Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

Формування та контроль якості харчових і кормових продуктів: від технологічних основ до людського фактору

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

K. Kozak
O. Kalaman
A. Yegorova
O. Strunova

Анотація

На сьогодні європейський вектор спрямування нашої країни та стратегія економічного партнерства з ЄС ставить перед державою певні виклики. Вагомий вплив на зміни в українському законодавстві щодо гармонізації нормативів та правил у сфері господарської діяльності здійснило підписання угоди про асоціацію. Важливим залишається питання щодо забезпечення необхідного рівня якості продукції сільського господарства, що вимагає вдосконалення організаційно-правового забезпечення процесу зміни акцентів у використанні методів правового регулювання у напрямі від адміністрування до надання більшої економічної свободи виробникам. Зазначена Угода здійснила необхідний поштовх щодо створення Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, для організації моніторингу безпеки та якості продуктів харчування «від поля до столу». На окрему увагу заслуговують Вимоги щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР). Сьогодні сертифікація постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР не є обов’язковою, обов’язковою є наявність Програм-передумов системи НАССР. Програма-передумова повинна охоплювати 13 процесів від планування виробничих, допоміжних та побутових приміщень для уникнення перехресного забруднення до маркування готової продукції, в свою чергу для кожного з цих процесів впроваджено, ще ряд вимог. Проведений аналіз змін законодавства та останніх публікації щодо впровадження системи НАССР низкою харчових підприємств України, привів до логічного висновку, що це викликало ряд змін у технологіях виробництва та системах менеджменту їх організації. Сформовано групи факторів, що впливають на якість продукції. Підкреслено, що на особливу увагу заслуговує вплив людського фактору на різних етапах формування та контролю якості продукції. Проведено детальний аналіз існуючих системи менеджменту якості і безпеки в розрізі харчових виробництв.

Ключові слова:
контроль якості, НАССР, людський фактор у системі якості, мікробіологічний контроль, системи управління якістю

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Kozak, K., Kalaman, O., Yegorova, A., & Strunova, O. (2019). Формування та контроль якості харчових і кормових продуктів: від технологічних основ до людського фактору. Food Science and Technology, 13(3). https://doi.org/10.15673/fst.v13i3.1477
Розділ
Технологія і безпека продуктів харчування

