Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

РАДІОПРОТЕКТОРНІ ВЛАСТИВОСТІ ПОЛІФЕНОЛЬНИХ СПОЛУК ХАРЧОВИХ І ПРЯНО-АРОМАТИЧНИХ РОСЛИН

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

P. Oliіnyk
https://orcid.org/0000-0001-6686-6382
D. Voronenko
https://orcid.org/0000-0002-6186-0800
R. Lysiuk
https://orcid.org/0000-0003-0961-2970

Анотація

Поширення ядерних технологій загрожує негативним впливом радіактивного іонізуючого випромінювання на людський організм і вимагає пошуку нових ефективних засобів для профілактики радіаційних уражень. Проведено інформаційний пошук у наукових виданнях та пошукових базах даних щодо радіопротекторних ефектів харчових і пряно-ароматичних рослин, радіаційної нефропатії та перспективних рослинних субстанцій для її профілактики. Застосовано методи аналізу, систематизації, порівняння і узагальнення інформаційних даних.Наведено огляд результатів експериментальних фітохімічних і клінічних вітчизняних та закордонних досліджень радіопротекторних властивостей біологічно-активних речовин харчових і пряно-ароматичних рослин. Виявлено, що поліфенольні сполуки рослин, завдяки своїм антиоксидантним властивостям, здатні нейтралізувати вільні радикали і таким чином припиняти радіоіндуковані ланцюгові окиснювальні реакції у клітинах, вловлювати і нейтралізувати ліпопероксидні радикали та хелатувати іони металів, які відіграють важливу роль в ініціації вільно-радикальних реакцій, а також проявляти антимутагенну активність. Променева терапія може спричинити різні типи радіаційних уражень нирок, включаючи радіаційну нефропатію. Пошук перспективних рослинних засобів для профілактики та полегшення перебігу даного виду нефропатії активно проводиться на даний час. Профілактичне введення перед опроміненням радіопротекторних засобів, що містять поліфенольні сполуки, є очевидною стратегією нефропротекції. Показана перспективність подальших фітохімічних досліджень фармакодинамічних і токсичних властивостей поліфенольних сполук харчових і пряно-ароматичних рослин з метою створення на їх основі нових ефективних засобів для профілактики і лікування радіаційних уражень

Ключові слова:
радіація, радіопротекція, харчові і пряно-ароматичні рослини, поліфеноли

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
OliіnykP., Voronenko, D., & Lysiuk, R. (2020). РАДІОПРОТЕКТОРНІ ВЛАСТИВОСТІ ПОЛІФЕНОЛЬНИХ СПОЛУК ХАРЧОВИХ І ПРЯНО-АРОМАТИЧНИХ РОСЛИН. Food Science and Technology, 14(3). https://doi.org/10.15673/fst.v14i3.1797
Розділ
Хімія харчових продуктів і матеріалів. Нові види сировини

Посилання

1. Kyne D, Bolin B. Emerging Environmental Justice Issues in Nuclear Power and Radioactive Contamination. Int. J. Environ Res Public Health. 2016;13(7):700. DOI: https://doi.org/10.3390/ijerph13070700.
2. Vakil C, Harvey L. Human Health Implications of the Nuclear Energy Industry [Internet]. CAPE; 2009 May [cited 2020 Mar 5]. Available from: https://cape.ca/wp-content/uploads/2018/02/1.Human-Health-Implications-of-the-Nuclear-Energy-Industry-May- 2009.pdf
3. Berkovskyi VB, Bonchuk YuV, Ratia HH. Prohrama radiatsiino-hihiienichnoho monitorynhu dlia radiolohichnoho zakhystu liudyny pry radiatsiinykh avariiakh ta aktakh yadernoho teroryzmu. Kyiv, 2018.
4. Dopovid pro stan yadernoi ta radiatsiinoi bezpeky v Ukraini u 2015 rotsi [Internet]. Kyiv: Derzhatomrehuliuvannia, 2016. [cited 2020 Mar 9]; 93 p. Available from: http://www.snrc.gov.ua/nuclear/doccatalog/ document?id=324059
5. Bazyka DA, Lohanovskyi KM, Petrychenko OO, Berkovskyi VB. Reformuvannia systemy okhorony zdorovia: rol i mistse zakladiv okhorony zdorovia tretynnoho rivnia pry radiatsiinykh nadzvychainykh sytuatsiiakh v umovakh voiennoho stanu. Problemy radiatsiinoi medytsyny ta radiobiolohii. 2018;23:21-36. DOI: https://doi.org/10.33145/2304-8336-2018-23-21-36.
