Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

ДОСЛІДЖЕННЯ ТА ОПТИМІЗАЦІЯ КІЛЬКІСНО-ЯКІСНИХ ХАРАКТЕРИСТИК СУДНОВИХ ПАРТІЙ ЗЕРНА НА ЗЕРНОВИХ ТЕРМІНАЛАХ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

G. M. Stankevich
http://orcid.org/0000-0002-0583-8174
A. Kats
http://orcid.org/0000-0002-7292-0792
V. Shpak
http://orcid.org/0000-0002-7292-0792

Анотація

Розглянута структура відвантаження на судна різних культур на зерновому терміналі ТОВ «Укрелеваторпром». У 2012–2015 рр. було відвантажено 33.7–41.5% кукурудзи, 19.7–32.2% пшениці, 14.4–26.0% ріпаку, 6.7%–14.2% ячменю та 5.4–11.0% сої. При формуванні суднової партії зерна пшениці масою 35 тис. т окремі партії зерна в силосах не завжди співпадають за якістю з вимогами контрактів, насамперед за вмістом білка, клейковини, сажкових та пошкоджених клопом-черепашкою зерен. Реальна технологія формування суднових партій зерна не гарантує рівномірної його якості впродовж всього періоду завантаження судна, особливо на його початкових етапах. Встановлено, що перші 1000 т сформованої партії пшениці мали 22,6% масової частки сирої клітковини замість 23%, число падіння дорівнювало 145–180 с проти 230 с, вміст сажкового зерна 6.95–7.8% замість 5%. У наступних 2000–3000 т пшениці було меншим від контракту число падіння (142–215 с) і лише у подальшому його значення увійшло в необхідний діапазон 295-356 с. У сформованому з 5000 т зразку пшениці експериментальне значення лише числа падіння (176 с) та вмісту сажкових зерен (5,1%) не задовольняли вимогам контракту. Розраховані середньоарифметичні значення показників якості сформованих зразків пшениці масою по 5000 т, практично не відрізнялись від експериментально визначених, окрім числа падіння та вмісту сажкових зерен. Отримані значення коефіцієнтів варіації показали значну неоднорідність якості партії пшениці за сміттєвою домішкою (20.82–50.93%), пошкодженими клопом-черепашкою зернами (7.41–25.76%), числом падіння (8.76–36.36%) та вмістом сажкових зерен (35.88–78.34%). Оптимізація складу суднової партії методами лінійного програмування дозволила досягти дотримання вимог контракту за всіма показниками якості. Одночасне відвантаження зерна з усіх силосів за оптимальним співвідношення потоків дозволить забезпечити його рівномірний розподіл у судновій партії та підвищити її якість за всіма контрактними показниками.

Ключові слова:
зернові термінали, показники якості пшениці, формування партій зерна, коефіцієнт варіації, оптимізація складу зернових партій

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Stankevich, G., Kats, A., & Shpak, V. (2020). ДОСЛІДЖЕННЯ ТА ОПТИМІЗАЦІЯ КІЛЬКІСНО-ЯКІСНИХ ХАРАКТЕРИСТИК СУДНОВИХ ПАРТІЙ ЗЕРНА НА ЗЕРНОВИХ ТЕРМІНАЛАХ. Food Science and Technology, 14(4). https://doi.org/10.15673/fst.v14i4.1899
Розділ
Технологія і безпека продуктів харчування

