Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

ПОРІВНЯННЯ ЖИРНОКИСЛОТНОГО СКЛАДУ М’ЯСА ОРГАНІЧНИХ ТА ТРАДИЦІЙНО ВИРОЩЕНИХ КУРЧАТ-БРОЙЛЕРІВ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

M. Kucheruk
https://orcid.org/0000-0002-8048-533X
S. Midyk
http://orcid.org/0000-0002-2682-2884
D. Zasekin
https://orcid.org/0000-0002-9347-1930
В. Ushkalov
http://orcid.org/0000-0001-5694-632X
О. Kepple

Анотація

У статті представлено результати дослідження жирнокислотного складу м’яса курчат-бройлерів, придбаного в роздрібній мережі, та м’яса курчат-бройлерів що були вирощені в умовах органічного господарства. Здійснено порівняння отриманих результатів. Також наведені результати дослідження впливу розробленого нами профілактичного препарату постбіотику на жирнокислотний склад м’яса органічних курчат-бройлерів. Дослідні зразки порівнювали за показниками їхньої харчової цінності та якості. Курятина, яка надходить в роздрібну мережу, отримується від курчат бройлерів, вирощених за традиційною (інтенсивною) технологічною картою. Органічне вирощування птиці є екстенсивним. Для проведення досліду в умовах органічного господарства було сформовано 2 групи (контроль і дослід). В дослідній групі  курчата-бройлери  отримували з органічним кормом профілактичний препарат – постбіотик, в контролі не застосовували жодних препаратів. Для поглибленого вивчення механізмів його впливу на організм курчат та якість отриманої продукції досліджували зміни жирнокислотного складу загальних ліпідів у скелетних м’язах та біохімічний склад м’язової тканини курчат. Значущих змін жирнокислотного складу м’яса, порівняно з контрольною групою птиці, не відзначали. Дещо збільшується вміст пальмітоолеїнової, лінолевої та каприлової кислот. Разом з тим, порівнюючи з м’ясом курчат-бройлерів інтенсивного утримання, відмічено значно вищий вміст жиру в м’ясі. Краще співвідношення омега 3 та омега 6 жирних кислот було встановлено в м’ясі курчат органічного вирощування. У м’ясі курчат з роздрібної мережі зафіксовано нижчий вміст омега 6, за значно переважаючого вмісту омега 3 пальмітинової кислоти. М'ясо органічних курчат містить меншу кількість жиру на 3–5% в порівнянні з м’ясом курчат отриманих з роздрібної мережі. У м’ясі курчат вирощених за органічною технологію сума насичених жирних кислот достовірно збільшується на 11.13%, спостерігається достовірне зменшення омега-6 жирних кислот на 7.57% та збільшення суми омега-3 жирних кислот на 0.8% порівняно з м’ясом курчат з роздрібної мережі. Отже, цінність м’яса органічних курчат полягає не лише у відсутності залишків антибіотичних речовин, пестицидів та гербіцидів, а ще й у його біологічній повноцінності та дієтичних властивостях.

Ключові слова:
курчата-бройлери, жирні кислоти, органічне птахівництво

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Kucheruk, M., Midyk, S., Zasekin, D., UshkalovВ., & KeppleО. (2019). ПОРІВНЯННЯ ЖИРНОКИСЛОТНОГО СКЛАДУ М’ЯСА ОРГАНІЧНИХ ТА ТРАДИЦІЙНО ВИРОЩЕНИХ КУРЧАТ-БРОЙЛЕРІВ. Food Science and Technology, 13(4). https://doi.org/10.15673/fst.v13i4.1570
Розділ
Хімія харчових продуктів і матеріалів. Нові види сировини

Посилання

1. Office of Disease Prevention and Health Promotion (ODPHP). Available from: https://health.gov/about-us/
2. Ivankin AN. Hyry v sostave sovremennykh miasnykh produktov. Miasnaia yndustryia. 2007; 6: 8–13.
3. Trach V., Danchuk V., Midyk S., Ushkalov V. The content of fatty acids in egg yolks and quail embryo liver at different levels of tocopherol in feed. Visnyk Dnipropetrovskoho ahrarno-ekonomichnoho universytetu. 2018; 47(1-2):143–148.
4. Levachev MM. Zhyry, polinenasyshchennye zhyrnye kysloty, fosfolypydy: byolohycheskaia rol y prymenenye v pryfylaktycheskoi y klynycheskoi medytsyne. Vvedenye v chastnuiu mykronutryentolohyiu. Novosybyrsk: Akademyzdat; 1999.
5. Midyk SV, Ushkalov VO, Danchuk VV, Sysoliatin SV, Nikitova AP. Zhyrnokyslotnyi sklad sosysok torhivelnykh merezh. Veterynarna biotekhnolohiia. 2018; 32 (2): 373–382.
6. Tsai CJ, Leitzmann MF, Willett WC. Long-term Intake of trans-Fatty Acids and Risk of Gallstone Disease in Men. Arch Intern Med. 2005; 9: 1011–1015.
7. Castellini CC, Mugnai and A. Dal Bosco. Effect of conventional versus organic method of production on the broiler carcass and meat quality. Meat Sci. 2002; 60: 219–225.
8. Kucheruk MD. Yakist i bezpechnist orhanichnoi kuriatyny. Bioresursy i prorodokorystuvannia Ukrainy. 2018; 10(3–4). DOI: http://dx.doi.org/10.31548/bio2018.03.027
9. Dalziel CJ, Kliem KE, Givens DI. Fat and fatty acid composition of cooked meat from UK retail chickens labelled as from organic and non-organic production systems. Food Chemistry. 2015; 179: 103–108. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.01.118.
10. Folch J, Leez M, Stanley G. A Simple Method for the Isolation and Purification of Total Lipides from Animal Tissues. J. Biol Chem. 1957; 226 (2): 497–501.
11. Lаpach SN, Chubenko AV, Babych PN. Statistical methods in biomedical studies using Excel. Spb: Mоrіon, 2001.
12. Hibbeln JR, Nieminen LR, Blasbalg TL, Riggs JA, Lands WE. Healthy intakes of n-3 and n-6 fatty acids: estimations considering worldwide diversity. The American Journal of Clinical Nutrition. 2006; 83 (6): 1483–1493. Doi:10.1093/ajcn/83.6.1483.
13. Okuyama H. ω3 Fatty Acids Effectively Prevent Coronary Heart Disease and Other Late-Onset Diseases – The Excessive Linoleic Acid Syndrome. Prevention of Coronary Heart Disease. 2006; 7. 83–103. DOI:10.1159/000097809.
14. Simopoulos AP. The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids». Biomedicine & Pharmacotherapy. 2002; 56 (8): 365–79. DOI:10.1016/S0753-3322(02)00253-6.
15. Gómez Candela C., Bermejo López L. M. and Loria Kohen V. Importance of a balanced omega 6/omega 3 ratio for the maintenance of health. Nutritional recommendations Nutr Hosp. 2011; 26(2): 323–329. DOI:10.3305/nh.2011.26.2.5117.