Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

РОСЛИННІ АНАЛОГИ МОЛОКА В ХАРЧУВАННІ ЛЮДЕЙ З АЛІМЕНТАРНО-ЗАЛЕЖНИМИ НЕІНФЕКЦІЙНИМИ ЗАХВОРЮВАННЯМИ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

N. Pritulska
http://orcid.org/0000-0002-9010-4190
I. Motuzka
https://orcid.org/0000-0003-0400-6445
A. Koshelnyk
http://orcid.org/0000-0002-0322-9375
M. Jarossová
https://orcid.org/0000-0003-2006-8339
A. Lacková
https://orcid.org/0000-0003-4397-4510

Анотація

В останні роки спостерігається тенденція до зміни структури споживання харчових продуктів як за рахунок зниження обсягу споживання певних продуктів, так і за рахунок погіршення їх якості. Проблемою залишається практична відсутність на ринку доступних за ціною, зручних для використання харчових продуктів, що враховують потреби хворих з певними захворюваннями. Представлені на вітчизняному ринку продукти – виключно зарубіжного виробництва, наявні в обмеженому асортименті, мають високу вартість і не враховують всіх специфічних потреб метаболізму людей. Проаналізовано підходи до харчування людей з певними аліментарно-залежними неінфекційними захворюваннями. Встановлено, що перспективними для використання в якості основи для створення спеціальних харчових продуктів є аналоги молока рослинного походження. Визначено, що важливим при створенні таких продуктів є використання вітчизняної сировини, що сприятиме зростанню вітчизняного виробництва й обсягу валового внутрішнього продукту, а також дозволить зменшити вартість продуктів, а внаслідок цього й знизити витрати на лікувально-діагностичні процедури. Встановлено, що асортимент аналогів молока рослинного походження постійно розширюється, проаналізовано рослинну сировину, яка найчастіше використовується для виробництва цієї групи продуктів. Визначено, що перспективним є використання насіння пажитнику грецького для створення спеціальних харчових продуктів для нутрітивної підтримки людей з аліментарно-обумовленими неінфекційними захворюваннями, зокрема аналогів молока рослинного походження. Це обумовлено доступністю сировини, невибагливістю культури при вирощуванні, хімічним складом, зокрема широким спектром біологічно активних речовин, невисокою вартістю продукту, виготовленого з вітчизняної сировини, простотою технології виробництва. Передбачається, що виробництво аналогів молока з насіння пажитнику грецького дозволить розширити асортимент цієї групи продуктів та задовольнити потреби цільової категорії споживачів у безпечних і якісних напоях, що є альтернативою імпортним

Ключові слова:
аліментарно-залежні неінфекційні захворювання, харчування, хронічні захворювання, біологічно-активні речовини, цукровий діабет, пажитник грецький, аналоги молока рослинного походження

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Pritulska, N., Motuzka, I., Koshelnyk, A., Jarossová, M., & Lacková, A. (2020). РОСЛИННІ АНАЛОГИ МОЛОКА В ХАРЧУВАННІ ЛЮДЕЙ З АЛІМЕНТАРНО-ЗАЛЕЖНИМИ НЕІНФЕКЦІЙНИМИ ЗАХВОРЮВАННЯМИ. Food Science and Technology, 14(2). https://doi.org/10.15673/fst.v14i2.1722
Розділ
Нутриціологія, дієтологія, проблеми харчування

Посилання

1. World Health Organization. Noncommunicable diseases. Key facts [Internet]. Geneva: World Health Organization; 2018 Jun [cited 2019 Dec 01]. Available from: https://www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/detail/noncommunicable-diseases.
2. World Health Organization. Global strategy on diet, physical activity and health [Internet]. Geneva: World Health Organization; 2004 May [cited 2019 Dec 01]:1-18. Available from: http://whqlibdoc.who.int/publications/2004/9244592223_rus.pdf.
