Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

ТЕХНОЛОГІЯ ОТРИМАННЯ ЗАЛІЗОВМІСНОГО КОМПЛЕКСУ НА ОСНОВІ ПОЛІСАХАРИДІВ ПЕЧЕРИЦІ ДВОСПОРОВОЇ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Н. К. Черно
С. О. Озоліна
О. В. Нікітіна

Анотація

Розроблено технологію отримання залізовмісного комплексу на основі полісахаридів печериці дво-
спорової, яка складається з двох стадій: вилучення полісахаридів та формування залізовмісного комплексу. Встанов-
лено, що одержувати полісахариди з сировини доцільно екстракцією 3 % розчином натрій гідроксиду протягом 4 год з
подальшою очисткою від речовин невуглеводної природи. У складі полісахаридів домінує галактоглюкан. Раціональ-
ними умовами отримання залізовмісного комплексу на основі полісахаридів грибів є суміщення розчинів ферум (III)
хлориду та полісахаридів; концентрації реагуючих речовин становлять: Fe3+ – 0,075 %, полісахаридів – 0,113 %, масо-
ве співвідношення залізо : полісахариди 1,0 : 1,5, рН середовища – 11,5. Комплекс стійкий до дії агресивних середо-
вищ травного тракту, є мікробіологічно безпечним та залишається доброякісним протягом 12 місяців зберігання. Він є
ефективним протианемічним засобом.

Ключові слова:
технологія, гриби, полісахариди, залізо, комплекс, анемія

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Черно, Н., Озоліна, С., & Нікітіна, О. (2016). ТЕХНОЛОГІЯ ОТРИМАННЯ ЗАЛІЗОВМІСНОГО КОМПЛЕКСУ НА ОСНОВІ ПОЛІСАХАРИДІВ ПЕЧЕРИЦІ ДВОСПОРОВОЇ. Food Science and Technology, 10(2). https://doi.org/10.15673/fst.v10i2.154
Розділ
Хімія харчових продуктів і матеріалів. Нові види сировини

Посилання

1. Ubel, P. A. Whose quality of life? A commentary exploring discrepancies between health state evaluations of patients and the general
public / P. A. Ubel, G. Loewenstein, C. Jepson // Qual. Life Res. – 2003. – Vol. 12(6). – Р. 599-607. DOI:10.1023/A:1025119931010.

2. Easterlin, R. A. Explaining happiness / R. A. Easterlin // Proc. Natl. Acad. Sci. – 2003. – Vol. 100. –
P. 11176-11183. DOI: 10.1073/pnas.1633144100.

3. Theofilou, P. Quality of Life: Definition and Measurement / P. Theofilou // Eur. J Psychology. – 2013. – Vol. 9(1). – P. 150-162.
DOI:10.5964/ejop.v9i1.337.
4. Puskorius, S. The Methodology of Calculation the Quality of Life Index / S. Puskorius // Int. J. Inform. and Ed. Techn. – 2015. – Vol.
5(2). – P. 156-159. DOI:10.7763/IJIET.2015.V5.494.

5. Bernoist, B. Worldwide Prevalence of Anaemia 1993-2005: WHO Global Database on Anaemia / B. Bernoist, E. McLean, I. Egli, M.
Cogswell. – Geneva: World Health Organization, 2008. – 41 p.

6. Milman, N. Anemia – still a major health problem in many parts of the world / N. Milman // Ann. Hematol. – 2011. – Vol. 90. – P. 369-
377. DOI: 10.1007/s00277-010-1144-5.

7. Beaumont, C. Molecular mechanisms of iron homeostasis / C. Beaumont // Med. Sci. – 2004. – Vol. 20(1). – P. 68-72.
DOI: 10.1051/medsci/200420168.

8. Miret, S. Physiology and molecular biology of dietary iron absorption / S. Miret, R. J. Simpson, A. T. McKie // An. Rev. Nutr. – 2003. –
Vol. 23. – P. 283-301. DOI: 10.1146/annurev.nutr.23.011702.073139.

9. Geisser, P. The pharmacokinetics and pharmacodynamics of iron preparations / P. Geisser, S. Burckhardt // Pharmaceutics. – 2011. –
Vol. 3. – P. 12-33. DOI: 10.3390/pharmaceutics3010012.

10. Geisser, P. Safety and efficacy of iron(III)-hydroxide polymaltose complex / a review of over 25 years experience / P. Geisser //
Arzneimittelforschung. – 2007. – Vol. 57(6A). – P. 439-452. DOI: 10.1055/s-0031-1296693.

