Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

ДОСЛІДЖЕННЯ БАКТЕРИЦИДНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ І ТОКСИЧНОСТІ КОМПОЗИЦІЙ ДЛЯ ЗБЕРІГАННЯ КІСТОЧКОВИХ ПЛОДІВ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

A. Dubinina
http://orcid.org/0000-0003-3132-1918
T. Letuta
http://orcid.org/0000-0002-0110-2047
V. Novikova
http://orcid.org/0000-0003-3153-2619

Анотація

Псування кісточкових плодів під час зберігання починається з розвитку на їх поверхні міцеліальних грибів, що руйнують оболонку плоду та анатомічну цілісність. Тому, розробка нових засобів для обробки кісточкових плодів на основі нешкідливих для людини компонентів є актуальним завданням сучасної аграрної, фітохімічної та біологічної галузей. Розроблено дев’ять композицій з екстрактів лікарсько-рослинної сировини та 2% хітозана, а саме композиції з екстрактів: листя алое, суцвіття ромашки, кори ялини у співвідношеннях 4:3:2, 5:4:3, 3:1:2 (зразки №: 1, 2, 3) відповідно; листя евкаліпту, трави базиліку, трави чебрецю у співвідношеннях 1:2:1, 2:4:3, 2:5:2 (зразки №:  4, 5, 6) відповідно;  листя меліси, листя шавлії, трави вербени у співвідношеннях 3:2:1, 4:3:2, 3:1:1 (зразки №: 7, 8, 9) відповідно. Всі композиції досліджували на фунгіцидні властивості відносно Monilinia laxa, антимікробна активність методом санітарної бактеріології і токсичності з використанням  бактеріологічних методів (метод прямого посіву на кров’яний агар та метод дифузії в агар). У всіх досліджених зназках зафіксовано пригнічення росту культури збудника моніліозу кісточкових культур. Всі дев’ять композицій виявили антимікробна дію відносно Bacillus cereus АТСС 107-02, Escherichia coli АТСС-25922 та Candida albicans АТСС-885-653, найкращі показники у зразках №: 1, 2, 3, 4, 6, 9. При дослідженні токсичності методом прямого посіву на кров’яний агар зразки №: 1, 2, 6 спричинили гемоліз еритроцитів тільки в зоні нанесення зразка, інші зразки не проявили гемолітичну активність. На основі дослідження зразки №: 3, 4, 9 являються безпечнили для людини, вони проявили фунгіцидні властивості та антимікробну дію проти збудників кісточкових плодів, що дає можливість використовувати їх як складові плівкоутворюючі композиції на основі хітозану, у процессі зберігання

Ключові слова:
екстракт, композиція, лікарські трави, гемоліз, антимікробна активність

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Dubinina, A., Letuta, T., & Novikova, V. (2020). ДОСЛІДЖЕННЯ БАКТЕРИЦИДНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ І ТОКСИЧНОСТІ КОМПОЗИЦІЙ ДЛЯ ЗБЕРІГАННЯ КІСТОЧКОВИХ ПЛОДІВ. Food Science and Technology, 14(2). https://doi.org/10.15673/fst.v14i2.1721
Розділ
Хімія харчових продуктів і матеріалів. Нові види сировини