Посилання

1. Pro derzhavniy kontrol` za dotrimannyam zakonodavstva pro kharchovi produkti, kormi, pobichni produkti tvarinnoho pokhodzhennya, zdorov"ya ta blahopoluchchya tvarin: Zakon Ukrayini vid 18.05.2017 # 2042-VIII. Ofitsiyniy visnik Ukrayini. Ki``v. Available from: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2042-19
2. Pro zatverdzhennya Vimoh shchodo rozrobki, vprovadzhennya ta zastosuvannya postiyno diyuchikh protsedur, zasnovanikh na printsipakh Sistemi upravlinnya bezpechnistyu kharchovikh produktiv (NASSR). Zakon vid 01.10.2012 r. #590. Kiyiv: Min-vo ahrarnoyi politiki; 2012.
3. Kozak K.B. Zabezpechennya prodovol`choyi bezpeki yak osnovi zhittyezabezpechennya y pidvishchennya yakosti zhittya naselennya. Ekonomika kharchovoyi bezpeki. 2014;3(20):37-42.
4. WHITE PAPER ON FOOD SAFETY. Brussels. [Internet]. 2000. [cited 24.04.2019]. Available from: https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/gfl_white-paper_food-safety_2000_en.pdf
5. Spil`na zayava dlya presi za rezul`tatami 5-ho zasidannya Radi asotsiatsiy mizh Ukrayinoyu ta Yevropeys`kim soyuzom. [Internet]. 2000. https://www.kmu.gov.ua/ua/news/rada-asociaciyi-ukrayina-yes-pidtverdila-nezminnu-prihilnist-storin-politichnij-ta-ekonomichnij-integraciyi-zayava-za-pidsumkami-zasidannya.
6. Buhera SI. Derzhavne rehulyuvannya yakosti sil`s`kohospodars`koyi produktsiyi: orhanizatsiyno-pravoviy aspect. Byuleten` Ministerstva yustitsiyi Ukrayini. 2011;8(9):65-72.
7. Kirilyuk IM. Efektivnist` funktsionuvannya sistemi derzhavnoho kontrolyu za bezpechnistyu i yakistyu produktsiyi tvarinnitstva v Ukrayini. Kharchova nauka i tekhnolohiya. 2017;11(4):44-54.
8. Pro zatverdzhennya Polozhennya pro Derzhavnu sluzhbu Ukrayini z pitan` bezpechnosti kharchovikh produktiv ta zakhistu spozhivachiv: Postanova Kabminu Ukrayini vid 2 veresnya 2015 roku #667. Ofitsiyniy visnik Ukrayini. Kiyiv: Kabminu.
9. Pro optimizatsiyu sistemi tsentral`nikh orhaniv vikonavchoyi vladi. https://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/442-2014- %D0 %BF.
10. Krisanov DF. Sistema harantuvannya bezpechnosti ta yakosti. Ekonomika kharchovoyi promislovosti. 2013. 4(20):5-12.
11. Yehorov BV. ta in. Kontrol` yakosti ta bezpeka produktsiyi v haluzi (kombikormova haluz`). Kherson: OLDI-PLyuS; 2013.
12. HACCP na praktike. Elevatorist.com. Available from: https://elevatorist.com/blog/read/521-nasrr-na-praktike-elevatoryi-alebor-group-vyezd-i-laboratoriya.
13. Kontrol` i avtomatizatsiya protsessa priemki zerna. Apk.hlr.ua: Available from: https://apk.hlr.ua/library/kontrol-i-avtomatizaciya-processa-priemki-zerna-15.
14. Pro standartizatsiyu. Zakon Ukrayini vid 05.06.2014 r. #1315-VII. Available from: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1315-18
15. Pravil`nyy kontrol` zerna vo vremya khraneniya. Propozitsiya. 2015. https://propozitsiya.com
16. Pidvishchennya kvalifikatsiyi kadriv ta yakosti pratsi robitnikiv na pidpriyemstvakh khlibopekars`koyi haluzi. Aktual`ni problemi ekonomiki. 2015;1(1):378-381.
17. Dva roki dedlaynu – shcho potribno znati APK dlya perekhodu na sictemu HACCP. Agropolit.com. https://agropolit.com/spetsproekty/318-dva-roki-dedlaynu-scho-potribno-zrobiti-apk-dlya-perehodu-na-sistemu-haccp.
18. Lyuds`kiy faktor v upravlinni yakistyu produktsiyi. Naukoviy visnik Mukachivs`koho derzhavnoho universitetu. 2016;2(4):308-311.
19. Suchasni pidkhodi do upravlinnya yakistyu na pidpriyemstvi. Ekonomichniy prostir. 2014;89:150-158.
20. Sistemi upravlinnya yakistyu: osoblivosti vprovadzhennya zhidno z novoyu versiyeyu standartu ISO 900. Visnik Skhidnoyevropeys`koho universitetu ekonomiki i menedzhmentu. 2016;1:27-34.
21. Www.fda.gov: Maryland, SShA. 2004. https://www.fda.gov/Food/GuidanceRegulation/CGMP/default.htm.
22. Formuvannya sistemi upravlinnya yakistyu produktsiyi pidpriyemstva v suchasnikh umovakh hospodaryuvannya. Ekonomichniy forum. 2016;2:189-193.
23. Mardar MR, Egorova AV, Evdokimova GY, Trufkati LV., Znachek RR. Mikrobiolohicheskaya bezopasnost` zernovykh khlebtsov s rastitel`nymi dobavkami. Kharchova nauka i tekhnolohiya. 2014;1(26):95-99.
24. Makarinska AV, Yegorova AV, Єvdokimova GY, Kucheruk AG. Otsinka sanitarnoyi yakosti bilkovo-vitaminno-mineral`noyi dobavki dlya domashnikh tvarin. 62(2). Available from: //journals.onaft.edu.ua/index.php/gpmf/article/view/144
25. Bunyak O, Sots S, Egorova A, Valevskaya L, Evdokimova G. Change of microbiotas of maize-based extruded products with vegetable additives during storage. Food science and technology. 2018; 12(4): 79-85. DOI: http://dx.doi.org/10.15673/fst.v12i4.1204
26. Chapman S. IBM launches its blockchain produce tracker, IBM Food Trush; 2018. https://www.supplychaindigital.com/technology/ibm-launches-its-blockchain-produce-tracker-ibm-food-trust.
27. McCorquodale. FQS. Food Safety Auditing: An Industry in Transition. 2019. https://www.foodqualityandsafety.com/article/food-safety-auditing-an-industry-in-transition.
28. Havents J, Nickerson R. FSM. FDA Outlines Smarter Food Safety Blueprint with Plans to Leverage New and Emerging Technologies; 2019. https://www.foodsafetymagazine.com/enewsletter/fda-outlines-smarter-food-safety-blueprint-with-plans-to-leverage-new-and-emerging-technologies/
29. Jagadeesan B, Gerner-Smidt P, Allard M. W. The use of next generation sequencing for improving food safety: Translation into practice. Food microbiology. 2019;79. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0740002018305306.
30. Dudeja P, Gupta R, Minhas AS. Food safety in 21th century. Academic Press. 2016;624 https://doi.org/10.1016/C2014-0-01094-5