Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

ПІДБІР ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПАРАМЕТРІВ ЗБРОДЖУВАННЯ СУСЛА ВИСОКИХ КОНЦЕНТРАЦІЙ ОСМОФІЛЬНИМИ РАСАМИ ДРІЖДЖІВ ДЛЯ ОДЕРЖАННЯ БІОЕТАНОЛУ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

S. Kovalchuk
http://orcid.org/0000-0002-5344-1243
T. Mudrak
http://orcid.org/0000-0003-3842-3183

Анотація

Для  задоволення зростаючого попиту на енергетичні ресурси і забезпечення стійкої економіки ключовим питання є виробництва біоетанолу. Перспективним напрямом є застосування технології зброджування сусла високих концентрацій сухих речовин із зернової сировини для одержання біоетанолу. Мета представленої роботи: дослідження осмофільних рас спиртових дріжджів в умовах зброджування сусла високих концентрацій при підвищенній кислотності. Шляхом селекції нового штаму дріжджів Saccharomyces cerevisiae ДО–16 одержано продуценти спирту етилового,  які спроможні зброджувати зернове сусло з концентрацією сухих речовин 24–34%  при рН 6.0–3.0 з накопиченням спирту в зрілій бражці до 17% об. Були проведені дослідження по впливу рН сусла на динаміку синтезу дріжджових клітин расами спиртових дріжджів Saccharomyces cerevisiae ДО–11  та Saccharomyces cerevisiae ДО–16. Встановлено, що при значеннях рН 2.5; 3.0; 3.5 та 4.0 у раси Saccharomyces cerevisiae ДО–16 концентрація дріжджових клітин була вищою в 2.6; 1.7; 1.5 та 1.4 рази відповідно порівнюючи з Saccharomyces cerevisiae ДО–11. Встановлено, що культивування виробничих дріжджів досліджуваних рас при низьких значеннях рН забезпечить не тільки необхідну стерильність субстрату, але й високий вміст дріжджових клітин - 250320 млн/см³.  Досліджено хіміко-технологічні показники зрілої бражки при застосування  дріжджів раси Saccharomyces cerevisiae ДО-11 та ДО-16 при  концентрації сусла від 20 до 34% СР. Встановлено, за всіх умов досліджень дріжджі раси Saccharomyces cerevisiae ДО-16 синтезували етанолу більше порівняно із расою Saccharomyces cerevisiae  ДО-11. Застосування нового високопродуктивного штаму Saccharomyces cerevisiae ДО–16 дозволить зброджувати сусло з підвищеною концентрацією спирту етилового в бражці, а також знизити витрати теплової енергії на виділення спирту із бражки і води на охолодження, та зменшення кількості післяспиртової барди за умов її використання на приготування замісу.

Ключові слова:
Saccharomyces cerevisiae, сусло високих концентрацій, біоетанол, зброджування, осмофільні спиртові дріжджі

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Kovalchuk, S., & Mudrak, T. (2021). ПІДБІР ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПАРАМЕТРІВ ЗБРОДЖУВАННЯ СУСЛА ВИСОКИХ КОНЦЕНТРАЦІЙ ОСМОФІЛЬНИМИ РАСАМИ ДРІЖДЖІВ ДЛЯ ОДЕРЖАННЯ БІОЕТАНОЛУ. Food Science and Technology, 15(3). https://doi.org/10.15673/fst.v15i3.2116
Розділ
Біопроцеси, біотехнологія харчових продуктів, БАР