Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

ДОСЛІДЖЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ТА ЯКОСТІ СУХИХ МОЛОЧНИХ СУМІШЕЙ ДЛЯ ДИТЯЧОГО ХАРЧУВАННЯ В ПРОЦЕСІ ЗБЕРІГАННЯ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

K. Belinska
https://orcid.org/0000-0001-8765-5998
N. Falendysh
https://orcid.org/0000-0002-2571-3643
T. Marusei
https://orcid.org/0000-0002-1018-702X

Анотація

Велика кількість дітей із різних причин не може отримувати природне харчування. У такому випадку дітей переводять на штучне вигодовування. Штучне вигодовування забезпечується за рахунок сухих молочних сумішей. Здебільшого сухі молочні суміші, представлені на ринку, виготовляються з коров’ячого молока. Але хімічний склад коров’ячого молока за багатьма показниками не відповідає жіночому молоку. Для розробки сумішей для дитячого харчування запропоновано використовувати молоко кобиляче та овече. Використовувалось молоко, зібране у фермерських господарствах Східної, Західної та Центральної України. Сухе молоко отримували розпилювальним сушінням. Розрахунок рецептур проводили шляхом оптимізації хімічного складу за допомогою стандартної програми Simplex. Розроблено сухі молочні суміші на основі кобилячого молока Ligans та овечого молока Agnus, призначені для харчування дітей від народження до 6 місяців. Проведені дослідження мікробіологічних показників сумішей показали, що протягом 12 місяців зберігання в кортонних пачках з внутрішнім пакетом з комбінованого полімерного матеріалу отримані продукти зберігають якість. За вказаний термін вміст вітамінів, які здатні до розпаду при зберіганні, також відповідає нормі. Оцінюючи переносимості сумішей Ligans і Agnus встановлено, що з прийомом сумішей частота виникнення коліту та метеоризму інтенсивно почала знижуватися. Зниження загального рівня IgE на 88­90% у крові дітей свідчить про гіпоалергенні властивості сумішей Ligans та Agnus. Доведено, що вихідний вміст sIgA у копрофільтратах дітей, які перебувають на грудному вигодовуванні, майже не відрізняється від такого у дітей, які споживали суміші Ligans та Agnus. Розроблені суміші рекомендуються для підвищення резистентності організму. Ефективність сумішей підтверджено медико-біологічними дослідженнями.

Ключові слова:
дитяче харчування, сухі суміші, овече молоко, кобиляче молоко

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Belinska, K., Falendysh, N., & Marusei, T. (2022). ДОСЛІДЖЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ТА ЯКОСТІ СУХИХ МОЛОЧНИХ СУМІШЕЙ ДЛЯ ДИТЯЧОГО ХАРЧУВАННЯ В ПРОЦЕСІ ЗБЕРІГАННЯ. Food Science and Technology, 15(4). https://doi.org/10.15673/fst.v15i4.2261
Розділ
Технологія і безпека продуктів харчування

