Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

ДОСЛІДЖЕННЯ ТА ОПТИМІЗАЦІЯ КІЛЬКІСНО-ЯКІСНИХ ХАРАКТЕРИСТИК СУДНОВИХ ПАРТІЙ ЗЕРНА НА ЗЕРНОВИХ ТЕРМІНАЛАХ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

G. M. Stankevich
http://orcid.org/0000-0002-0583-8174
A. Kats
http://orcid.org/0000-0002-7292-0792
V. Shpak
http://orcid.org/0000-0002-7292-0792

Анотація

Розглянуто структуру відвантаження на судна різних культур на зерновому терміналі ТОВ «Укрелеваторпром». У 2012–2015 рр. було відвантажено 33,7–41,5% кукурудзи, 19,7–32,2% пшениці, 14,4–26,0% ріпаку, 6,7–14,2% ячменю та 5,4–11,0% сої. При формуванні суднової партії зерна пшениці масою 35 тис. т окремі партії зерна в силосах не завжди співпадають за якістю з вимогами контрактів, насамперед за вмістом білка, клейковини, сажкових та пошкоджених клопом-черепашкою зерен. Реальна технологія формування суднових партій зерна не гарантує рівномірної його якості впродовж всього періоду завантаження судна, особливо на його початкових етапах. Встановлено, що перші 1000т сформованої партії пшениці мали 22,6% масової частки сирої клітковини замість 23%, число падіння дорівнювало 145–180 с проти 230 с, вміст сажкового зерна 6,95–7,8% замість 5%. У наступних 2000–3000 т пшениці було меншим від контракту число падіння (142–215 с) і лише у подальшому його значення увійшло в необхідний діапазон 295–356 с . У сформованому з 5000т зразку пшениці експериментальне значення лише числа падіння (176 с) та вмісту сажкових зерен (5,1%) не задовольняли вимогам контракту. Розраховані середньоарифметичні значення показників якості сформованих зразків пшениці масою по 5000т, практично не відрізнялись від експериментально визначених, окрім числа падіння та вмісту сажкових зерен. Отримані значення коефіцієнтів варіації показали значну неоднорідність якості партії пшениці за сміттєвою домішкою (20,82–50,93%), пошкодженими клопом-черепашкою зернами (7,41–25,76%), числом падіння (8,76–36,36%) та вмістом сажкових зерен (35,88–78,34%). Оптимізація складу суднової партії методами лінійного програмування дозволила досягти дотримання вимог контракту за всіма показниками якості. Одночасне відвантаження зерна з усіх силосів за оптимальним співвідношення потоків дозволить забезпечити його рівномірний розподіл у судновій партії та підвищити її якість за всіма контрактними показниками.

Ключові слова:
зернові термінали, показники якості пшениці, формування партій зерна, коефіцієнт варіації, оптимізація складу зернових партій

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Stankevich, G., Kats, A., & Shpak, V. (2020). ДОСЛІДЖЕННЯ ТА ОПТИМІЗАЦІЯ КІЛЬКІСНО-ЯКІСНИХ ХАРАКТЕРИСТИК СУДНОВИХ ПАРТІЙ ЗЕРНА НА ЗЕРНОВИХ ТЕРМІНАЛАХ. Food Science and Technology, 14(4). https://doi.org/10.15673/fst.v14i4.1899
Розділ
Технологія і безпека продуктів харчування