Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

КОНСЕРВУВАННЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ У НАПІВЖОРСТКІЙ ПОЛІМЕРНІЙ І КОМБІНОВАНІЙ ТАРІ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Ya Verkhivker
http://orcid.org/0000-0002-2563-4419
Ye Miroshnychenko
http://orcid.org/0000-0002-7376-8008

Анотація

Для теплового консервування харчових продуктів може використовуватися споживча полімерна тара різних типів: жорстка, напівжорстка, м'яка та інші. Щоб пластикова (полімерна) упаковка могла застосовуватися для теплової стерилізації і гарантувати тривалі терміни зберігання харчових продуктів, вона повинна містити необхідний бар’єрний термостійкий шар, який забезпечить стійкість тари до високих температур, запобігатиме потраплянню кисню і збереже якість і харчову цінність продукту. Кожен полімерний матеріал має певні показники термостійкості. В роботі використовувалися такі види споживчої упаковки для фасування харчових продуктів, як комбінована металева банка з полімерною кришкою і полімерна напівжорстка тара з термостійкого матеріалу з кришкою з фольги. При використанні різних видів тари для теплової стерилізації і запобігання фізичного браку консервів необхідно враховувати такі технологічні особливості банок, як міцність закупорювання або тиск розгерметизації, спосіб закупорювання, діаметр горловини тари, наявність або відсутність рельєфу жорсткості на кришці, температуру фасування продукту й інші фактори. В роботі проведено аналіз існуючих видів комбінованої, полімерної споживчої тари, яка застосовується для консервування харчових продуктів різними способами теплової стерилізації. Проведено теоретичні та експериментальні дослідження, в результаті яких отримано показники важливого технологічного параметра тари – міцність закупорювання, без значень якого неможливо провести якісну теплову стерилізацію продукту; розроблені науково обґрунтовані параметри, режими високотемпературної стерилізації для м’ясних і рибних продуктів в комбінованій металевій і полімерній напівжорсткій термостійкій тарі, що дозволить підприємствам випустити консервовані якісні продукти харчування безпечні у використанні, з високою харчовою цінністю.

Ключові слова:
стерилізація, технологічні параметри, тара, міцність закупорювання, тиск розгерметизації

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Verkhivker, Y., & Miroshnychenko, Y. (2020). КОНСЕРВУВАННЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ У НАПІВЖОРСТКІЙ ПОЛІМЕРНІЙ І КОМБІНОВАНІЙ ТАРІ. Food Science and Technology, 14(2). https://doi.org/10.15673/fst.v14i2.1719
Розділ
Технологія і безпека продуктів харчування

Посилання

1.Kovalenko O. Upakovka novogo pokoleniya. Plastik Zhurnal [Internet]. 2012 May [cited 2012 Jul 20];30(5):[about 5pp.]. Available from: https://www.plastics.ru/pdf/journal/2012/05/Kovalenko.pdf.
2. Polimernaya tara [Internet]. 2020 Feb. Available from: https://znaytovar.ru/s/Polimernaya_tara.html.
3. Vidy` i tipy` polimernoj tary. Referat Baza znanij Allbest [Iternet]. 2020 Feb. Available from: https://knowledge.allbest.ru/marketing/3c0a65635b2ad78b5c43b88421306d37_0.html
4. Pishhevaya upakovka: vidy`, tekhnologii proizvodstva i tendenczii razvitiya otrasli. Stat`ya [Iternet]. 2020 Feb. Available from: https://www.kp.ru/guide/pishchevaja-upakovka.html.
5. Plastmassovaya i kombinirovannaya tara dlya produktov asepticheskogo konservirovaniya, vakuum-upakovka, upakovka dlya MGS. Stat`ya [Internet]. 2020 Feb. Available from: https://poznayka.org/s40223t1.html.
6. Verkhivker YG, Miroshnichenko EM. Modern types of consumer packaging and food packaging. J Biochemical Engineering & Bioprocess Technology. 2018;35(3):52-56.
7. Verkhivker YG, Miroshnichenko EM. The use of polymeric types of packaging technology food production. Abstract World Congress On Food Science and Technolog; 2019 Jul 15-17; Rome, Italy. 2019.
8. Verkhivker YG, Miroshnichenko EM. Development of technological parameters for food production in pet polymer tare. 3rd International Conference on Materials Science and Materials Chemistry. Vienna, Austria. Journal of Materials Science and Nanotechnology. 2019;7(2):20-23.
9. Butylki iz barernogo PET. Statya [Internet]. 2020 Feb. Available from: http://newchemistry.ru/letter.php?n_id=1617.
10.Trunov V. Upakovka i oborudovanie dlya fasovki i upakovki sokov. Statya [Internet]. 2020 Feb. Available from: https://cyberleninka.ru/article/n/upakovka-i-oborudovanie-dlya-fasovki-i-upakovki-sokov.
11. Gustova T, Kry`lova V. Innovaczionny`e tekhnologii konservirovaniya produktov pitaniya v polimernoj potrebitel`skoj tare. Statya [Internet]. 2020 Feb. Available from: https://cyberleninka.ru/article/n/innovatsionnye-tehnologii-konservirovannyh-produktov-pitaniya-v-polimernoy-potrebitelskoy-tare.
12. Doj-pak zamenyaet tradiczionnuyu upakovku. Statya [Internet]. 2020 Feb. Available from: https://article.unipack.ru/22069/
13. Karyakin K. Retort – paket: Speczial`nom vy`puske Unipack Ru. J elect. [Internet]. 2020 Feb. Available from: https://article.unipack.ru/2270/
14. Flaumenbaum BL, Tanchev SS, Grishin MA. Osnovy` konservirovaniya pishhevy`kh produktov. Moskva: Agropromizdat; 1986.
15. Flaumenbaum BL, et al. Tekhnologiya konservirovaniya plodov, ovoshhej, myasa i ry`by. Moskva: Kolos; 1993.
16. Shtukan EM. Razrabotka uslovij konservirovaniya pishhevy`kh produktov v obzhimnoj steklyannoj tare tipa II v neprery`vno-dejstvuyushhikh apparatakh otkry`togo tipa [dissertation]. Odessa, UA; Odesskij institut pishhevoj promy`shlennosti; 1992.
17. Rukovodstvo po razrabotke rezhimov sterilizaczii i pasterizaczii konservov i konservirovanny`kh polufabrikatov. Moskva: VNIIKOP; 2011.
18. Babarin VP, Mazokhina-Porshnyakova NN, Rogachev VI. Spravochnik po sterilizaczii konservov. Moskva: Agropromizdat; 1987.
19. Lornel RL. Ustojchivy`e statisticheskie metody` oczenki danny`kh. Moskva: Mshinostroenie; 2010.