Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

Quality and safety of new blended oils

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

S. Lehnert
О. Khomenko
A. Dubinina
V. Vinnikova
L. Tatar

Анотація

У статті надано характеристику арахісу, як олійної культури, наведено його біологічну цінність, хімічний та жирнокислотний склад. Обгрутовано доцільність розроблення та впровадження нових купажованих олій функціонального призначення для населення України. Показано, що купажовані олії містять значну кількість мононенасичених та поліненасичених жирних кислот. Вживання купажованих олій дозволить коригувати дефіцит незамінних жирних кислот в раціоні населення нашої країни. Зазначено, що перспективним є створення нових видів купажованих олій зі збалансованим жирно кислотним складом при поєднанні арахісової та лляної олії. У роботі наведено характеристику нових купажованих арахісово-лляних олій з добавками з рослинної сировини. Проведено оцінку якості і безпеки нових арахісово-лляних купажованих олій з екстрактом часнику, з екстрактом плодів шипшини, з екстрактом листя щавлю, з екстрактом листя чорної смородини. Для визначення якості купажованих олій було досліджено жирно кислотний склад їх жиру. Оцінку безпечності нових купажованих олій з добавками з рослинної сировини було визначено за вмістом пестицидів (ГХЦГ-гамма ізомер, гептахлор, ДДТ), мікотоксинів (афлотоксин В1, зеараленон), токсичних елементів (свинець, кадмій, миш’як, ртуть, мідь, цинк), заліза, радіонуклідів (цезій-137, стронцій-90). Отримані результати свідчать про безпечність нових купажованих олій. Доведено високу біологічну цінність купажованих олій в співвідношенні w-6 w-3 жирних кислот становить 4,9:1, а мононенасичених жирних кислот до поліненасичених жирних кислот – 1: 1, що відповідає нормам здорового харчування. За показниками хімічної і радіаційної безпеки нові олії не перевищують гранично допустимих концентрацій, що свідчить про безпечність нових розробок.

Ключові слова:
арахіс, лляна олія, купажовані олії, жирнокислотний склад, безпека

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Lehnert, S., KhomenkoО., Dubinina, A., Vinnikova, V., & Tatar, L. (2019). Quality and safety of new blended oils. Food Science and Technology, 13(3). https://doi.org/10.15673/fst.v13i3.1479
Розділ
Технологія і безпека продуктів харчування

Посилання

1. Shin E-C, Pegg RB, Phillips RD et al. Commercial Runner peanut cultivars in the USA: Fatty acid composition. European Journal of Lipid Science and Technology. 2010;112(2):195-207. DOI: doi.org/10.1002/ejlt.200900141
2. Ayoola PB, Adeyeye A, Onawumi OO. Chemical evaluation of food value of groundnut (Arachi hypogaea) seeds. American journal of food and nutrition. 2012;2(3):55-57. DOI: doi.org/10.5251/ajfn.2012.2.3.55.57
3. Pat. 2010080870 US MPK A23J3/14. Process for preparing hypoallergenic and/or non-allergenic peanut butter and associated products / Ahmedna M., Yu J., Goktepe I. ; patent owner Ahmedna M., Yu J., Goktepe I. – № 20090631325; appl. 04.12.2009; publ. 01.04.2010.
4. Pat. 101946928 China, MPK A23L1/308, A23L1/38. Preparation method of household peanut butter. Qingli Yang, Feng Zhu, Jie Sun [et al.]; patent owner Shandong Peanut Res Inst. – № 20101272828 ; appl. 02.09.2010 ; publ. 19.01.2011.
5. Pat. 103509646 (A) China, MPK A23D9/02, C11B1/06. Extraction manufacturing technology of peanut oil. Zhang Wenwei, Mao Hui; Danyang Zhengda Oil Cо LTD. No 20131494745 20131020 ; appl. 20.01.2013 ; publ. 15.01.2014. 4 р.
6. Grosso NR, Zygadlo JA, Burroni LV, Guzman CA. Fatty acid, sterol and proximate compositions of peanut species (Arachis L.) seeds from Bolivia and Argentina. Grasas y Aceites. 1997;48:219-225. DOI: doi.org/10.3989/gya.1997.v48.i4.792
7. Grosso NR, Zygadlo JA, Lamarque AL et al. Proximate, fatty acid and sterol compositions of aboriginal peanut (Arachis hypogaea L) seeds from Bolivia. J. Sci. Food Agric. 1997;73:249-56. DOI: doi.org/10.1002/(sici)1097-0010(199703)73:3 %3C349::aid-jsfa736 %3E3.0.co;2-e
8. Mora-Escobedo R et al. Physicochemical properties and fatty acid profile of eight peanut varieties grown in Mexico. CyTA - Journal of Food. 2014;13(2):1-5. DOI: doi.org/10.1080/19476337.2014.971345
9. Chaiyadee S et al. Soil moisture affects fatty acids and oil quality parameters in peanut. International Journal of Plant Production. 2013;7(1):1735-8043.
10. Singkham N et al. Genotypic variability and genotype by environment interactions in oil and fatty acids in high, intermediate and low oleic acid peanut genotypes. J. Agric. Food Chem. 2010;58:6257-6263. DOI: doi.org/10.1021/jf903728e
11. Dubinina AА, Lenert SO, Homenko OO. Nova kupazhovana oliya z optimizovanim zhirnokislotnim skladom . Naukovi pratsi NUHT. 2014;20(4):211-216.
12. Dubinina AА, Lenert SO, Homenko OO. Stabilizatsiia do okysnennia lipidiv arakhisovo-llianoho kupazhu. Tekhnolohichnyi audyt ta rezervy vyrobnytstva. 2014; 4/2(18):10-14.
13. Metodyka yzmerenyia aktyvnosty hamma-yzluchaiushchykh radyonuklydov yly aktyvnosty prob, soderzhashchye smes radyonuklydov s yspolzovanyem attestovannoho hamma-spektrometra : MVY 4/86. M. : VNYY metrolohyy ym. D. Y. Mendeleeva; 1986.
14. Aktyvnist radionuklidiv 90Sr ta 90Y v lichylnykh zrazkakh, oderzhanykh metodom selektsii nuklidiv. Metodyka vykonannia vymiriuvan z vykorystanniam stsyntyliatsiinykh spektrometriv ta prohramnoho zabezpechennia AK-1. MI-12-08-99 / Babenko V. V., Kazymyrov O. S., Rudyk O. F. [ta in.]. Kyiv; 1999.
15. Aktyvnost, udelnaia aktyvnost y obъemnaia aktyvnost beta-yzluchaiushchykh radyonuklydov v schetnыkh obraztsakh obъektov tekhnolhycheskykh y pryrodnikh sred. Metodyka vipolnenyia yzmerenyi s yspolzovanyem spektrometra эnerhyi beta-yzluchenyia stsyntyliatsyonnoho typa SEB-01. – MY-12-05-99 / Kravchenko N. Y., Kovalenko H. D., Lykhtarev Y. A. HNPO «Metrolohyia», Ukraynskyi NYY эkolohycheskykh problem, Ynstytut radyatsyonnoi zashchyty ATN Ukrayny. Kyiv; 1999.
16. Dudenko NV. Nutrytsiolohiia. Svit Knyh. Kharkiv; 2013.