3. Tsymbalista NV, Davydenko NV. Stan faktychnoho kharchuvannia naselennia ta alimentarno obumovlena zakhvoriuvanist. Problemy kharchuvannia. 2008;1-2:32-35.
4. Baza danykh Tsentru medychnoi statystyky. Statystychni dani za 2018 rik [Internet]. Kyiv: Tsentr medychnoi statystyky MOZ Ukrainy; 2018 [cited 2019 Nov 17]. Available from: http://medstat.gov.ua/ukr/statdan.html.
5. Baza danykh derzhavnoi sluzhby statystyky Ukrainy. Zakhvoriuvanist naselennia [Internet]. Kyiv: Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy; [cited 2019 Nov 17]. Available from: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/menu/menu_u/oz.html.
6. MOZ Ukrainy. Iak likuiut khvoroby sertsia v Ukraini [Internet]. Kyiv: MOZ Ukrainy; 2018 Oct [cited 2019 Nov 16]. Available from: https://moz.gov.ua/article/news/jak-likujut-hvorobi-sercja-v-ukraini.
7. World Health Organization. Ukraine. Statistical data [Internet]. Geneva: World Health Organization; 2016 [cited 2019 Dec 03]. Available from: https://www.who.int/diabetes/country-profiles/ukr_ru.pdf?ua=1.
8. World Health Organization. Malnutrition. Detail [Internet]. Geneva: World Health Organization; 2020 Apr [cited 2019 Dec 03]. Available from: https://www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/detail/malnutrition.
9. United Nations. Political Declaration of the High-level Meeting of the General Assembly on the Prevention and Control of Non-communicable Diseases. Resolution adopted by the General Assembly [Internet]. New York: United Nations; 2011 Sept [cited 2019 Nov 10]. Available from: https://www.who.int/nmh/events/un_ncd_summit2011/political_declaration_en.pdf (data zvernennia: 12 zhovtnia 2019).
10. Baza danykh «Zakonodavstvo Ukrainy». Pro skhvalennia Kontseptsii Zahalnoderzhavnoi prohramy «Zdorovia 2020: ukrainskyi vymir»: Rozporiadzhennia vid 31.10.2011 r. № 1164-r [Internet]. Kyiv: KM Ukrainy; 2011 Oct [cited 2019 Oct 12]. Available from: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1164-2011-%D1%80.
11. Baza danykh «Zakonodavstvo Ukrainy». Pro zatverdzhennia Natsionalnoho planu zakhodiv shchodo neinfektsiinykh zakhvoriuvan dlia dosiahnennia hlobalnykh tsilei staloho rozvytku: Rozporiadzhennia vid 26.07.2018 № 530-r [Internet]. Kyiv: KM Ukrainy; 2018 Jul [cited 2019 Oct 12]. Available from: https://www.kmu.gov.ua/ua/npas/pro-zatverdzhennya-nacionalnogo-planu-zahodiv-shchodo-neinfekcijnih-zahvoryuvan-dlya-dosyagnennya-globalnih-cilej-stalogo-rozvitku.
12. MOZ Ukrainy. STEPS: Yak i dlia choho vyvchaiut faktory ryzyku neinfektsiinykh khvorob [Internet]. Kyiv: MOZ Ukrainy; 2019 Jun [cited 2019 Oct 10]. Available from: https://moz.gov.ua/article/news/steps-jak-i-dlja-chogo-vivchajut-faktori-riziku-neinfekcijnih-hvorob.
13. MOZ Ukrainy. Profilaktyka sertsevo-sudynnykh zakhvoriuvan: adaptovana klinichna nastanova, zasnovana na dokazakh [Internet]. Kyiv: MOZ Ukrainy; 2016 [cited 2019 Oct 10]. Available from: http://mtd.dec.gov.ua/images/dodatki/2016_564_PSSZ/2016_564_AKN_PSSZ.pdf.
