Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

ВПЛИВ НАНОЧАСТИНОК БІОГЕННИХ МЕТАЛІВ НА ПРОЦЕС КУЛЬТИВУВАННЯ ДРІЖДЖІВ SACCHAROMYCES СEREVISIAE

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

М. Sychevsky
http://orcid.org/0000-0002-5672-9189
К. Danilova
http://orcid.org/0000-0001-6204-9975
S. Oliynichuk
http://orcid.org/0000-0002-2885-6754

Анотація

Досліджено вплив наночастинок біогенних металів (Fe, Mg, Zn, Мn) та їхніх комбінацій на процеси культивування дріжджів Saccharomyces сerevisiae та зброджування цукровмісної сировини на етиловий спирт. Для досліджень використовували препарати нанометалів, отримані способом об’ємного електроіскрового диспергування. Внесення наноцинку та препарату, що містить наномарганець і наномагній, в поживне середовище агар і сусло-агар до початку культивування дріжджів в концентрації 0,5 мкг/см3 та 11 мкг/см3 відповідно, показало свою ефективність. Експериментальні дріжджі, вирощені на поживному середовищі з цими препаратами, забезпечували підвищення концентрації спирту в зрілій бражці на 0,2%, при цьому вміст незброджених вуглеводів залишався в межах регламентованих значень 0,32-0,39 г/100 см3. Біомаса дріжджів збільшилась в 1,2 – 1,4 рази. Нанопрепарати цинку і магнію/марганцю на 40 і 25% підвищували мальтазну і інвертазну активності дослідних дріжджів. Препарат нанозаліза сприяв ингібуванню бродильної активності дріжджової біомаси. Нанокомплекси біогенних металів використовуються дріжджами як додаткове джерело живлення і утворюють з ферментами дріжджової клітини, перш за все гексокіназою, альдолазою, енолазою, металоорганічні і внутрішньокомплексні активні сполуки, що сприяє інтенсивному синтезу ферментів та підвищенню їх каталітичної дії. Одержані результати свідчать про ефективність використання нанопрепаратів біогенних металів як каталізатора біохімічних перетворень, що відбуваються в дріжджовій клітині. Застосування нанометалів сприяє підвищенню продуктивності хлібопекарських дріжджів, удосконалює технологічний процес спиртового бродіння та відкриває широкі можливості для збільшення активності ферментних препаратів в процесі їх виробництва.

Ключові слова:
препарати нанометалів, дріжджі, поживне середовище, мелясне сусло, бродіння, вміст спирту

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
SychevskyМ., DanilovaК., & Oliynichuk, S. (2020). ВПЛИВ НАНОЧАСТИНОК БІОГЕННИХ МЕТАЛІВ НА ПРОЦЕС КУЛЬТИВУВАННЯ ДРІЖДЖІВ SACCHAROMYCES СEREVISIAE. Food Science and Technology, 14(3). https://doi.org/10.15673/fst.v14i3.1610
Розділ
Біопроцеси, біотехнологія харчових продуктів, БАР