Посилання

Ray С, Kerketta JA, Rao S, Patel S, Dutt S, Arora K, et al. Human Milk Oligosaccharides: The Journey Ahead. Int J Pediatr. 2019 Aug;2019. https://doi.org/10.1155/2019/2390240
2. Tongchom W, Pongcharoen T, Judprasong K, Udomkesmalee E, Kriengsinyos W, Winichagoon P. Human Milk Intake of Thai Breastfed Infants During the First 6 Months Using the Dose-to-Mother Deuterium Dilution Method. Food Nutr Bull. 2020 Aug;41(3):343–354. https://doi.org/10.1177/0379572120943092
3. Pitanie detej grudnogo i rannego vozrasta. Informacionnyj byulleten' № 342. YAnvar' 2016 g. / WOZ. ZHeneva, 2016.
4. Wang Y, Eastwood B, Yang Z, de Campo L, Knott R, Prosser C, et al. Rheological and structural characterization of acidified skim milks and infant formulae made from cow and goat milk. Food Hydrocoll. 2019 May;96:161-170. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2019.05.020
5. Silva PH, Oliveira VC, Perin LM. Cow’s Milk Protein Allergy and Lactose Intolerance. Raw Milk. 2019 Sep:295-309. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-810530-6.00014-6
6. Nyan'kovskij SL. Ispol'zovanie molochnoj smesi Nutrilon Komfort u detej pervogo goda zhizni s funkcional'nymi narusheniyami pishchevaritel'noj sistemy. Novosti mediciny i farmacii. 2007;5. Available from: http://www.mif-ua.com/archive/article/9576
7. Nyan'kovs'kij SL, Nyan'kovs'ka ES, Troc'kij GM, Kamut' NV. Harchova alergіya na bіlok korov’yachogo moloka chi neperenosimіst' laktozi? Principi diferencіal'noї dіagnostiki j dієtoterapії. Zdorov’ya ditini. 2019 Sep;14(3):171-176. https://doi.org/10.22141/2224-0551.14.3.2019.168769
8. Fox A, Bird A, Fiocchi A, Knol J, Meyer R, Salminen S, et al. The potential for pre-, pro- and synbiotics in the management of infants at risk of cow's milk allergy or with cow's milk allergy: An exploration of the rationale, available evidence and remaining questions. World Allergy Organ J. 2019 Jun; 12(5):100034. https://doi.org/10.1016/j.waojou.2019.100034
9. Sakihara T, Otsuji K, Arakaki Y, Hamada K, Sugiura S, Ito K. Randomized trial of early infant formula introduction to prevent cow’s milk allergy. J Allergy Clin Immunol Pract. 2021 Jan; 147(1):224-232. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2020.08.021
10. Sarkar S. Modified milk for infants. Nutrition & Food Science. 2014 Feb;44(1):17-23. https://doi.org/10.1108/NFS-05-2012-0045
11. Grace JА, Hennessy АА. Ryan CА, Ross RP, Stanton C. Advances in Infant Formula Science. Annu Rev Food Sci Technol. 2019 Mar;10(75):75-102. https://doi.org/10.1146/annurev-food-081318-104308
12. Nyankovskyy S, Nyankovska О, Dobryanskyy D, Shadrin О, Klimenko V, Iatsula М, et al. Clinical effectiveness of amino acid formula in infants with severe atopic dermatitis and cow's-milk protein allergy. Pediatr Pol. 2016 Dec; 21(6):521-527. DOI: https://doi.org/10.1016/j.pepo.2016.07.003
13. Huijing Li, Kexue Zh, Huiming Zh, Wei P, Xiaona G. Comparative study of four physical approaches about allergenicity of soybean protein isolate for infant formula. Food Agric Immunol. 2016 Jan;27(5):604-623. https://doi.org/10.1080/09540105.2015.1129602
14. Bobrus-Chociej А, Daniluk U, Alifier М, Stasiak-Barmuta А, Gustaw Kaczmarski МG. Alterations of lymphocyte subpopulations and TGF-β in children with transient or persistent cow’s milk allergy. Food Agric Immunol, 2018 Oct;29(1):400-411. https://doi.org/10.1080/09540105.2017.1387234
15. Caffarelli C, Baldi F, Bendandi B, Calzone L, Marani M, P. Pasquinelli P. Cow's milk protein allergy in children: a practical guide. Ital J Pediatr. 2010 Jan;5:36-45. https://doi.org/10.1186/1824-7288-36-5
16. Deng Y, Govers С, Tomassen М, Hettinga К, Wichers HJ. Heat treatment of β-lactoglobulin affects its digestion and translocation in the upper digestive tract. Food Chem. 2020 Jun;330:127184. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.127184.
17. Nguyen HT, Gathercole JL, Day L, Dalziel JE. Differences in peptide generation following in vitro gastrointestinal digestion of yogurt and milk from cow, sheep and goat. Food Chem. 2020 Jul; 317:126419. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.126419.
18. Zeng Y, Zhang J. Assessment of Cow’s milk-related symptom scores in early identification of cow’s milk protein allergy in Chinese infants. BMC Pediatr. 2019 Jun;19(1):1-7. https://doi.org/10.1186/s12887-019-1563-y
19. Businco L, Giampietro PG, Lucenti P, Lucaroni F, Pini C, Di Felice G, Orlandi M. Allergenicity of mare’s milk in children with cow’s milk allergy. J Allergy Clin Immunol Pract. 2000 May;105(5):1031-1034. https://doi.org/10.1067/mai.2000.106377
20. Sezer C, Vatansever L, Bilge N. The microbiological quality of infant milk and follow-on formula. Van Veterinary Journal. 2015 Apr;26(1):31-34.
