Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

ГЕРОПРОТЕКТОРНІ ВЛАСТИВОСТІ ПОЛІФЕНОЛЬНИХ СПОЛУК ХАРЧОВИХ РОСЛИН

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

P. Oliіnyk
https://orcid.org/0000-0001-6686-6382
D. Voronenko
https://orcid.org/0000-0002-6186-0800
R. Lysiuk
https://orcid.org/0000-0003-0961-2970
A. Oliinyk
https://orcid.org/0000-0003-4402-1543
S. Oliinyk
https://orcid.org/0000-0003-1034-4918

Анотація

Старіння населення створює економічні та соціальні проблеми для суспільства у всьому світі. У статті показані результати аналізу сучасних досліджень щодо способів і засобів, які можуть усувати причини старіння, продовжувати активне довголіття і працездатність людей похилого віку. Встановлено взаємозв’язок здоров’я і довголіття людини з особливостями її харчування, дефіцитом мікронутрієнтів в організмі через незбалансованість харчового раціону. На основі вільнорадикальної теорії старіння, яка заснована на хімічній природі і повсюдній присутності вільних радикалів, виявлено, що споживання харчових продуктів рослинного походження, багатих антиоксидантами, запобігає окислювальним пошкодженням клітинних структур, спричинених активними формами кисню.  Захисний ефект продемонстровано для добре відомих рослинних антиоксидантів, таких як флавоноїди та інші поліфенольні сполуки, які модулюють енергетичний метаболізм способом, сприятливим для самопочуття та довголіття, та зменшують ризик хронічних захворювань і старіння. Встановлено, що антиокислювальний ефект флавоноїдів включає перехоплення вільних ліпопероксидних радикалів, пригнічення продукції оксиду азоту, дезактивацію пероксінітриту і інших окислювачів, інгібування ксантиноксидази та інших радикалпродукуючих ензимів, хелатування металів. Виявлено нейропротекторні та радіозахисні властивості флавоноїдів. Вони можуть  інгібувати регуляторні ферменти або фактори транскрипції, які важливі для контролю медіаторів запалення, впливають на окислювальний стрес через взаємодію з ДНК та посилюють геномну стабільність. Комбінації поліфенолів можуть виявляти синергічні або адитивні сприятливі ефекти. Показано, що раціональне застосування рослинних дієт, багатих поліфенольними сполуками, сприяє зниженню загальної смертності і смертності від ішемічної хвороби серця, підтримці сталого управління вагою тіла, зниженню частоти і тяжкості станів високого ризику, таких як ожиріння, гіперглікемія, гіпертензія, гіперліпідемія і покращенню стану при запущених серцево-судинних захворюваннях і діабеті

Ключові слова:
старіння, харчові рослини, антиоксиданти, поліфеноли, флавоноїди, геропротектори

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
OliіnykP., Voronenko, D., Lysiuk, R., Oliinyk, A., & Oliinyk, S. (2021). ГЕРОПРОТЕКТОРНІ ВЛАСТИВОСТІ ПОЛІФЕНОЛЬНИХ СПОЛУК ХАРЧОВИХ РОСЛИН. Food Science and Technology, 15(3). https://doi.org/10.15673/fst.v15i3.2115
Розділ
Нутриціологія, дієтологія, проблеми харчування