Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

ПОКРАЩЕННЯ ЯКОСТІ ФОРМУВАННЯ ЕКСПОРТНИХ ПАРТІЙ ПРОДОВОЛЬЧОГО ПРИЗНАЧЕННЯ З ПШЕНИЦІ 4 КЛАСУ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

G. Stankevych
http://orcid.org/0000-0002-0583-8174
A. Borta
http://orcid.org/0000-0001-9790-4732
A. Penaki

Анотація

В Україні щороку зростає валовий збір зерна, в тому числі пшениці. Однак поряд з цим спостерігається стійка тенденція до погіршення технологічних властивостей зерна пшениці, зменшується доля продовольчого зерна у порівнянні з пшеницею непродовольчою. Тому актуальним та маловивченим залишається питання формування експортних партій з використанням некондиційного за деякими показниками якості зерна. У першу чергу це стосується використання пшениці 4 класу – зерна непродовольчого призначення. У роботі досліджено зміни та відтворюваність показників якості партій пшениці, сформованих з різної кількості та якості партій 4 класу, та показано можливість формування експортних партій продовольчої пшениці з локальних партій непродовольчої пшениці. Проведено аналіз їх класоутворювальних показників та визначено кількісно-якісні показники 11 відібраних на підприємствах Одеської області зразків м’якої пшениці 4 класу2019 року врожаю, а також отриманих з них у результаті змішування партій пшениці експортного призначення. Показано, що змішування окремих (локальних) партій зерна пшениці, які віднесено до 4 класу за різними показниками якості, дозволяє отримувати експортні партії пшениці, що відповідають продовольчому класу. Встановлено, що зі збільшенням кількості локальних партій, при їх змішуванні збільшуються і розбіжності між розрахованими середньозваженими показниками якості та експериментально отриманими значеннями тих же показників. Класоутворювальні показники «кількість та якість клейковини» не завжди піддаються закону змішування (2…4)-х компонентних сумішей і проявляють себе найбільш непередбачувано. Це стосується в основному партій, які формуються на основі локальних партій з високим значенням кількості зерен, пошкоджених клопом-черепашкою. Решта показників якості, хоч і відрізняються від розрахункових даних, але знаходяться у межах допустимих відхилень по кожному з показників. Показано також, що використання методів лінійного програмування, реалізованих у табличному процесорі Microsoft Excel, дозволяє із непродовольчого зерна пшениці (4 клас) отримати оптимальні експортні партії, які задовольняють всім вимогам з якості продовольчої пшениці (3 клас). Це дозволяє за рахунок різниці у їх цінах отримувати підприємствам-експортерам додаткові прибутки. Розраховані показники якості при формуванні партій не завжди можуть відповідати необхідній кінцевій якості цільової експортної партії. Тому необхідно не тільки математично розраховувати середньозважені показники якості партії, а й формувати пробну лабораторну партію та експериментально визначати показники її якості, адже деякі показники можуть дати відхилення як у бік покращення, так і у бік погіршення якості.

Ключові слова:
зерно пшениці, показники якості, формування партій пшениці, рецептурні задачі

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Stankevych, G., Borta, A., & Penaki, A. (2020). ПОКРАЩЕННЯ ЯКОСТІ ФОРМУВАННЯ ЕКСПОРТНИХ ПАРТІЙ ПРОДОВОЛЬЧОГО ПРИЗНАЧЕННЯ З ПШЕНИЦІ 4 КЛАСУ. Food Science and Technology, 14(2). https://doi.org/10.15673/fst.v14i2.1724
Розділ
Технологія і безпека продуктів харчування

