Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

ДЕСКРИПТОРНО-ПРОФІЛЬНИЙ МЕТОД ВИЗНАЧЕННЯ ЯКОСТІ ЗРАЗКІВ ЯБЛУЧНОГО СОКУ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

A. Lilishentseva
A. Smolyar

Анотація

Для проведення оцінки конкурентоспроможності продукції за кордоном широко використовується метод дескрипторно-профільного аналізу, сутність якого полягає в тому, що складне поняття одного з органолептичних властивостей (смак, запах, консистенція) представляють у вигляді сукупності простих складових (дескрипторів), які оцінюються дегустаторами по інтенсивності за відповідною шкалою. Метод дозволяє проводити порівняння сенсорних характеристик вироблюваної продукції з конкурентами і розробляти сенсорні профілі оригінальних еталонів (брендів) продуктів [1].


У статті представлені результати бальної оцінки якості дев'яти зразків яблучного соку. В результаті проведеної роботи комісією дегустаторів-оцінювачів були розроблені дескриптори фруктових соків. На підставі маркетингового дослідження вивчені споживчі переваги і визначені коефіцієнти значущості дескрипторів фруктового соку. Далі була розроблена 50-ти бальна шкала оцінки якості фруктових соків на основі отриманих дескрипторів. За допомогою розробленої бальної шкали провели оцінку якості дев'яти зразків відновленого яблучного соку, в результаті якої визначений зразок яблучного соку, який набрав максимальну кількість балів і наблизився до профілю ідеального яблучного соку.


 

Ключові слова:
яблучний сік, дескрипторно-профільний метод аналізу, дегустатори-оцінювачі, дескриптори, коефіцієнти значущості, балова шкала оцінки якості

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Lilishentseva, A., & Smolyar, A. (2019). ДЕСКРИПТОРНО-ПРОФІЛЬНИЙ МЕТОД ВИЗНАЧЕННЯ ЯКОСТІ ЗРАЗКІВ ЯБЛУЧНОГО СОКУ. Food Science and Technology, 13(4). https://doi.org/10.15673/fst.v13i4.1564
Розділ
Технологія і безпека продуктів харчування

Посилання

1. Lisitsyn A.B. Kompleksnyy podkhod k organolepticheskoy otsenke kak instrument povysheniya kachestva produktsii / A.B. Lisitsyn. A.A. Lazarev // Zhurnal vse o myase. – 2017. - № 2.- S. 4-7.
2. Rodina T.G. Sensornyy analiz prodovolstvennykh tovarov / T.G. Rodina. – M.: ACADBMA. 2004. - 204 s.
3. Organolepticheskiy analiz. Slovar: GOST ISO 5492-2014. – Vved. 01.11.2016. – Minsk: Gosudarstvennyy komitet po standartizatsii Respubliki Belarus. 2016 – 56 s.
4. Matison V.A. Organolepticheskiy analiz produktov pitaniya: uchebnik / V.A. Matison. D.A. Edelev. V.M. Kantere. - M.: Izd-vo RGAU – MSKHA imeni K.A. Timiryazeva. 2010. 294 s.
5. Chugunova. O.V. NAUCHNYY OBZOR: SENSORNYY ANALIZ I EGO ZNACHENIYE V OTSENKE KACHESTVA I BEZOPASNOSTI PISHCHEVYKH PRODUKTOV / O.V. Chugunova // TEKHNICHESKIYE NAUKI. – 2016. - № 3. – S. 118-129.
6. Chugunova. O.V. Ispolzovaniye metodov degustatsionnogo analiza pri modelirovanii retseptur pishchevykh produktov s zadannymi potrebitelskimi svoystvami: monografiya / O.V. Chugunova. N.V. Zavorokhina. - M-vo obrazovaniya i nauki RF. Ural. gos. ekon. un-t. – Ekaterinburg: Izd-vo Ural. gos. ekon. un-ta. 2010. – 148 s. – Bibliogr.: s. 129–140 (132 nazv.).
7. Organolepticheskiy analiz. – Metodologiya. – Obshcheye rukovodstvo: ISO 6658-2016. – Vved. 01.04.2018. - Minsk: Gosudarstvennyy komitet po standartizatsii Respubliki Belarus. 2018 – 24 s.
8. Organolepticheskiy analiz. Identifikatsiya i vybor deskriptorov dlya ustanovleniya profilya pri mnogostoronnem podkhode: ISO 11035-1994. – Vved. 1999. – Zheneva: Mezhdunarodnaya organizatsiya po standartizatsii. 1999. – 26 s.
9. Organolepticheskiy analiz. Obshcheye rukovodstvo po otboru. obucheniyu i kontrolyu ispytateley. Chast 1. Otobrannyye ispytateli: GOST ISO 8586-1-2011. – Vved. 01.11.2013. – M.: GOU VPO «Moskovskiy gosudarstvennyy universitet pishchevykh proizvodstv» Ministerstva obrazovaniya Rossiyskoy Federatsii. 2013. – 28 s.
10. Organolepticheskiy analiz. Obshcheye rukovodstvo po proyektirovaniyu laboratornykh pomeshcheniy: GOST ISO 8589-2014. – Vved. 01.06.2017. - OAO «Vserossiyskiy nauchno-issledovatelskiy institut sertifikatsii». 2017. – 20 s.
11. Chay. Prigotovleniye nastoya dlya organolepticheskogo analiza: GOST ISO 3103-2013. – Vved. 01.10.2016. – Minsk: Gosudarstvennyy komitet po standartizatsii Respubliki Belarus. 2016 – 12 s.
12. Matison. V.A.. Primeneniye deskriptorno-profilnogo metoda dlya otsenki kachestva produktov pitaniya / V.A. Matison. N.I. Arutyunova. E.D. Goryacheva // Pishchevaya promyshlennost. – 2015. – № 6. – S. 52-54.
13. SOOO «Oazis Grup»// Soki i nektary «Sochnyy» [Elektronnyy resurs]. – Rezhim dostupa: http://oasisdrinks.by/products/. - Data dostupa: 06.05.2019.
14. ODO «Firma ABC» // Soki i nektary [Elektronnyy resurs]. – Rezhim dostupa: http://www.abcfood.net/ru/product/juice. - Data dostupa: 06.05.2019.
15. Dobryy soki i nektary // Multon [Elektronnyy resurs]. – Rezhim dostupa: http://dobry.ru/. - Data dostupa: 06.05.2019.
16. Kotler. F. Osnovy marketinga: per. s angl. / F. Kotler. - M.: Progress. 2001. - 698 s.
17. Belyayevskiy. I.K. Marketingovoye issledovaniye: informatsiya. analiz. prognoz: ucheb. posobiye / I.K. Belyayevskiy. - M.: Finansy i statistika. 2001. - 320 s.
18. Konservy. Soki fruktovyye vosstanovlennyye. Obshchiye tekhnicheskiye usloviya: STB 1824-2008. – Vved. 01.09.2008. – Minsk: Gosudarstvennyy komitet po standartizatsii Respubliki Belarus. 2008. – 24 s.
19. Samsonova. A.N. Fruktovyye i ovoshchnyye soki (tekhnika i tekhnologiya): ucheb. posobiye / A.N. Samsonova. - M.: Pishchevaya promyshlennost. 1976. – 275 s.
20. Ekspertiza produktov pererabotki plodov i ovoshchey. Kachestvo i bezopasnost: ucheb.-sprav. posobiye / I.E. Tsapalova. L.A.Mayurnikova. V.M. Poznyakovskiy. E.N. Stepanova. – 3-e izd.. ster. 2-mu. – Novosibirsk: Sib. univ. izd-vo. 2009.