Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

ВИКОРИСТАННЯ НАДВИСОКОЧАСТОТНОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ ПРИ ВИДІЛЕННІ ПОЛІСАХАРИДІВ КЛІТИННИХ СТІНОК ДРІЖДЖІВ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Н. К. Черно,
О. Г. Бурдо
К. І. Науменко

Анотація

У роботі встановлено ефективність використання надвисокочастотного (НВЧ) випромінювання для
дезінтеграції дріжджів Saccharomyces cerevisiae, суспендованих в розчині натрій гідроксиду, з метою виділення полі-
сахаридів клітинних стінок. Надано характеристика отриманих препаратів при варіюванні умов обробки. Показано
можливість отримання цим методом препаратів дріжджових полісахаридів різного складу. Варіюванням концентрації
NаОН можливе виділення як монокомпонентного продукту – β-глюкану, так і двокомпонентного – комплексу β-
глюкану з мананом (зимозан). Метод простий у виконанні, його використання приводить до зниження витрат ресурсів
і енергії, підвищення екологічної складової, що в сукупності визначає перспективи його використання в технологіях
полісахаридів дріжджів.

Ключові слова:
Saccharomyces cerevisiae, полісахарид, глюкан, зимозан, надвисокочастотне випромінювання

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Черно, Н., Бурдо, О., & Науменко, К. (2016). ВИКОРИСТАННЯ НАДВИСОКОЧАСТОТНОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ ПРИ ВИДІЛЕННІ ПОЛІСАХАРИДІВ КЛІТИННИХ СТІНОК ДРІЖДЖІВ. Food Science and Technology, 10(2). https://doi.org/10.15673/fst.v10i2.148
Розділ
Біопроцеси, біотехнологія харчових продуктів, БАР

Посилання

1. Ahrnе, L. M. Application of Microwave Technology in Food Preservation and Processin / L. M. Ahrnе, E. Holtz, B. W. Raaholt // Conventional
and Advanced Food Processing Technologies – 2014 – p.437-470 DOI: 10.1002/9781118406281.ch18

2. Effect of yeast-derived beta-glucan in conjunction with bevacizumab for the treatment of human lung adenocarcinoma in subcutaneous
and orthotopic xenograft models. / W. Zhong, R. Hansen, B. Li, Y. Cai, C. Salvador, G. D. Moore // J Immunother. – 2009. – N 32. – p.
703-712. DOI: 10.1097/CJI.0b013e3181ad3fcf.

3. Калебина, Т.С. Роль белков в формировании молекулярной структуры клеточной стенки дрожжей / Т.С. Калебина, И.С. Кулаев
// Успехи биологической химии – 2001. – Т. 41. – c. 105–130.

4. Kim, Y.T. Structural characterization of [beta]-D-(1 → 3, 1 → 6)-linked glucans using NMR spectroscopy / Y.T. Kim, E.H. Kim,
D.L. Williams, S.T. Lim // Carbohydrate research – 2000; – 328(3) – p. 331–341 DOI: 10.1016/S0008-6215(00)00105-1

5. U.S. Patent 7566704 Jamas S. (USA), Patchen M.L. (USA), Ostroff G. R. (USA), Easson D.D. (USA) – 11/333765; Filing Date
17.01.2006; Public. Date 02.11.2006. – p. 19. (Very high molecular weight β-glucans).

6. U.S. Patent 4810646 Jamas S., Rha C., Sinskey A. J. (USA) – 11/333765; Filing Date 28.11.1984; Public. Date 07.11.1989. – p. 13.
(Glucan compositions and process for preparation there of).

7. Патент 2216595 Тонева-Давидова Е.Г. – 2002130728/13, Заявл. 18.11.2002, Опубл. 20.11.2003 – 5 с. (Способ получения бета-
глюканов клеточной стенки дрожжей).

8. Patent JP 2002209598 Kato Masaru, Imazato Yoji, Yoshitaka Hitomi, Hideyuki Wakabayashi. – JP2001000007026; Filing Date
01.15.2001; Public. Date 07.30.2002. – p. 16. (Yeast-originated soluble polysaccharide).

9. Бурдо, О.Г. Пищевые наноэнерготехнологии – Херсон, 2013 – 294с.

10. Rahar, S. Preparation, characterization, and biological properties of β-glucans / S. Rahar, G. Swami, N. Nagpal, M. A. Nagpal, G. S.
Singh // J Adv Pharm Technol Res. – 2011 – 2(2) – p. 94–103 DOI: 10.4103/2231-4040.82953

11. Zekoviс, D.B. Mild pfitzner-moffat oxidation of the (1→3)-β-D-glucan from Saccharomyces cerevisiae / D. B.Zekoviс, M. Raduloviс,
A. Nastasoviс, M. M. Vrviс, G. Kogan, Chemical papers. – 2006, – 60 (3), – р. 243-248. DOI: 10.2478/s11696-006-0043-7