Посилання

1.Pena RJ. Wheat for bread and other food. [Internet]. Utah County Extension 2008. Available from: http://www.fao.org/3/y4011e0w.htm (cited 2020 June 02).
2. Markham R. Making “Eat” a Part of Wheat. [Internet] Available from: https://extension.usu.edu/utah/files-ou/MakingEataPartofWheat.pdf (cited 2020 June 20).
3. Bushuk W, Rasper VF. Wheat. Production, Properties and Quality. Strasbourgh Springer Science & Business Media, 1994. https://doi.org/10.1007/978-1-4615-2672-8.
4. Brown B. Grain storage in the United States and Abroad. [Internet].The Ohio State University Department of Agriculture, Environmental, and Development Economics, 2018. Available from: https://u.osu.edu/ohioagmanager/2018/02/19/
grain-storage-in-the-united-states-and-abroad/ (cited 2020 June 01).
5.Tanner GD, Payne TS, Abdalla OS. The Ninth Regional Wheat Workshop for Eastern, Central and Southern Africa. Addis Ababa, Ethiopia, 1995.
6. NRC (National Research Council). Lostcrops of Africa, Washington, DC: National Academy Press. 1996, vol.1.
7. Svitove vyrobnytstvo pshenytsi. [Internet]. Available from: https://zet.in.ua/statistika-2/10604/ (data zvernennia 06.04.2020).
8. Rybalka OI. Yakist pshenytsi ta yii polipshennia. K.: Lohos. 2011.
9. Kobuta I, Sikachyna O, Zhygadlo V. Wheat export economy in Ukraine. [Internet] FAO Regional Office for Europe and Central Asia Hungary, 2012. Available from: http://www.fao.org/3/CA1818EN/ca1818en.pdf (cited 2020 June 02).
10. Erica CH, Meng, John P. Brennan. Economic Analysis of Diversity in Modern Wheat. Taylor &Francis Group, Boca-Raton, 2019.
11.Hufnagel J, Reckling, M. & Ewert F. Diverse approaches to crop diversification in agricultural research. A review. Agron. Sustain. Dev. 2020;40:14. Available from: https://doi.org/10.1007/s13593-020-00617-4 (cited 2020 June 02).
12. Strany-eksportery pshenicy, strany-importery [Internet]. Available from: https://ab-centre.ru/page/strany-eksportery-pshenicy-strany-importery-pshenicy (data zvernennya 11.01.2020).
13. Ukraynskyi eksport zernovikh. [Internet]. Available from: https://zet.in.ua/statistika-2/10604/(data zvernennia 11.01.2020).
14. Silske hospodarstvo Ukrainy: statystychnyi zbirnyk. Derzhavna sluzhba statystykyUkrainy. Kyiv, 2018. S. 89. Available from: http://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2018/zb/09/zb_sg2017_pdf.pdf(data zvernennia 08.04.2020).
15. Klasyfikatsiia yakosti zerna pshenytsi. Available from: https://ambarexport.ua/blog/wheat-grain-quality-classification (data zvernennia 15.01.2020).
16. Stankevych H, Borta A, Penaky A. Doslidzhennia dynamiky ta trendiv vyrobnytstva i yakosti zerna pshenytsi v Ukraini na pochatku tretoho tysiacholittia. Scientific Works. 2019;83(2)P. 4-13. https://doi.org/10.15673/swonaft.v2i83.1535.
17. Zhigunov DA, Toporash IG. Kachestvo zerna pshenicy, pererabatyvaemoj na mukomol'nyh zavodah Yuga Ukrainy. Hleboprodukty. 2013;1: 22-25.
18. Zhigunov DA. K raschetu pomol'noj partii po pokazatelyam «chislo padeniya» i «kachestvo klejkoviny». Hranenie i pererabotka zerna. 2015;6-7:59-61.
19. Meleshkina EP. Razvitie sistemy ocenki hlebopekarnyh svojstv zerna pshenicy pri ego proizvodstve i pererabotke: Avtoref. dis… d-ra tekhn. nauk. M., 2006. 55s.
20. UkrAhroKonsalt. [Internet]. Available from: http://bsg.ukragroconsult.com/price-offers (data zvernennia 07.02.2020).
21. Nehatyvu bilshe: dozvil zmishuvaty zerno na skladakh pohirshyt yakist eksportnykh partii. [Internet]. Available from: https://www.umoloda.kiev.ua/number/3276/159/120750/ (data zvernennia 15.01.2020).
22. (Ne)zmishuvaty zerno: za ta proty. [Internet]. Available from: https://agravery.com/uk/posts/show/nezmisuvati-zerno-za-ta-proti (data zvernennia 15.01.2020).
23. Merko IT, Davydenko TM. Vplyv kilkosti prorosloho zerna na tekhnolohichni vlastyvosti pomelnoi partii. Naukovi pratsi ONAKhT. 2006;29(2):98-102.
24. Morgun VA, Voloshenko OS, Moskvina NZ. Razrabotka kompozicionnyh smesej povyshennoj pishchevoj cennosti. Naukovі pracі [ONAHT]. 2011;40(1):24-27.
25. Iztaev A. Tekhnologicheskie kachestva zerna pshenicy Kazahstana. Alma-Ata: Kajnar, 1992.