ta. 2014;2(103):45-51.
6. Babkov AV, Zhelobkova MV. Doslidzhennya ahrotekhnolohichnykh kharakterystyk zerna okremykh hibrydiv kukurudzy. Nauk. pr. Odes. nats. akad. kharch. tekhnolohiy. Odesa. 2018;(82)2:106-115.
7. Shapovalenko OI, Skorikova HI, Kharchenko YeI, Shtyka YaA, Pavlushenko VM. Zberihannya zerna v polietylenovykh mishkakh. Khranenye y pererabotka zerna. 2010;6:52-54
8. Koz’myna NP. Byokhymyya zerna y produktov eho pererabotky. M.: Kolos;1976.
9. Trysvyatskyy LA. Khranenye zerna: yzd. 4-e pererab. y dop. M.: Kolos; 1975.
10. Kazakov ED, Karpylenko HP. Byokhymyya zerna y khleboproduktov. SPb.: HYORD;2005..
11. Kyrpa MYa. Naukove obgruntuvannya innovatsiynykh promyslovykh tekhnolohiy zberihannya zerna. Byuleten’ Instytutu sil’s’koho hospodarstva stepovoyi zony. 2013;5:93-98.
12. Perten H. Application of the falling number method for evaluating alpha-amylase activity. Cereal Chemistry. 1964;41:127-140.
13. Gupta R, Gigras P, Mohapatra H, Goswami VK. and Chauhan B. Microbial α-amylases: a biotechnological perspective. Process Biochemistry. 2003;38:1599-1616.
14. Xiao Z, Storms R. and Tsang A. A quantitative starch–iodine method for measuring alpha-amylase and glucoamylase activities. Analytical Biochemistry. 2006;351:146-148.
15. MacGregor AW, MacDougall FH, Mayer Ch, Daussant J. Changes in levels of a-amylase components in barley tissues during germination and early seedling growth. Plant Physiol. 1984;75:203-206.
16. Kiszonas AM, Engle DA, Pierantoni LA, Morris CF. Relationships between Falling Number, a-amylase activity, milling, cookie, and sponge cake quality of soft white wheat. Cereal Chem. 2018;95:373-385. https://doi.org/10.1002/ cche.10041.
17. Milatovic LN. Hydrotermic treatment of corn flour for bread making. Maize: Recent Progress in Chemistry and Technology.198;221-230.