14. MOZ Ukrainy. Tsukrovyi diabet 1 typu u molodykh liudei ta doroslykh: unifikovanyi klinichnyi protokol pervynnoi, ekstrenoi, vtorynnoi (spetsializovanoi) ta tretynnoi (vysokospetsializovanoi) medychnoi dopomohy [Internet]. Kyiv: MOZ Ukrainy; 2014 Dec [cited 2019 Oct 10]. Available from: http://mtd.dec.gov.ua/images/dodatki/2014_1021_CD1_dor/2014_1021_YKPMD_CD1_dor.pdf.
15. MOZ Ukrainy. Tsukrovyi diabet 1 typu: adaptovana klinichna nastanova, zasnovana na dokazakh [Internet]. Kyiv: MOZ Ukrainy; 2014 [cited 2019 Oct 10]. Available from: http://mtd.dec.gov.ua/images/dodatki/2014_1021_CD1_dor/2014_1021_AKN_CD1_dor.pdf.
16. MOZ Ukrainy. Tsukrovyi diabet 2 typu: adaptovana klinichna nastanova, zasnovana na dokazakh [Internet]. Kyiv: MOZ Ukrainy; 2012 [cited 2019 Oct 11]. Available from: http://mtd.dec.gov.ua/images/dodatki/2012_1118/2012_1118AKN.pdf.
17. MOZ Ukrainy. Tsukrovyi diabet 2 typu: unifikovanyi klinichnyi protokol pervynnoi ta vtorynnoi (spetsializovanoi) medychnoi dopomohy [Internet]. Kyiv: MOZ Ukrainy; 2012 Dec [cited 2019 Oct 11]. Available from: http://mtd.dec.gov.ua/images/dodatki/2012_1118/2012_1118YKPMD.pdf.
18. Buts MA. Formuvannia kultury zdorovoho kharchuvannia shkoliariv. Molodyi vchenyi. 2017;9.1 (49.1):13-16.
19. Berehovyi VK. Osnovy naukovoi orhanizatsii zdorovoho kharchuvannia. Efektyvna ekonomika [Internet]. 2011 [cited 2019 Nov 1]; 11. Available from: http://nbuv.gov.ua/UJRN/efek_2011_11_19 (data zvernennia: 1 lystopada 2019).
20. Smoliar VI. Formula ratsionalnoho kharchuvannia. Problemy kharchuvannia. 2013;1:5-9.
21. Myloslavskyi DK. Suchasni pohliady na rol i mistse likuvalno-profilaktychnoi diietetyky pry zakhvoriuvanniakh vnutrishnikh orhaniv. Ukrainskyi terapevtychnyi zhurnal. 2016;3:83-92.
22. Murashko VO, Rushchak LV. Ratsionalne, likuvalno-profilaktychne ta likuvalne kharchuvannia yak zasib radiatsiinoho zakhystu na suchasnomu etapi likvidatsii naslidkiv Chornobylskoi avarii. Radiolohichnyi visnyk. 2014;2:28-29.
23. Zavorohina NV, Bogomazova YI. Napitki gerodietichesogo naznacheniya na osnove rastitel'nogo syr'ya v profilaktike saharnogo diabeta ІІ tipa. Territoriya nauki [Internet]. 2017 [cited 2019 Nov 07]; 2. Available from: https://cyberleninka.ru/article/v/napitki-gerodieticheskogo-naznacheniya-na-osnove-rastitelnogo-syrya-v-profilaktike-saharnogo-diabeta-ii-tipa.
24. Pritulska N, Motuzka I. Tovaroznavchi zasady pozytsionuvannia produktiv dlia enteralnoho kharchuvannia. Tovary i rynky. 2014;2:53-61.
25. ESPEN Guidelines on Enteral Nutrition: Non surgical ocology. Clin Nutr. 2006;25(2):245-259. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2006.01.020.
26. ESPEN Guidelines on Enteral Nutrition: Liver disease. Clin Nutr. 2006;25(2): 285-294. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2006.01.018.
27. ESPEN Guidelines on Enteral Nutrition: Adult Renal Failure. Clin Nutr. 2006;25(2):295-310. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2006.01.023.
