Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

МІКОТОКСИНИ МОЛОКА ТА МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

V Ushkalov
http://orcid.org/0000-0001-5694-632X
V. Danchuk
https://orcid.org/0000-0003-2156-1758
S. Midyk
http://orcid.org/0000-0002-2682-2884
N. Voloshchuk
https://orcid.org/0000-0002-9852-734X
O. Danchuk
http://orcid.org/0000-0002-9226-1499

Анотація

У статті узагальнено сучасні погляди щодо можливої контамінації молока та молочних продуктів мікотоксинами. Ключовим у процесі виявлення мікотоксинів у молоці та молочних продуктах є рівень ураження мікроміцетами кормів для продуктивних тварин. Виявлення тих чи інших мікроміцетів не завжди супроводжується фіксацією у досліджуваному зразку наявності мікотоксину. Для синтезу мікроміцетами мікотоксинів мають створитись відповідні умови. У лактуючих корів екосистема передшлунків забезпечує утилізацію переважної більшості мікотоксинів, що потрапляють з кормом і тільки незначна їхня кількість виділяється з молоком. Окремі мікотоксини можуть зв’язуватися з казеїнами молока і в такому випадку сиро-молочна продукція може містити їх значно вищу кількість ніж на початковому етапі виробництва молока. У статті зроблено порівняння гранично допустимих концентрацій мікотоксинів у молоці та молочних продуктах згідно нормативних документів України та ЄС. Наводиться перелік мікотоксиів виділених із секретів молочних залоз людини і продуктивних тварин та їхня дія на фізіологічний стан організму. Представлено структурно-логічну схему процесу контамінації мікотоксинами молока та молочних продуктів «Мікотоксини корму – молочна продукція». Пропонується оцінку ризиків за ураження мікотоксинами молока та молочних продуктів проводити в чотири етапи: І етап – ідентифікація продуцента мікотоксину, молекули, метаболітів у кормах, молоці та молочній продукції. Анамнез; ІІ етап – побудова діаграми послідовності. Покрокове обстеження виробництва, вивчення основних шляхів та періодів надходження мікотоксинів, встановлення та опис симптоматики ураження; ІІІ етап – оцінка ймовірного впливу інтенсивності та тривалості надходження мікотоксину та його метаболітів на організм. Моделювання впливу на організм; IV етап – оцінка масштабів ризику та визначення заходів щодо усунення ризиків або їхньої мінімізації. Прогноз сценарію розвитку ризиків.

Ключові слова:
молоко, молочні продукти, мікотоксини

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Ushkalov, V., Danchuk, V., Midyk, S., Voloshchuk, N., & Danchuk, O. (2020). МІКОТОКСИНИ МОЛОКА ТА МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ. Food Science and Technology, 14(3). https://doi.org/10.15673/fst.v14i3.1786
Розділ
Технологія і безпека продуктів харчування