Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

Investigation of the effect of heat treatment on the quality of the feed additive containing carrot pomace

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

B. Iegorov
I. Cherneha
L. Fihurska
О. Tsiundyk

Анотація

Головним завданням галузі комбікормової промисловості є розробка та впровадження високопродуктивного обладнання та технологій, розширення ресурсної бази та асортименту готової продукції. Поряд з цим у консервному виробництві утворюється велика кількість побічних продуктів. За хімічним складом вони не поступаються основним продуктам. Однак побічні продукти консервної промисловості характеризуються високим вмістом вологи. Вони дуже швидко псуються і вимагають негайної утилізації. Тому метою роботи було вивчення впливу термічної обробки на фізико-хімічні властивості, кількісний та якісний склад мікрофлори кормової добавки з використанням морквяних вичавків. Визначено фізичні властивості, хімічний склад, санітарну якість та допустимий термін зберігання морквяних вичавків. Досліджено обґрунтований кількісний та якісний склад кормової добавки. Встановлено, що проведення процесу екструдування покращує фізичні властивості, підвищує засвоюваність поживних речовин, а також покращує санітарний стан та подовжує термін зберігання кормової добавки. Внаслідок процесу екструдування кормової добавки вміст вологи зменшився на 32,2%, кут природнього укосу збільшився на 11,8%, сипкість зменшилась на 33,3%, вміст зруйнованого крохмалю зменшився на 33,2%, а кількість водорозчинних вуглеводів зросла в 5 разів. Крім того, під впливом високої температури та тиску загальна кількість бактерій зменшилася на 89%, а пліснявих грибів – на 83%. Під час зберігання кормової добавки протягом 6 місяців кількість МАФАнМ зменшилась на 32,5%. Отримана кормова добавка вирішує проблему утилізації побічних продуктів консервної промисловості, розширює сировинну базу та зменшує витрати кормів.

Ключові слова:
морквяні вичавки, хімічний склад, фізичні властивості, мікрофлора, екструдування, добавка, зберігання

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Iegorov, B., Cherneha, I., Fihurska, L., & TsiundykО. (2019). Investigation of the effect of heat treatment on the quality of the feed additive containing carrot pomace. Food Science and Technology, 13(3). https://doi.org/10.15673/fst.v13i3.1483
Розділ
Технологія і безпека продуктів харчування