28. Iefimov AS, Skrobonska NA. Klinichna diabetolohiia. 2nd ed. Kyiv: Zdorovia; 1998.
29. Brantsma AH, Bakker SJ, Hillege HL, et al. Urinary albumin excretion and its relation with C-reactive protein and the metabolic syndrome in the prediction of type 2 diabetes. Diabetes Care. 2005;28(10):2525-2530. https://doi.org/10.2337/diacare.28.10.2525.
30. Saito A, Kaseda R, Hosojima M, Sato H. Proximal tubule cell hypothesis for cardiorenal syndrome in diabetes. Int J Nephrol. 2010;2011:957164. https://doi.org/10.4061/2011/957164.
31. Bantle J, Rosett W, Mayer-Davis T et al. Nutrition recommendations and interventions for diabetes: a position statement of the American Diabetes Association. Health equity. 2009;5:46-53.
32. Franz M, Bantke J, Garg A. Evidence-based nutrition principles and recommendations for the treatment of diabetes. Diabetes Res. Care. 2010;2:28-41.
33. The effect of intensive treatment of diabetes on the development and progression of long-term complications in insulindependent diabetes mellitus. The Diabetes Control and Complications Trial Research Group. N Engl J Med. 1993;329(14):977-986. https://doi.org/10.1056/NEJM199309303291401.
34. Vsemirnaya organizaciya zdravoohraneniya. Doklad o sostoyanii zdravoohraneniya v Evrope 2015 g. Regional'nye publikacii VOOZ. Evropejskaya seriya [Internet]. Geneva: Vsemirnaya organizaciya zdravoohraneniya; 2015 [cited 2019 Nov 06]. Available from: www.euro.who.int/2015/european-health-report-2015-the.-targets-and- beyond-reaching-new-frontiers-in-evidence.
35. Lejderman IN, Nikolenko AV, Sivkov OG. Nutritivnaya podderzhka v otdelenii reanimacii i intensivnoj terapii. Standartnye algoritmy i protokoly. 2nd ed. Moscow; 2010.
36. Berthon BS, Wood LG. Nutrition and Respiratory Health - Feature Review. Nutrients. 2015;7(3):1618-1643. https://doi.org/10.3390/nu7031618.
37. Schols AMWJ. Nutritional advances in patients with respiratory diseases. Eur Respir. 2015;24(135):17-22. https://doi.org/10.1183/09059180.00010914.
38. Godden DJ, Devereux GS. Nutritional factors in respiratory disease. J. R. Coll. Physicians Edinb. 1998;28:258-272.
39. Bellini LM. Nutritional support in advanced lung disease [Internet]. 2018 Apr [cited 2019 Dec 05]. Available from: https://www.uptodate.com/contents/nutritional-support-in-advanced-lung-disease.
40. Mintel blog. 2017 Global food & drink trends: how did we do [Internet]. London: Mintel Group Ltd; 2017 Oct [cited 2019 Nov 21]. Available from: https://www.mintel.com/blog/food-market-news/2017-global-food-drink-trends-how-did-we-do-12.
41. Motuzka IM, Koshelnyk AV. Rynok analohiv molochnykh produktiv roslynnoho pokhodzhennia: svitovi trendy. Tovary i rynky. 2019;3(31):38-49. https://doi.org/10.15358/0935-0381-2019-3-38.
42. Pervynna profilaktyka sertsevo-sudynnykh zakhvoriuvan: nastanova Amerykanskoho koledzhu kardiolohii. Ukrainskyi medychnyi chasopys [Internet]. 2019 [cited 2019 Nov 05]; 2. Available from: https://www.umj.com.ua/article/161823/pervinna-profilaktika-sertsevo-sudinnih-zahvoryuvan-nastanova-amerikanskogo-koledzhu-kardiologiyi-2019-r.
43. Vanga SK, Raghavan V. How well do plant based alternatives fare nutritionally compared to cows milk? J. Food Sci. Technol. 2018;55(1):10-20. https://doi.org/10.1007/s13197-017-2915-y.
