Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСУ ПЕРЕРОБКИ ПЛОДІВ КІСТОЧКОВИХ КУЛЬТУР У СВІЖОМУ СТАНІ НА ПЕРФОРОВАНІЙ ПОВЕРХНІ В ПОЛІ ВІДЦЕНТРОВАНИХ СИЛ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

М. І. Кепін

Анотація

У статті представлено огляд літератури та експериментальні дослідження, що стосуються процесу
первинної переробки плодів кісточкових культур на прикладі абрикосу сорту «Домашній» у свіжому стані (холодним
способом) на перфорованій поверхні в полі відцентрових сил з метою розділення вихідної сировини на напівфабрикат
(м’якоть) та відходи (кісточки). Вказане розділення відбувається внаслідок поступового відокремлення фрагментів
м’якоті гострими кромками отворів круглої форми нерухомої перфорованої оболонки. Рухомою силою процесу є обе-
ртовий рух лопатевого ротора.
Запропонований спосіб дозволяє процес розділення плодів виконувати в безперервному режимі з одночасним
розділенням на фракції в робочому просторі машини, приводить до зберігання теплової енергії та раціонального вико-
ристання відходів (кісточок) як вторинної сировини.

Ключові слова:
плоди кісточкових культур, моделювання, будова плодів, переробка, м’якоть, кісточки

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Кепін, М. (2016). МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСУ ПЕРЕРОБКИ ПЛОДІВ КІСТОЧКОВИХ КУЛЬТУР У СВІЖОМУ СТАНІ НА ПЕРФОРОВАНІЙ ПОВЕРХНІ В ПОЛІ ВІДЦЕНТРОВАНИХ СИЛ. Food Science and Technology, 10(2). https://doi.org/10.15673/fst.v10i2.158
Розділ
Процеси, обладнання, автоматизація, управління та економіка

Посилання

1. Орлова, Н.Я. Товарознавство продовольчих товарів. Фрукти, овочі, гриби та продукти їхньої переробки: Підручник. Т. 3. – К.: Київ. нац.торг.-
екон. ун-т, 2002. – 360 с.

1. Orlova NYa. Tovaroznavstvo prodovolchikh tovarіv. Frukti. ovochі. gribi ta produkti їkhnoї pererobki: Pіdruchnik. T. 3. – K.: Kiїv. nats.torg.-ekon. un-t.
2002;360.

2. Krasіlnіkova LO, Sadovnichenko YuO. Anatomіya roslin. Roslinna klіtina. tkanini. vegetativnі organi: Navch. posіb. Kh.: Kolorit. 2004; 245.

3. Reometriya pishchevogo syria i produktov: Spravochnik / Pod red. Yu.A. Machikhina. M.: Agropromizdat. 1990; 271.

4. Sitnikov ED, Kachanov VA. Oborudovaniye konservnykh zavodov. M.: Legkaya i pishchevaya prom-st. 1981; 248.

5. Braunschweig WF. Urschel Comitrol - eine neuartige Maschinenkonzeption mit vielen Moglichkeiten. Die industrielle Obst - und Gemu(3evertung.
1975; 60(13): 381-383.

6. Skripnikov YuG. Tekhnologіya pererobki plodіv і yagіd / Per. z ros. V.K. Sidorenka. K.: Urozhay. 1991; 272.

7. Gladushnyak AK. Teoriya i praktika protiraniya i finishirovaniya rastitelnogo syria: Dis… d-ra tekhn. nauk: 05.18.12. Odessa. 1985; 346.

8. Silling R, Siegle H, Stofel B. Strommung und Verluste in drei wichtigen Elementen radialer Kreiselpumpen. Eine Literaturubersicht. Stromungsmeckanick
und Stromungs-machinen. 1974; 16: 1-46.

9. Gurtovoy MV, Kepіn MІ, Gavrilov OV. Doslіdzhennya oporu plodіv kіstochkovikh kultur stiskuyuchomu navantazhennyu. Don.DUyeT. Nauk. pratsі.
Donetsk. 2005; 13: 25-26.

10. Gurtovoy MV, Kepіn MІ, Gavrilov OV. Stan slivovoї kіstochki pіslya zіtknennya z zhorstkim bilom. Kholodilna tekhnіka і tekhnologіya. 2004; 5: 79-
81.

11. Giersiepen G, Schwedes I.Erfahrungen mit Maschinen zur naβzerkleinerung in der chemischen. Chemie ingenieur Technik. 1985; 47(17): 695-699.