Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

САНІТАРНО-ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЕКСПРЕС-КОНТРОЛЬ КУЛЬТИВУВАННЯ ПРОДУЦЕНТІВ АМІЛОЛІТИЧНИХ ФЕРМЕНТІВ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

L. Pylypenko
https://orcid.org/0000-0002-3739-1872
A. Yegorova
https://orcid.org/0000-0002-3122-7692
T. Volovyk
https://orcid.org/0000-0002-1820-7697
A. Konovka
L. Oliinyk
https://orcid.org/0000-0002-4961-9731

Анотація

Встановлена можливість і доцільність проведення експресного контролю біотехнологічного процесу культивування бацилярних мікробних продуцентів амілолітичних ферментів за визначенням показника їх АТФ-біолюмінесценції. Аналітичний огляд джерел продуцентів гідролітичних ферментів показав доцільність використання бацилярних мікроорганізмів для цілеспрямованого секретування ферментів амілолітичного комплексу в біотехнологічному виробництві. Проведений моніторинг бацилярних мікроорганізмів встановив, що за терміном продукування амілолітичних ферментів і показником біосинтетичної активності як робочу культуру доцільно обрати Bacillus subtilis ATCC 6633. Обґрунтовано використання експресного АТФ-контролю, який заснований на принципі біолюмінесценції. Для підвищення квантитативної біосинтетичної активності мікробної культури в технологічному процесі культивування бацилярних мікроорганізмів проведено порівняльну оцінку різних поживних середовищ. Експериментально доведено можливість модифікації поживних середовищ з введенням ряду вуглеводно-білкових субстратів як індукторів експресії генів амілолітичного комплексу, що виявляється прискореною на 12-24 години амілолітичною активністю та призводить до зростання кількості мікроорганізмів в 1,87-3,99 раза у порівнянні з контролем. Здійснено корелятивне визначення кількісного зростання клітин B. subtilis експресним біолюмінесцентним і класичним мікробіологічним методами контролю. Отримано математичні прямолінійні залежності кількості клітин бацилярного продуцента амілолітичного комплексу ферментів в напівлогарифмічній системі, які дозволяють проводити оперативний експресний контроль на виробництві. Поряд з традиційним санітарним експресним контролем на біотехнологічному виробництві, який включає контролювання контамінації обладнання, рук робітників та води, запропоновано проводити пропрієтарний експресний технологічний контроль біосинтезу амілолітичних ферментів культурою мікроорганізмів Bacillus subtilis ATCC 6633.

Ключові слова:
бацилярні мікроорганізми, Bacillus subtilis, АТФ (аденозинтрифосфат), біолюмінесценція, амілолітичний комплекс ферментів, санітарно-технологічний контроль

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Pylypenko, L., Yegorova, A., Volovyk, T., Konovka, A., & Oliinyk, L. (2021). САНІТАРНО-ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЕКСПРЕС-КОНТРОЛЬ КУЛЬТИВУВАННЯ ПРОДУЦЕНТІВ АМІЛОЛІТИЧНИХ ФЕРМЕНТІВ. Food Science and Technology, 15(3). https://doi.org/10.15673/fst.v15i3.2112
Розділ
Біопроцеси, біотехнологія харчових продуктів, БАР