44. Sethi S, Tyagi SK, Anurag RK. Plant-based milk alternatives an emerging segment of functional beverages: a review. J. Food Sci. Technol. 2016;53(9):3408-3423. https://doi.org/10.1007/s13197-016-2328-3
45. Pro-Consulting LLC. Biznes-plan proektu vyrobnytstva roslynnoho moloka [Internet]. Kyiv: Pro-Consulting LLC; 2019 [cited 2019 Nov 07]. Available from: https://pro-consulting.ua/ua/biznes-plan/biznes-plan-proekta-proizvodstva-rastitelnogo-moloka.
46. AgroReview. Koly ne potribna korova: yak zarobyty na vyrobnytstvi roslynnoho moloka [Internet]. Kyiv: AgroReview; 2019 [cited 2019 Nov 07]. Available from: https://agroreview.com/news/koly-ne-potribna-korova-yak-zarobyty-na-vyrobnyctvi-roslynnoho-moloka.
47. Informacionnoe agentstvo «Milknews». Kak razvivaetsya rynok rastitel'nyh analogov moloka? [Internet]. Moskva: Informacionnoe agentstvo «Milknews»; 2018 [cited 2019 Nov 10]. Available from: https://milknews.ru/longridy/rastitelniye-analogi-moloka.html.
48. Innova Market Insights. Global Plant Milk Market. Innova Market Insights [Internet]. Arnhem: Innova Market Insights; 2017 Apr [cited 2019 Nov 12]. Available from: https://www.prnewswire.com/news-releases/global-plant-milk-market-to-top-us-16-billion-in-2018--dairy-alternative-drinks-are-booming-says-innova-market-insights-300472693.html.
49. Grand View Research. Dairy Alternatives Market Size, Share & Trends Analysis Report By Product (Soy Milk, Almond Milk, Rice Milk), By Formulation (Plain, Flavored), By Application (Food, Beverages), And Segment Forecasts, 2019 – 2025 [Internet]. San Francisco: Grand View Research; 2019 Jan [cited 2019 Nov 13]. Available from: https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/dairy-alternatives-market.
50. Omoni AO, Aluko RE. Soybean foods and their benefits: potential mechanisms of action. Nutr Rev. 2005; 63(8): 272–283. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2005.tb00141.x.
51. Wien M, Oda K, Sabaté J. A randomized controlled trial to evaluate the effect of incorporating peanuts into an American Diabetes Association meal plan on the nutrient profile of the total diet and cardiometabolic parameters of adults with type 2 diabetes. Nutr J. 2014;13:10. https://doi.org/10.1186/1475-2891-13-10.
52. Biswas S, Sircar D, Mitra A, De B. Phenolic constituents and antioxidant properties of some varieties of Indian rice. Nutr Food Sci. 2011;63(8):272-283. https://doi.org/10.1108/00346651111117391.
53. Deswal A, Deora NS, Mishra HN. Optimization of enzymatic production process of oat milk using response surface methodology. Food Bioprocess Technol. 2014;7(2):610-618. https://doi.org/10.1007/s11947-013-1144-2.
54. Namiki M. Nutraceutical functions of sesame: a review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2007;47(7):651-673. https://doi.org/10.1080/10408390600919114.
55. Burton GW, Ingold KU. Vitamin E as an in vitro and in vivo antioxidant. Ann N Y Acad Sci. 1989;570:7-22. https://doi.org/10.1111/j.1749-6632.1989.tb14904.x.
56. Mandalari G, Nueno-Palop C, Bisignano G, Wickham MSJ, Narbad A. Potential prebiotic properties of almond (Amygdalus communis L.) seeds. Appl Environ Microbiol. 2008;74(14):4264-4270. https://doi.org/10.1128/AEM.00739-08.
57. Seow CC, Gwee CN. Coconut milk: chemistry and technology. Int J Food Sci Technol. 1997;32:189-201. https://doi.org/10.1046/j.1365-2621.1997.00400.x.
