Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

TECHNOLOGICAL ASPECTS OF PRODUCTION OF THE CANDIED FRUITS FROM NON-TRADITIONAL RAW MATERIAL

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

I. R. Belenkaya
Ya. A. Golinskaya

Анотація

The article analyses the candied fruit market in Ukraine and describes the main technological operations pertaining
to processing of non-traditional candied products – celery and parsnip roots. Darkening of the roots surface caused by
the enzyme oxidation is one of the problems arising when processing white roots, which leads to worse marketable condition
of the product. To prevent darkening, the developed technology provides for soaking raw material in 1% citric acid solution
immediately after peeling. To improve the diffusion and osmotic processes and to soften roots before boiling in sugar syrup,
the steam blanching has been applied. The constructed Gantt diagram proves that the developed technology can shorten the
candied fruit cooking period. The biochemical indicators of the obtained new products have been studied. It was established
that the candied fruit possess the appropriate physical and chemical indicators and original organoleptic properties resulting in
a demand by consumers. The results of the taste evaluation of the experimental specimen confirmed a high quality of the products.

Ключові слова:
Для цієї мови відсутні ключові слова

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Belenkaya, I., & Golinskaya, Y. (2016). TECHNOLOGICAL ASPECTS OF PRODUCTION OF THE CANDIED FRUITS FROM NON-TRADITIONAL RAW MATERIAL. Food Science and Technology, 10(2). https://doi.org/10.15673/fst.v10i2.156
Розділ
Технологія і безпека продуктів харчування

Посилання

1. Gautam, K.H. Lapsi, fruit snacks. In: Riches of the forest: Food, spices, crafts and resins of Asia. Editors: C. López and P. Shanley. Center
for International Forestry Research, Jakarta, Indonesia: 2004, – p. 9-12.

2. Дудченко, Л.Г., Козьяков А.С., Кривенко В.В. Пряно-ароматические и пряно-вкусовые растения: Справочник [Teкст] /Л.Г. Ду-
дниченко. – К.: Наук. думка, 1989. – 304 с.

3. Сирохман, І.В., Задорожний І.М., Пономарьов П.Х. Товарознавство продовольчих товарів. 4-е видання. Підручник. [Текст] /
Київ: Лібра, 2005. – 368 с.

4. Kerr, L. H. The latest development in preservation of fruit crops [Text] / L. H. Kerr// Research and development department ministry of
agriculture – Jamaica school of agriculture – 1980, – p.28-32.

5. Ходак, А.П., Портнова Н.Н., Сухих Т.Н., Овчинникова Г.А., Песечник Л.А. Цукаты и их использование в производстве конфет /
Обзор. Информ. Пищевая пром-сть. Сер. 17. Конд. пром-сть. - М.: АгроНИИТЭИПП, 1991. – Вып. 44. – 28 с.

6. Judith, A. Fr., Fruit Crops Project The Fruit Industry in the Caribbean Production, Processing, Marketing & Future Prospects [Text] / A.
Fr. Judith // COMUNIICA/ Año 5 – N°16 – 2001 – p. 48-59.

7. Collins, R. Persimmon. In: The new rural industries. A handbook for farmers and investors. Editor: K.W. Hyde / RIRDC, Kingston. –
1998, – Australia: 302-305.

8. Горелова, Л.М.; Малышева В.К.; Квасенков О.И. Пат. № 2092075 Російської Федерації на винахід A23L1/06. Способ производ-
ства цукатов [Teкст] / Всероссийский научно-исследовательский институт консервной и овощесушильной промышленности №
95116459/13; Заявл. 19.09.1995; Опубл. 10.10.1997.

9. Магомедов, Г.О., Бывальцев А.И., Семенов А.Л. Пат. № 2231268 див. патент Російської Федерації. Способ производства цука-
тов из сахарной свеклы [Teкст] / Государственное образовательное учреждение Воронежская государственная технологическая
академия № 2003104948/13; Заявл. 19.02.2003; Опубл. 27.06.2004.

10. Біленька, І. Р. Оксидоредуктази білих коренів [Текст] / І.Р. Біленька, Я.А. Голінська // Науковий вісник Львівського національ-
ного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З.Ґжицького – 2015. – №4 (64) – Т.17 – стор.6-11.

11. Сирохман, І. В. Товарознавство харчових продуктів функціонального призначення: навч. пос. [Текст] /І.В.Сирохман,
В.М.Завгородня. – К.: Центр учбової літератури, 2009. – 544 с.

12. Тележенко, Л.Н. Биологически активные вещества фруктов и овощей и их сохранение при переработке [Текст] / Л.Н. Тележен-
ко, А.Т. Безусов // – Одесса: Оптимус, 2004. – 268 с.

13. Fogliano, V. Method for measuring antioxidant activity and application to monitoring the antioxidant capacity of wines [Text] / V.
Fogliano [et all] // J. Agric. Food Chem/ – 1999. – Vol. 47, No. 3. – P. 1035–1040.

14. Вольпер, И.М., Гри А.Н., Лазарев Е.Н. и др. Органолептические методы оценки продовольственных товаров [Текст] / И.М. Во-
льпер, А.Н. Гри, Е.Н. Лазарев - М.: Экономика, 1973.

15. Шепелев, А.Ф. Товароведение и экспертиза плодовоовощных товаров [Текст] / А.Ф. Шепелев, О.И. Кожухова. – Ростов н/Д,
2001. – 64 с. 2.

16. Цапалова, И. Э. Экспертиза продуктов переработки продуктов и овощей [Текст] / И.Э. Цапалова [и др.]. – Новосибирск: Сиб.
унив. из-во, 2003. – 271 с.

17. Захаренко, В.О., Непочатих Т.А. Товарознавча оцінка якості нових цукатів з гарбуза та моркви // Матеріали міжнар. наук.-
практ. конф. „Товарознавство та ринок споживчих товарів у 3-му тисячолітті”. – Донецк: ДонДУЕТ, 2004. – С.24-25.