Посилання

1. Fellmann T, Hélaine S, Nekhay O. Harvest failures, temporary export restrictions and global food security: the example of limited grain exports from Russia, Ukraine and Kazakhstan. Food Sec. 2014;6:727-742. https://doi.org/10.1007/s12571-014-0372-2
2. Kobuta I, Sikachyna O, Zhygadlo V. Wheat export economyin Ukraine. Policy Studies on Rural Transition. No.2012-4. [Internet] Budapest, Hungary; 2012. [cited 2019 Dec 12]. Available from: https://www.academia.edu/38045999/WHEAT_EXPORT_ECONOMY_IN_UKRAINE.
3. Ukraina v 2019/2020 MG eksportirovala rekordnyie 57 mln tonn zernovyih. [Internet]. Informatsionnoe agentstvo «Interfaks-Ukraina», Kyiv; 2020. [cited 2020Ser 20]. Available from: https://interfax.com.ua/news/economic/673467.html.
4. Sravnenie pokazateley kachestva zerna Ukrainyi, SShA i ES. [Internet]. InformatsIyna kompaniya «ProAgro Grup». 2020 yan. [cited 2020 Ser 20]Available from: http://www.proagro.com.ua/reference/standard/usstand/11021.html.
5. Abugalieva A, Pena RJ. Grain quality of spring and winter of Kazakhstan. The Asian and Australasian Jornal of Plant Science and Biotechnology. Global Science book. 2010;4(S1):87-90. Available from: https://repository.cimmyt.org/xmlui/bitstream/handle/10883/2785/94269.pdf.
6. Pshenitsa na eksport, trebovaniya i standartyi. [Internet]. Ambar Eksport, Ukraina; 2019. 27 sen. [cited 2020 Ver 30] Available from: https://ambarexport.ua/ru/blog/wheat-for-export-requirements-standards.
7. Abugalieva AI, Dracheva LM. Grain quality of wheat in Kazakhstan. In: Steele JL, Chung O, editors. International Wheat Quality Conference, 1997 May 18-22, Manhattan, Kansas, USA. Manhattan, Kansas; 1997. p 496.
8. Abugalieva AI, Morgounov AI. Grain quality: spring wheat of Kazakhstan. In: Chinese Academy of Agricultural Sciences (Eds) From Molecular Improvement to Consumer Needs, Beijing, China, 2004. p 9.
9. Abugalieva AI, Dracheva LM, Fursov OV, Yessimbekova MA. Common wheat hardness in Kazakhstan: NIRs, varieties and grain quality breeding strategy. In: Glattes H (Ed) 16th International Association for Cereal Science and Technology conference: Cereal Science - Its Contribution to Health and Well Being, 9-12 May 1998, Vienna, Austria. Vienna, Austria; 1998. p 54-55.
10. Thompson SR, Dahl RP. The economic performance of the U.S. Grain Export Industry. Technical Bulletin. 1979;325. 27 p.
11. Meade B, Puricelli E, McBride WD, Valdes C, Hoffman L, Foreman L, et al. Corn and soybean production costs and export competitiveness in Argentina, Brazil, and the United States. USDA Economic Information Bulletin. 2016;154. Available from: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2981675
12. Abbott P. Development Dimensions of High Food Prices. Purdue University. 2009. https://doi.org/10.1787/18156797.
13. Shapovalenko OI, Dmitruk EA, Korzh TV, Sharan AV, Harchenko EI, Titova GA. FraktsIonuvannya dozvolit pravilno vikoristati potentsIal zerna. Hranenie i pererabotka zerna. 2010;6:49-50.
14. Zhigunov DA. K raschetu pomolnoy partii po pokazatelyam «chislo padeniya» i «kachestvo kleykovinyi». [Internet]. Nauchno-prakticheskiy portal «Hranenie i pererabotka zerna», Ukraina; 2020 Iyulya 23. [cited 2020 Cer 20] Available from: https://hipzmag.com/tehnologii/k-raschetu-pomolnoj-partii-po-pokazatelyam-chislo-padeniya-i-kachestvo-klejkoviny/
15. Merko IT, Morhun VO. Naukovi osnovy i tekhnolohiia pererobky zerna: pidruchnyk. Odesa: Druk; 2001.
16.Koe`fficzient variaczii: formula i raschet v Excel i interpretacziya rezul`tatov. [Internet]. 2020 Jul 20 [cited 2020 Ser 20]. Available from: https://exceltable.com/otchety/koefficient-variacii