58. Kuzmycheva NA. Fytokhymycheskyi analyz semian pazhytnyka sennoho. Vestnyk farmatsyy. 2017;2(76):23-31.
59. Srinivasan K. Fenugreek (Trigonella foenum-graecum): A review of health beneficial physiological effect. Food Rev. Int. 2006;22(2):203-224. https://doi.org/10.1080/87559120600586315.
60. Diakonova AK, Stepanova VS. Vyrobnytstvo roslynnoho zaminnyka moloka [Internet]. 2016 [cited 2019 Nov 13]. Available from: http://elib.hduht.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/1177/1/1.10.pdf.
61. Egorova EY. «Nemolochnoe moloko»: obzor syr'ya i tekhnologij. Polzunovskij vestnik. 2018;3:25-34.
62. Benichou A. Steroid-saponins from fenugreek seeds: extraction, purification, and surface properties. J Disper Sci Technol. 1999;20(1-2):581-605. https://doi.org/10.1080/01932699908943809.
63. Issarani R, Nagori BP. Effect of different galactomannans on absorption of cholesterol in rabbits. J. Nat. Rem. 2006;6(1):83-86.
64. Garti N. Fenugreek galactomannans as food emulsifiers. Food Sci. Technol. 1997;30:305-311. https://doi.org/10.1006/fstl.1996.0179.
65. Broca C. 4-Hydroxyisoleucine: Effects of synthetic and natural analogues on insulin secretion. Eur. J. Pharmacol. 2000;390:339-345. https://doi.org/10.1016/S0014-2999(00)00030-3.
66. Hannan JM. Effect of soluble dietary fibre fraction of Trigonella foenum graecum on glycemic, insulinemic, lipidemic and platelet aggregation status of Type 2 diabetic model rats. J. Ethnopharmacol. 2003;88(1):73-77. https://doi.org/10.1016/S0378-8741(03)00190-9.
67. Jenkins DJ. Viscous and nonviscous fibers, nonabsorbable and low glycemic index carbohydrates, blood lipids and coronary heart disease. Curr Opin Lipidol. 2000;11(1):49-56. https://doi.org/10.1097/00041433-200002000-00008.
68. McCarty MF. Glucomannan minimizes the postprandial insulin surge: a potential adjuvant for hepatothermic therapy. Med. Hypotheses. 2002;58(6):487-490. https://doi.org/10.1054/mehy.2001.1457.
69. Sauvaire Y. 4-Hydroxyisoleucine: A novel amino acid potentiator of insulin secretion. Diabetes. 1998;47:206-210. https://doi.org/10.2337/diab.47.2.206.
70. Plechishchik ED, Goncharova LV, Spiridovich EV, Reshetnikov V.N. Pazhitnik grecheskij (trigonella foenum graecum l.) kak istochnik shirokogo spektra biologicheski aktivnyh soedinenij. Trudy BGU. 2010;4(2):1-9.
71. Vasil'eva IS. Steroidnye glikozidy rastenij i kul'tury kletok dioskarei, ih metabolizm i biologicheskaya aktivnost'. Uspekhi biologicheskoj himiii. 2000;4:153-204.
72. Devasena T. Fenugreek affects the activity of β-glucuronidase and mucinase in the colon. Phytother Res. 2003;17:1088-1091. https://doi.org/10.1002/ptr.1331.
73. Thiranavukkarasu V, Anuradha CV, Viswanathan P. Protective effect of fenugreek (Trigonella foenum graecum) seeds in experimental ethanol toxicity. Phytother Res. 2003;17:737-743. https://doi.org/10.1002/ptr.1198.
74. Thirunavakkarasu V, Anuradha CV. Gastroprotective effect of fenugreek seeds (Trigonella foenum graecum) on experimental gastric ulcer in rats. J Herbs Spices Med Plants. 2006;12:13-25. https://doi.org/10.1300/J044v12n03_02.
75. Amalraj A. Antimicrobial activity of fenugreek seeds and leaves. Indian J Nat Prod Resour. 2005;21:35-36.