Посилання

1. Poznyakovskiy VM. Gigiyenicheskiye osnovy pitaniya. kachestvo i bezopasnost pishchevykh produktov. 4-e izd.. pererab. i dop. Novosibirsk: Izd-vo Novosib. un-ta; 2005.
2. Rosca-Casian O, Parvu M, Vlase L, Tamas M. Antifungal activity of Aloe vera leaves. Fitoterapia. 2007;78(3):219-222. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2006.11.008.
3. Saks Y, Barkai-Golan R. Aloe vera gel activity against Pathogenic fungi. Postharvest biology and technology. 1995;6(1-2):159-165. https://doi.org/10.1016/0925-5214(94)00051-S.
4. Teodorescu G, Sumedrea M, Marin FC, Murariu F. Use of vegetal extracts in control of monilia spp. Acta hortic. 2009;825:363-370. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2009.825.57.
5. Minova S, Seðíçna R, Voitkâne S, Metla Z, Daugavietis M, Jankevica L. Impact of pine (Pinus sylvestris L.) and spruce (Picea abies (L.) Karst.) bark extracts on important strawberry pathogens. Proceedings of the latvian academy of sciences. 2015;69(1-2):62-67. https://doi.org/10.1515/prolas-2015-0008.
6. Bhuyana DJ, et al. South African Journal of Botany Phytochemical, antibacterial and antifungal properties of an aqueous extract of Eucalyptus microcorys leaves. South african journal of botany. 2017;112:180-185. https://doi.org/10.1016/j.sajb.2017.05.030.
7. Zaker M, Mosallanejad H. Antifungal activity of some plant extracts on Alternaria alternata, the causal agent of alternaria leaf spot of potato. Pakistan journal of biological sciences. 2010;13(21):1023-1029. https://doi.org/10.3923/pjbs.2010.1023.1029.
8. Behrooz AB, Farideh TY, Ali M, Fatemeh Z, Mohammad MG, Alireza. Effect of aqueous and ethanolic extract of Eucalyptus camaldulensis L. on food infection and intoxication microorganisms “in vitro”. Journal of paramedical sciences (JPS). 2013;4(3):89-99.
9. Kocić-Tanackov S, Dimić G, Mojović L, Pejin J, Tanackov I, Djukić-Vuković A. Inhibitory Effect of Basil Extract on the Growth of Cladosporium cladosporioides, Emericella nidulans, and Eurotium Species Isolated from Food. Food processing and preservations. 2014;39(6):887-895. https://doi.org/10.1111/jfpp.12300.
10. Georgescu C, Mironescu M. Obtaining, characterisationand screening of the antifungalactivity of the volatile oil extracted from thymus serpyllum. Journal of environmental protection and ecology. 2011;12(4A):2294-2302.
11. Pinheiro de Menezes C, Guerra FQS, Pinheiro LS, Trajano V, de Oliveira Pereira F, Gomes de Souza V, et al. Investigation of Melissa officinalis L. Essential Oil for Antifungal Activity against Cladosporium carrionii. International journal of tropical disease & health. 2015;8(2):49-56. https://doi.org/10.9734/IJTDH/2015/17841.
12. Jasim RM, Israa Mohammad Abd AL-khaliq. Inhibitory Effect of Aqueous Salvia officinalis’s leaves in the Growth of Candida albicans from Infected Women with Vaginal Candidiasis. Al-kindy college medical journal. 2011;7(1):47-49.
13. Badiee P, Nasirzadeh AR, Motaffaf M. Comparison of Salvia officinalis L. essential oil and antifungal agents against candida species. Journal of pharmaceutical technology & drug research. 2012;1:7. https://doi.org/10.7243/2050-120X-1-7.
14. Ileana C Farcasanu, Eliza Oprea. Ethanol extracts of salvia officinalis exhibit antifungal properties against saccharomyces cerevisiae cells. Analele universităŃii din bucureşti – cimie, anul XV (serie nouă). 2006;1:51-55.
15. Rus CF, Pop G, Alexa E, Șumalan RM, Copolovici DM. Antifungal activity and chemical composition of salvia officinalis L. essential oil. Researchj of agricultural science. 2015;47(2):186-193.
16. Alizadeh-Salteh S, Arzani K, Omidbeigi R, Safaie N. Essential Oils Inhibit Mycelial Growth of Rhizopus stolonifer. Europ. j. hort. sci. 2010;75(6):278-282.
17. Camele I, Altieri L, De Martino L, De Feo V, Mancini E, Rana GL. In Vitro Control of Post-Harvest Fruit Rot Fungi by Some Plant Essential Oil Components. Int j. mol. sci. 2012;13(2):2290-2300. https://doi.org/10.3390/ijms13022290.
18. Hazem SE, Mancini E, Camele I, De Martino L, De Feo V. In vivo antifungal activity of two essential oils from Mediterranean plants against postharvest brown rot disease of peach fruit. Industrial crops & products. 2015;66:11-15. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2014.12.031.
19. Dudka IA. Metody eksperimentalnoy mikologii: spravochnik. Kiyev: Naukova dumka; 1982.
20. Herkhardta F, redactor. Metody obshchei bakteryolohyy: Per. s anhl. M; 1984.
21. Volianskyi YuL, Hryshchenko IV, Shyrobokov VP, redactors. Vyvchennia spetsyfichnoi aktyvnosti protymikrobnykh likarskykh zasobiv, Metodychni rekomedatsii. Kyiv; 2004.
22. Renz-Polster H, Krautzig S, Braun J. Basislehrbuch Innere Medizin. 2005.