6. Analitychnyi ohliad stanu tekhnohennoi ta pryrodnoi bezpeky v Ukraini za 2015 rik [Internet]. Kyiv: Derzhavna sluzhba Ukrayiny z nadzvychaynykh sytuatsiy [cited 2020 Mar 9], 2016. Available from: http://www.dsns.gov.ua/ua/Analitichniy-oglyad-stanu- tehnogennoyi-ta-prirodnoyi-bezpeki-v--Ukrayini-za-2015-rik.html
7. Lohanovskyi KM, Petrychenko OO, Morozov OM. Naukove obgruntuvannia pryntsypiv medychnoho zabezpechennia antyterorystychnoi operatsii pry radiatsiinii nadzvychainii sytuatsii. Antropolohyia. 2018;1:10-17.
8. Lohanovskyi KM, Petrychenko OO, Morozov OM ta in. Okhorona psykhichnoho zdorovia pry radiatsiinykh avariiakh na yadernykh reaktorakh ta zastosuvanni «brudnoi bomby» i taktychnoi yadernoi zbroi. Kyiv: MOZ, NAMN Ukrainy, Ukrainskyi tsentr naukovoi medychnoi informatsii ta patentno-litsenziinoi roboty; 2014.
9. Lohanovskyi KM, Rushchak LV. Naukovo-praktychne obgruntuvannia medychnoho y psykholoho-psykhiatrychnoho reahuvannia pry radiatsiinykh avariiakh, yadernomu teroryzmi i zastosuvanni taktychnoi ta stratehichnoi yadernoi zbroi. Radiolohichnyi visnyk. 2015;3- 4(56-57):19-22.
10. Arora R, Gupta D, Chawla R, Sagar R, Sharma A, Kumar R, et al. Radioprotection by plant products: present status and future prospects. Phytother Res. 2005;19(1):1-22. DOI: https://doi.org/10.1002/ptr.1605.
11. Singh PK. Radioprotective Nature of Podophyllum hexandrum (Himalayan Mayapple). Gene Technology. 2014;4:e112. DOI: https://doi.org/10.4172/2329-6682.1000e112
12. Goel HC, Prasad J, Sharma A, Singh B. Antitumour and radioprotective action of Podophyllum hexandrum. Indian J Exp Biol. 1998;36(6):583-587.
13. Saaya FM, Katsube T, Xie Y, Tanaka K, Fujita K, Wang B. Research and Development of Radioprotective Agents: A Mini-Review. International Journal of Radiology. 2017;4(2-3):128-138. DOI: https://doi.org/10.17554/j.issn.2313-3406.2017.04.41.
14. Han W, Yu KN. Ionizing Radiation, DNA Double Strand Break and Mutation. Advances in Genetics Research. 2010;4:197 -210.
15. Young IS, Woodside JV. Antioxidants in health and disease. J Clin Pathol. 2001;54(3):176-186. DOI: https://doi.org/10.1136/jcp.54.3.176
16. Skov KA. The contribution of hydroxyl radical to radiosensitization: a study of DNA damage. Radiat Res. 1984;99(3):502 -510. DOI: https://doi.org/10.2307/3576326.
17. Ward JF. DNA damage produced by ionizing radiation in mammalian cells: identities, mechanisms of formation, and reparability. Prog Nucleic Acid Res Mol Biol. 1988;35:95-125. DOI: https://doi.org/10.1016/S0079-6603(08)60611-X.