11. Ortiz, R. Efficacy and safety of oral iron (III) polymaltose complex versus ferrous sulfate in pregnant women with iron-deficiency anemia:
a multicenter, randomized, controlled study / R. Ortiz, J. E. Toblli, J. D. Romero // J. Mat.-Fetal. Neonatal. Med. – 2011. – Vol.
24(11). – P. 1-6. DOI: 10.3109/14767058.2011.599080.

12. Hutchinson, C. Oral ferrous sulphate leads to a marked increase in pro-oxidant nontransferrin-bound iron / C. Hutchinson, W. Al-Ashgar,
D. Y. Liu, R. C. Hider // E. J. Clin. Inv. – 2004. – Vol. 34(11). – P. 782-784. DOI: 10.1111/j.1365-2362.2004.01416.x.

13. Dresow, B. Nontransferrin-bound iron in plasma following administration of oral iron drugs / B. Dresow, D. Petersen, R. Fischer, P.
Nielsen // BioMetals. – 2008. – Vol. 21(3). – P. 273-276. DOI: 10.1007/s10534-007-9116-5.

14. Coe, E. M. An investigation into the size of an iron dextran complex / E. M. Coe, R. D. Bereman, W. T. Monte // Biochem. – 1995. –
Vol. 60(2). – P. 149-153. DOI: 10.1016/0162-0134(95)00016-h.

15. Медведева, С. А. Синтез железо(II,III)содержащих производных арабиногалактана / С. А. Медведева, Г. П. Александрова, Л. А.
Грищенко, Н. А. Тюкавкина // Журнал общей химии. – 2002. – № 9. – С. 1569-1573.

16. Мнушко, М. Н. Аналіз асортименту антианемічних препаратів, представлених на ринку України / М. Н. Мнушко, Ю. М. Ко-
бець, А. О. Вадьловський // Актуальні питання фармацевтичної і медичної науки та практики . – 2011. – Вип. 24(2). – С. 99-101.

17. Сherno, N. Preparation and characterization of iron complexes based on polysaccharides from Agaricus bisporus / N. Cherno, S. Osolina,
O. Nikitina // Східно-Європейський журнал передових технологій. – 2014. – № 5/11(71). – С. 52-57. DOI: 10.15587/1729-
4061.2014.27614.

18. Villares, A. Structural features and healthy properties of polysaccharides occurring in mushrooms / A. Villares, L. Mateo-Vivaracho, E.
Guillamon // Agriculture. – 2012. – Vol. 2. – P. 452-471. DOI: 10.3390/agriculture2040452.

19. Ермаков, А. И. Методы биохимического исследования растений / А. И. Ермаков, В. В. Арасимович. – Л.: Агропромиздат, 1987.
– 430 с.

20. Chung, C. Polysaccharide synthesis in growing yeast / C. Chung, W. Nickerson // J. Biol. Chem. – 1954. – Vol. 208. – P. 395-407.

21. Darbre, A. Practical protein chemistry / A. Darbre. – NJ: John Wiley, 1986. – 620 p.

22. Selvakumar, P. Isolation and characterization of melanin pigment from Pleurotus cystidiosus (telomorph of Antromycopsis macrocarpa)
/ P. Selvakumar, S. Rajasekar, K. Periasamy, N. Raaman // World J. Microbiol. Biotechnol. – 2008. – Vol. 24. – P. 2125-2131. DOI:
10.1007/s11274-008-9718-2.

23. Nikolic, G. Physical investigations of colloidal iron–inulin complex / G. Nikolic, M. Cakic // Col. J. – 2007. – Vol. 69(4). – P. 501-509.
DOI: 10.1134/S1061933X07040084.

24. Kudasheva, D. S. Structure of carbohydrate-bound polynuclear iron oxyhydroxide nanoparticles in parenteral formulations / D. S. Kudasheva,
J. Lai, A. Ulman, M. K. Cowman // J. Inorg. Biochem. – 2004. – Vol. 98. – P. 1757-1769.
DOI: 10.1016/j.jinorgbio.2004.06.010.

25. Mophan, N. Enhancing iron (III) solubility using cassava and arrowroot starch / N. Mophan, S. Vinitnantharat, E. Somsook //
ScienceAsia. – 2010. – Vol. 36. – P. 172-173. DOI: 10.2306/scienceasia1513-1874.2010.36.172.

26. Renaturation of triple helical polysaccharide lentinan in water-diluted dimet