Посилання

1. Oleksiienko VO, Fuchadzhy NO, Chervotkina OO. Ratsionalne vykorystannia vidkhodiv vyrobnytstva morkvianoho soku. Pratsi TDATU. 2012;12(4):216-221.
2. Gorun EG. Bezotkhodnaya tekhnologiya rybopererabatyvayushchikh proizvodstv. M.: MGUTU; 2004.
3. Yehorov BV, Cherneha IS. Rozrobka i vykorystannia netradytsiinykh kormovykh dobavok pry hodivli kurei-nesuchok. Zernovi produkty i kombikormy. 2016;1(61):39-46.
4. Wadhwa M, Bakshi MPS. Utilization of fruit and vegetable wastes as livestock feed and as substrates for generation of other value-added products. India: FAO; 2013.
5. Malezhyk IF ta in. Doslidzhennia protsesu sushinnia morkvianykh vychavok pry oderzhanni sukhoi karotynovmisnoi dobavky. Visnyk Kharkivskoho natsionalnoho tekhnichnoho universytetu silskoho hospodarstva imeni Petra Vasylenka. 2014;152:150-156.
6. Knockaert Gr et al. Changes in в-Carotene During Processing of Carrots. Processing and Impact on Active Components in Food. 2014;11-16. DOI: 10.1016/B978-0-12-404699-3.00002-0
7. Kolobov SV, Pambukhchyiants OV. Tovarovedenye i ekspertiza plodov i ovoshchei. M.: Izdatelskotorhovaia korporatsyia «Dashkov i K°»; 2012.
8. Volkova N ta in. Ekolohichna problema suchasnosti. Kharchova i pererobna promyslovist. 2009;9-10:(356-357):25-26.
9. Yegorov B, Malaki I. Effect of heat treatment on quality of feed additive using tomato pomace. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2014;4:10(70):48-53. DOI: 10.15587/1729-4061.2014.26229
10. Utylizatsiia vidkhodiv kharchovoi promyslovosti. [Internet]. 2013 Ber. [tsytuietsia 13 Ber. 19]:[blyzko 8 str.]. Dostupno za adresoiu: http://2balla.net/Ekologiya/Util-zac-ya-v-dhod-v-harchovo-promislovost.html
11. Manzhesov VY, za red. Tekhnolohyia pererabotki produktsii rasteniievodstva. SPb: HYORD; 2016.
12. Bandurenko HM, Levkovskaia TN. Tekhnolohiia polucheniia karotinsoderzhashchikh obohatitelei. Nauka sehodnia: teoriia, metodolohiia, praktika, problematika: sbornik nauchnykh dokladov. 2014 iiul;7:34-36.
13. Bandurenko HM, Levkivska TM, Bezusov AT. Kompleksna resursozberihaiucha pererobka morkvy z otrymanniam polifunktsionalnykh kharchovykh dobavok. Naukovi pratsi ONAKhT. 2010;37:211-214.
14. Perfilova OV, Mitrokhin MA. Ispolzovanie poroshkov iz plodoovoshchnykh vyzhimok s tseliu rasshireniia assortimenta muchnykh konditerskikh izdelii. Dostizheniia nauki i tekhniki APK. 2008;8:48-50.
15. Mironov MI, Kudrina AN. Primenenie rastitelnoho syria v tekhnolohii muchnykh konditerskikh izdelii. Innovatsionnaia tekhnika i tekhnolohiia. 2017;4:36-40.
16. Chuiko AM. Opornyi konspekt lektsii z navchalnoi dystsypliny «Innovatsiini tekhnolohii» dlia studentiv za napriamom pidhotovky 7.14010101 «Hotelna i restoranna sprava», haluzi znan 1401 «Sfera obsluhovuvannia». Khark. Torh.-ekonom. inst. kyiv. nats. torh.-ekonom. un-tu. [Internet]. 2013 [tsytuietsia 15 Kvit. 19]:[blyzko 42 str.]. Dostupno za adresoiu: https://studfiles.net/preview/5647497/
17. Shapovalenko OI, Yevtushenko OO, Ulianych IF. Ekstruduvannia zerna z dodavanniam ovochevykh komponentiv kormu. Khranenye і pererrabotka zerna. 2012;11:62-63.
18. Shapovalenko O, Evtushenko O, Ulianich Y. Svoistva smesi yachmenia i ovoshchnykh komponentov pri ekstrudirovanii. Kombikorma. 2013;8:40-42.
19. Iegorov В. et al. The study of production regimes and quality parameters of extruded feed additive based of corn seed and substandard egg mass. Eureka: Life Sciences. 2016;:3(3):26-35.
20. Braterskii FD. Otsenka kachestva syria i kombikormov. M.: Kolos; 1983.
21. Yehorov BV, za red. Tekhnolohiia kombikormovoho vyrobnytstva: metod. Vkazivky. Odesa: ONAKhT; 2010.
22. Yehorov BV, za red. Orhanizatsiia tekhnokhimichnoho i tekhnolohichnoho kontroliu na pidpryiemstvakh haluzi: metod. vkazivky. Odesa: ONAKhT; 2011.
23. Huliaeva L, Erisanova O. Effektivnost ispolzovaniia v ratsionakh kur Lipovitama Beta. Ptitsevodstvo. [Internet]. 2010 [tsytuietsia 16 Ber 19]; 12:[blyzko 11 str.]. Dostupno za adresoiu: http://webpticeprom.ru/ru/articles-veterinary.html?pageID=1302799623
24. Reznichenko LB. Beta-karotin і eho rol v orhanizme ptіtsy. Ptitsevodstvo. 2003;1:20-22.
25. Reznichenko LB. Effektivnost v ratsionakh kur beta-karotina raznoho proiskhozhdenyia. Zootekhniia. 2003;1:18-19.
26. Briukhno OIu i dr. Effektivnost ispolzovaniia premiksov v kormlenii teliat. Izvestiia Nizhnevolzhskoho ahrouniversitetskoho kompleksa. 2014;33(1)163-169.
27. Arnautovskii ID, Huseva SA. Znachenie balansiruiushchikh BVMD i tseolitov v ratsionakh korov dlia polucheniia ekolohicheski chistoho moloka v usloviiakh Priamuria. Zootekhniia. 2009;4:9-11.
28. Yehorov BV, Malaki IS. Analiz effektivnosti ispolzovaniia razlichnykh kaltsiisoderzhashchikh mineralnykh kormovykh dobavok v kormlenii selskokhoziaistvennoi ptitsy. Naukovi pratsi ONAKhT. 2013;44(1):38-40.
29. Panin I. Kukuruza kak komponent kombikorma. Kombikorma. 2006;6:67-68.
30. Kokić В et al. Influence of thermal treatments on starch gelatinization and in vitro organic matter digestibility of corn. Food & Feed Research. 2013;40(2):93-99.
31. Tica NLj et al. The effect of extruded corn on the economic results of broilers production. Food & Feed Research. 2009;36(3-4):59-64.
32. Yehorov В et al. Development of technology of using substandard eggs in farm poultry feeding. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2016:4:11(82):4-14. DOI: 10.15587/1729-4061.2016.76106
33. Birh MO, za red. Spravochnik po mikrobiolohicheskim i virusolohicheskim metodam issledovaniia. M.: Meditsina;1982.