18. Pohl LR. An immunochemical approach of identifying and characterizing protein targets of toxic reactive metabolites. Chem Res Toxicol. 1993;6(6):786-793. DOI: https://doi.org/10.1021/tx00036a006
19. Stadtman ER, Levine RL. Free radical-mediated oxidation of free amino acids and amino acid residues in proteins. Amino acids. 2003;25(3-4):207-218. DOI: https://doi.org/10.1007/s00726-003-0011-2
20. Parihar VK, Dhawan J, Kumar S, Manjula SN, Subramanian G, Unnikrishnan MK, et al. Free radical scavenging and radioprotective activity of dehydrozingerone against whole body gamma irradiation in swiss albino mice. Chem Biol Interact. 2007;170(1):49 -58. DOI: https://doi.org/10.1016/j.cbi.2007.07.006
21. Wang D, Kreutzer DA, Essigmann JM. Mutagenicity and repair of oxidative DNA damage: Insights from studies using defined lesions. Mutat Res. 1998;400(1-2):99-115. DOI: https://doi.org/10.1016/s0027-5107(98)00066-9
22. Patt HM, Tyree EB, Straube RL, Smith DE. Cysteine protection against X irradiation. Science. 1949;110(2852):213 -214. DOI: https://doi.org/10.1126 / science.110.2852.213
23. Cho J, Bing SJ, Kim A, Lee NH, Byeon SH, Kim GO, et al. Beetroot (Beta vulgaris) rescues mice from γ-ray irradiation by accelerating hematopoiesis and curtailing immunosuppression. Pharm. Biol. 2017;55(1):306-309. DOI: https://doi.org/10.1080/13880209.2016.1237976
24. Singh A, Yashavarddhan MH, Kalita B, Ranjan R, Bajaj S, Prakash H, et al. Podophyllotoxin and Rutin Modulates Ionizing Radiation- Induced Oxidative Stress and Apoptotic Cell Death in Mice Bone Marrow and Spleen. Front Immunol. 2017;8:183. DOI: https://doi.org/10.3389/fimmu.2017.00183
25. Fedosov AI, Kyslychenko VS, Novosel OM. Vyznachennia kilkisnoho vmistu sumy fenolnykh spoluk v artyshoku sutsvittiakh, chasnyku lysti ta tsybulynakh. Medychna ta klinichna khimiia. 2018;20(1):100-104. DOI: https://doi.org/10.11603/mcch.2410- 681X.2018.v0.i1.8771
26. Voitsekhivska OV, Sytar OV, Taran NYu. Fenolni spoluky: riznomanittia, biolohichna aktyvnist, perspektyvy zastosuvannia.Visn. Khark. nats. ahrar. un-tu. Seriia “Biolohiia”. 2015;1(34):104-119.
27. Ivashchenko IV. Doslidzhennia fenolnykh spoluk polynu estrahenovoho (Artemisia dracunculus L.) za introduktsii v Zhytomyrskomu Polissi. Ahroekonomichnyi zhurn. 2016;2:60-64.
28. Marchyshyn SM, Demydiak OL, Polonets OV, Harnyk MS. Doslidzhennia fenolnykh spoluk khryzantemy sadovoi bahatorichnoi (Chrysanthemum hortorum Bailey). Med. ta klinich. Khimiia. 2016;18,2(67):48-53. DOI: https://doi.org/10.11603/mcch.2410- 681X.2016.v0.i2.6671
29. Hosseinimehr SJ. Flavonoids and genomic instability induced by ionizing radiation. Drug Discov Today. 2010;15(21-22):907-918. DOI: https://doi.org/10.1016/j.drudis.2010.09.005
30. Chirumbolo S, Bjørklund G, Lysiuk R, Vella A, Lenchyk L, Upyr T. Targeting Cancer with Phytochemicals via Their Fine Tuning of the Cell Survival Signaling Pathways. Int J Mol Sci. 2018;19(11):3568. DOI: https://doi.org/10.3390/ijms19113568
31. Bjørklund G, Dadar M, Chirumbolo S, Lysiuk R. Flavonoids as detoxifying and pro-survival agents: What's new? Food Chem Toxicol. 2017;110:240-250. DOI: https://doi.org/10.1016/j.fct.2017.10.039.
32. Bjørklund G, Dadar M, Martins N, Chirumbolo S, Goh BH, Smetanina K, et al. Brief Challenges on Medicinal Plants: An Eye-Opening Look at Ageing-Related Disorders. Basic Clin Pharmacol Toxicol. 2018;122(6):539-558. DOI: https://doi.org/10.1111/bcpt.12972.
33. Lysiuk R, Hudz N. Differential Spectrophotometry: Application for Quantification of Flavonoids in Herbal Drugs and Nutraceuticals. Int J Trends Food Nutr. 2017;1:e102.
