Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

УДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДИКИ БОТАНІЧНОЇ ІДЕНТИФІКАЦІЇ МЕДУ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

L. O. Adamchuk
https://orcid.org/0000-0003-2015-7956

Анотація

Пилковий спектр меду відображає регіональні сільськогосподарські культури, лісові насадження, різноманітність та видовий склад рослин наявних поблизу пасіки. Тому використання, адаптація і удосконалення різних методів пилкового аналізу та інтерпретації його результатів поширюється у країнах світу, які є виробниками оригінальних сортів меду на міжнародному ринку. Україна займає лідируючі позиції з виробництва та експорту меду у Європі та світі. Зазвичай на експорт мед іде, не як готовий харчовий продукт, а як сировина. Це пов’язано з відсутністю опису пилкового спектру українських медів, який характеризує їхнє ботанічне та географічне походження через відсутність впроваджених у виробничих лабораторіях методик пилкового аналізу. Метою роботи було удосконалення методики пилкового аналізу для ідентифікації ботанічного походження українських медів. Дослідження проводили на базі лабораторії кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції Національного університету та біоресурсів природокористування України та виробничій лабораторії ТОВ «Асканія- Пак». На підставі аналізу гармонізованих методів мелісопалінології та стандартизованого методу пилкового аналізу розробили адаптовану до практичного впровадження в умовах українських лабораторій методику ботанічної ідентифікації меду. Запропонована методика включає сукупність окремих технік, методів та способів. Деталізовано техніку готування розчину для фіксації та фарбування пилкового препарату з меду. Удосконалено  спосіб приготування суспензії пилкових зерен з меду, завдяки чому зменшуються витрати часу та покращується якість препарату внаслідок застосування додаткового розчинення кристалів та зменшення швидкості обертання центрифуги. Адаптований до гармонізованих міжнародних методик мелісопалінології спосіб приготування препарату пилкових зерен з меду. Розроблено нові методи підрахунку пилкових зерен у препаратах зі зразків монофлорного і  поліфлорного медів. Наведено розгорнуту покрокову ідентифікацію ботанічного походження меду за пилковими зернами з використанням міжнародних дата-баз. Наведену методику впровадили у виробничих лабораторіях провідних підприємств України та Білорусі.

Ключові слова:
метод пилкового аналізу, пилкове зерно, монофлорний мед, поліфлорний мед, ботанічна ідентифікація, мелісопалінологія

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Adamchuk, L. (2020). УДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДИКИ БОТАНІЧНОЇ ІДЕНТИФІКАЦІЇ МЕДУ. Food Science and Technology, 14(4). https://doi.org/10.15673/fst.v14i4.1895
Розділ
Хімія харчових продуктів і матеріалів. Нові види сировини