34. Pandey KB, Rizvi SI. Plant polyphenols as dietary antioxidants in human health and disease. Oxid Med Cell Longev. 2009:2(5):270-278. DOI: https://doi.org/10.4161/oxim.2.5.9498
35. Svobodova A, Psotova J, Walterova D. Natural phenolics in the prevention of UV-induced skin damage. A review. Biomed Pap Med Fac Univ Palacky Olomouc Czech Repub. 2003;147(2):137-145. https://doi.org/10.5507/bp.2003.019
36. Liu J, Bai R, Liu Y, Zhang X, Kan J, Jin C. Isolation, structural characterization and bioactivities of naturally occurring polysaccharide- polyphenolic conjugates from medicinal plants. A review. Int J Biol Macromol. 2018;107(Pt B):2242-2250. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2017.10.097
37. Baradaran-Ghahfarokhi M. Radiation-induced kidney injury. J Renal Inj Prev. 2012;1(2):49-50. DOI: https://doi.org/10.12861/jrip.2012.17
38. Dawson LA, Kavanagh BD, Paulino AC, Das SK, Miften M, Li XA, et al. Radiation-associated kidney injury. Int J Radiat Oncol Biol Phys. 2010;76(3):S108-S115. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ijrobp.2009.02.089
39. Edeani A, Cohen EP. Chapter 10: Radiation Nephropathy. [Internet] In: Online Curricula: Onco-Nephrology core curriculum. American Society of Nephrology, 2016.
40. Ki Y,Kim W, Kim YH, Kim D, Bae JS, Park D, et al. Effect of Coenzyme Q10 on Radiation Nephropathy in Rats. J Korean Med Sci. 2017;32(5):757-763. DOI: https://doi.org/0.3346/jkms.2017.32.5.757
41. Lenarczyk M, Cohen EP, Fish BL, Irving AA, Sharma M, Driscoll CD, et al. Chronic oxidative stress as a mechanism for radiation nephropathy. Radiat Res. 2009;171(2):164-172. DOI: https://doi.org/10.1667/RR1454.1
42. Palabiyik SS, Dincer B, Cadirci E, Cinar I, Gundogdu C, Polat B, et al. A new update for radiocontrast-induced nephropathy aggravated with glycerol in rats: the protective potential of epigallocatechin-3-gallate. Ren Fail. 2017;39(1):314-322. DOI: https://doi.org/10.1080/0886022X.2016.1277245
43. Ashour SS. Hematological and Biochemical Studies on the Effect of Some Natural Antioxidants Pre-Injection in Irradiated Rats. PhD thesis, Agricultural Science (Biochemistry). Benha University, 2011.
44. Chawla R, Arora R, Sagar RK, Singh S, Puri SC, Kumar R, et al. 3-O-beta-D-Galactopyranoside of quercetin as an active principle from high altitude Podophyllum hexandrum and evaluation of its radioprotective properties. Z Naturforsch C. 2005;60(9-10):728-738. DOI: https://doi.org/10.1515 / znc-2005-9-1012
45. Farag MFS. Evaluation of radio protective effects of Coriander (Coriandrum sativum L.) in male rats. Arab Journal of Nuclear Science and Applications. 2013;46(1):240-249.
46. Lee EK, Kim JM, Choi J, Jung KJ, Kim DH, Chung SW, et al. Modulation of NF-κB and FOXOs by baicalein attenuates the radiation- induced inflammatory process in mouse kidney. Free Radic Res. 2011;45:507-517. DOI: https://doi.org/10.3109/10715762.2011.555479
47. Nada AS, Hawas AM. Rhubarb extract ameliorates some biochemical disorders induced by gamma irradiation in male rats. J Rad Res Appl Sci. 2012;5(2):393-408.
48. Hertog MGL, Hollman PCH, Katan MB. Content of potentially anticarcinogenic flavonoids of 28 vegetables and 9 fruits commonly consumed in the Netherlands. J. Agric. Food Chem. 1992;40:2379-2383. DOI: https://doi.org/10.1021/jf00024a011
49. Manach C, Williamson G, Morand C, Scalbert A, Rémésy C. Bioavailability and bioefficacy of polyphenols in humans. I. Review of 97 bioavailability studies. Am J Clin Nutr. 2005;81(1Suppl):230S-242S. DOI: https://doi.org/10.1093/ajcn/81.1.230S
50. Mazza GJ. Anthocyanins and heart health. Ann Ist Super Sanita. 2007;43(4):369-374.
51. Sabadashka M, Hnatush A, Sybirna N. Yakisnyi i kilkisnyi sklad polifenoliv u kontsentrati chervonoho sukhoho vynohradnoho vyna marky Kaberne-Sovinion. Visnyk Lvivskoho universytetu. Seriia biolohichna. 2014;65:77-85.
52. Pragasam SJ, Murunikara V, Sabina EP, Rasool M. Antiperoxidative potential of p-coumaric acid, a common dietary phenol, in adjuvant- induced arthritis in rats. J. Chin. Integr. Med. 2012;10(8):932-938. DOI: https://doi.org/10.3736/jcim20120815.
53. Sabadashka MV, Hnatush AR, Datsiuk LO, Staranko UV, Fedorovych AM, Herzhykova VH, et al. Vplyv preparatu polifenolnoho kompleksu z chervonoho vynohradnoho vyna na pokaznyky systemy L-arhinin/NO u krovi shchuriv za malykh doz ionizuiuchoho oprominennia. Ukr. biokhim. zhurnal. 2014:86(1):117-123. DOI: http://doi.org/10.15407/ubj86.01.117
54. Staranko U, Datsiuk L, Sabadashka M, Sybirna N. Koryhuiuchyi vplyv pryrodnoho polifenolnoho kompleksu vynohradu za radioindukovanoho oksydatyvnoho stresu u tkanyni nyrky. Visn. Lviv. un-tu. Ser. biol. 2012;60:83-89.
55. Koohian F, Shanei A, Shahbazi-Gahrouei D, Hejazi SH, Moradi MT. The Radioprotective Effect of Resveratrol Against Genotoxicity Induced by γ-Irradiation in Mice Blood Lymphocytes. Dose Response. 2017;15(2):1-6. DOI: https://doi.org/10.1177/1559325817705699
56. Kislichenko VS, Kuznetsova VI, Iaroshenko IV. Vinograd kulturnyi. Analiticheskii obzor. Provizor. 2007;15:39-42.
57. Hosseinimehr SJ, Ghaffari-Rad V, Rostamnezhad M, Ghasemi A, Allahverdi Pourfallah T, Shahani S. Radioprotective effect of chicory seeds against genotoxicity induced by ionizing radiation in human normal lymphocytes. Cell Mol Biol (Noisy-le-grand). 2015;61(4):46- 50. DOI: https://doi.org/10.14715/cmb/2015.61.4.8
58. Street RA, Sidana J, Prinsloo G. Cichorium intybus: Traditional Uses, Phytochemistry, Pharmacology, and Toxicology. Evid. Based Complement. Alternat. Med. 2013;2013:1-13. DOI: https://doi.org/10.1155/2013/579319
59. Levitskii AP, Vertikova AE, Selivanskaia IA. Khlorogenovaia kislota. Biokhimiia i fiziologiia. Mіkrobіologіia і bіotekhnologіia. 2010;2:6-20.
60. Tutelian VA, Lashneva NV. Biologicheski aktivnye veshchestva rastitelnogo proiskhozhdeniia. Fenolnye kisloty: rasprostranennost, pishchevye istochniki, biodostupnost. Voprosy pitaniia. 2008;77:4-19.
61. Clifford MN. Chlorogenic acids and other cinnamates – nature, occurrence, dietary burden, absorption and metabolism. J. Sci. Food Agric. 2000;80(7):1033-1043. DOI: https://doi.org/10.1002/(SICI)1097-0010(20000515)80:7<1033::AID-JSFA595>3.0.CO;2-T
62. Babarykin D, Smirnova G, Pundinsh I, Vasiljeva S, Krumina G, Agejchenko V. Red Beet (Beta vulgaris) Impact on Human Health. Journal of Biosciences and Medicines. 2019;7(3):61-79. DOI: https://doi.org/10.4236/jbm.2019.73007
63. 63 Rahimi P, Abedimanesh S, Mesbah-Namin SA, Ostadrahimi A. Betalains, the Nature-Inspired Pigments, in Health and Diseases. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(18):2949-2978. DOI: 10.1080/10408398.2018.1479830
64. Kanner J, Harel S, Granit R. Betalains - A New Class of Dietary Cationized Antioxidants. Agric Food Chem. 2001;49(11):5178-5185. DOI: https://doi.org/10.1021/jf010456f
65. Belhadj Slimen I, Najar T, Abderrabba M. Chemical and Antioxidant Properties of Betalains. J Agric Food Chem. 2017;65(4):675-689. DOI: https://doi.org/10.1021/acs.jafc.6b04208
66. Gliszczynska-Swiglo A, Szymusiak H, Malinowska P. Betanin, the Main Pigment of Red Beet: Molecular Origin of Its Exceptionally High Free Radical-Scavenging Activity. Food Addit Contam. 2006;23(11):1079-1087. DOI: https://doi.org/10.1080/02652030600986032
67. Adhikari M, Arora R. The flavonolignan-silymarin protects enzymatic, hematological, and immune system against γ‐radiation-induced toxicity. Environ Toxicol. 2016;31(6):641-654. DOI: https://doi.org/10.1002/tox.22076
68. Kyslychenko VS. Roztoropsha pliamysta. In: Farmatsevtychna entsyklopediia. Vydannia druhe, dopovnene. Kyiv: Morion, 2010.
69. Huberhrits NB, Fomenko PH, Holubova OO, Lukashevych HM. Perspektyvy zastosuvannia suchasnoho naturalnoho hepatoprotektora pry nealkoholnomu steatohepatyti v poiednanni z khronichnym bezkamianym kholetsystytom. Praktykuiuchyi likar. 2012;4:40-50.
70. Samarth RM, Samarth M, Matsumoto Y. Medicinally important aromatic plants with radioprotective activity. Future Sci OA. 2017;3(4):0061. DOI: https://doi.org/10.4155/fsoa-2017-0061
71. Brenes A, Roura E. Essential oils in poultry nutrition: main effects and modes of action. Animal Feed Sci. Tech. 2010;158(1 -2):1-14. DOI: https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2010.03.007
72. Greathead HMR. Plants and plant extracts for improving animal productivity. Proc. Nutr. Soc. 2003;62(2):279-290. DOI: https://doi.org/10.1079/PNS2002197
73. Gutteridge JM, Halliwell B. Antioxidants: molecules, medicines and myths. Biochem. Biophys. Res. Commun. 2010;393(4):561-564. DOI: https://doi.org/10.1016/j.bbrc.2010.02.071
74. Katalinic V, Milos M, Kulisic T, Jukic M. Screening of 70 medicinal plant extracts for antioxidant capacity and total phenols. Food Chem. 2006;94(4):550-557.DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2004.12.004
75. Kosar M, Dorman HJ, Can Baser KH, Hiltunen R. Screening of free radical scavenging compounds in water extracts of Mentha samples using a postcolumn derivatization method. J. Agric. Food Chem. 2004;52(16):5004-5010. DOI: https://doi.org/10.1021/jf0496189
76. Triantaphyllou K, Blekas G, Boskou D. Antioxidative properties of water extracts obtained from herbs of the species Lamiaceae. Int. J. Food Sci. Nutr. 2001;52(4):313-317. DOI: https://doi.org/10.1080 / 09637480120057512
77. Samarth RM, Kumar A. Mentha piperita (Linn) leaf extract provides protection against radiation induced chromosomal damage in bone marrow of mice. Indian J. Exp. Biol. 2003;41(3):229-237.
78. Giuliani C, Maleci Bini L. Insight into the structure and chemistry of glandular trichomes of Labiatae, with emphasis on subfamily
Lamioideae. Plant System. Evol. 2008;276:199-208. DOI: https://doi.org/10.1007/s00606-008-0085-0
79. Lu Y, Foo LY. Salvianolic acid L, a potent phenolic antioxidant from Salvia officinalis. Tetrahed. Lett. 2001;42(46):8223-8225. DOI: https://doi.org/10.1016/S0040-4039(01)01738-5
80. Babovic N, Djilas S, Jadranin M, Vajs V, Ivanovic J, Petrovic S, et al. Supercritical carbon dioxide extraction of antioxidant fractions from selected Lamiaceae herbs and their antioxidant capacity. Innov. Food Sci. Emerg. Technol. 2010;11(1):98-107. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ifset.2009.08.013
81. El-Feky AM, Aboulthana WM. Phytochemical and biochemical studies of Sage (Salvia officinalis L.). UK J. Pharm. Biosci. 2016;4(5):56-62. DOI: http://dx.doi.org/10.20510/ukjpb/4/i5/118037.