21. Heperkan D, Dalkilic-Kaya G, Juneja VK. Cronobacter sakazakii in baby foods and baby food ingredients of dairy origin and microbiological profile of positive samples. LWT. 2017 Jan;75:402-407. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2016.09.013
22. Davis BI, Siddique A, Mahapatra AK, Park YW. Survivability of Escherichia coli in commercial powder goat milk during four months storage at two different temperatures. Adv. Dairy Res. 2018;6:200. https://doi.org/10.4172/2329-888X.1000200
23. Lavelli V, D’Incecco P, Pellegrino L. Vitamin D incorporation in foods: Formulation strategies, stability, and bioaccessibility as affected by the food matrix. Foods. 2021 Aug;10(9):1989.
24. Loewen A, Chan B, Li-Chan EC. Optimization of vitamins A and D3 loading in re-assembled casein micelles and effect of loading on stability of vitamin D3 during storage. Food Chem. 2018 Feb;240:472–481. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.07.126
25. Jakobsen J, Knuthsen P. Stability of vitamin D in foodstuffs during cooking. Food Chem. 2014 Apr;148:170–175. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.10.043
26. Syama MA, Arora S, Gupta C, Sharma A, Sharma V. Enhancement of vitamin D2 stability in fortified milk during light exposure and commercial heat treatments by complexation with milk proteins. Food Biosci. 2019 Jun;29:17–23. https://doi.org/10.1016/j.fbio.2019.03.005
27. Hanson AL, Metzger LE. Evaluation of increased vitamin D fortification in high-temperature, short-time–processed 2% milk, UHT-processed 2% fat chocolate milk, and low-fat strawberry yogurt. J. Dairy Sci. 2010 Feb;93(2):801–807. https://doi.org/10.3168/jds.2009-2694
28. Kaushik R, Sachdeva B, Arora S. Vitamin D2 stability in milk during processing, packaging and storage. LWT—Food Sci. Technol .2014 May;56(2):421–442.
29. Sachdeva B, Kaushik R, Arora, S, Khan A. Effect of processing conditions on the stability of native vitamin A and fortified retinol acetate in milk. Int J Vitam Nutr Res Suppl. 2019 Nov;31:133-142. https://doi.org/10.1024/0300-9831/a000617
30. Coad R, Bui L. Stability of vitamins B1, B2, B6 and E in a fortified military freeze-dried meal during extended storage. Foods. 2020 Jan;9(1):39. https://doi.org/10.3390/foods9010039
31. Pro zatverdzhennia Hihiienichnykh vymoh do produktiv dytiachoho kharchuvannia, parametriv bezpechnosti ta okremykh pokaznykiv yikh yakosti : nakaz Ministerstva okhorony zdorovia vid 6 serpnia 2013 r. № 696 URL: http://zakon4.rada. gov.ua/laws/show/z1380-13/page (data zvernennia: 29.07.2020)
32. Navratilova P, Borkovcova I, Kaniova L, Dluhosova S., Zachovalova H. The content of selected vitamins and iodine in mare’s milk. Acta Veterinaria Brno. 2019 Oct; 88(4), 473-480. https://doi.org/10.2754/avb201988040473
33. Duplessis M, Pellerin D, Robichaud R, Fadul-Pacheco L, Girard CL. Impact of diet management and composition on vitamin B12 concentration in milk of Holstein cows. Animal. 2019 Feb;13(9):2101-2109. https://doi.org/10.1017/S1751731119000211
34. Redeuil K, Leveques A, Oberson JM, Benet S, Tissot E, Longet K, et al. Vitamins and carotenoids in human milk delivering preterm and term infants: Implications for preterm nutrient requirements and human milk fortification strategies. Clinical Nutrition. 2021 Jan;40(1):222-228. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2020.05.012
35. Syama MA, Arora S, Gupta C, Sharma A, Sharma V. Enhancement of vitamin D2 stability in fortified milk during light exposure and commercial heat treatments by complexation with milk proteins. Food Bioscience. 2019 Jun;29:17-23. https://doi.org/10.1016/j.fbio.2019.03.005
36. Sharabi S, Okun Z, Shpigelman A. Changes in the shelf life stability of riboflavin, vitamin C and antioxidant properties of milk after (ultra) high pressure homogenization: Direct and indirect effects. Innov Food Sci Emerg Technol. 2018 Jun;47:161-169. https://doi.org/10.1016/j.ifset.2018.02.014
37. Jayarao BM, Donaldson SC, Straley BA, Sawant AA, Hegde NV, Brown JL. A survey of foodborne pathogens in bulk tank milk and raw milk consumption among farm families in Pennsylvania. Journal of dairy science. 2006 Jun;89(7):2451-2458. https://doi.org/10.1016/j.ifset.2018.02.014
38. Sezer C, Vatansever L, Bilge N. The microbiological quality of infant milk and follow-on formula. Van Veterinary Journal. 2015 Apr;26(1):31-34.
39. Heperkan D, Dalkilic-Kaya G, Juneja VK. Cronobacter sakazakii in baby foods and baby food ingredients of dairy origin and microbiological profile of positive samples. LWT. 2017 Jan;75:402-407. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2016.09.013
40. Skorchenko TA, Hrek OV. Tekhnolohiia dytiachykh molochnykh produktiv: navch. posib. Kyiv: NUKhT; 2012. 330 с.
41. Grenov B, Briend A, Sangild PT, Thymann T, Rytter MH, Hother AL, et al. Undernourished Children and Milk Lactose. Food Nutr Bull. 2016 Feb;37(1):85–99. https://doi.org/10.1177/0379572116629024
42. Dhesi A, Ashton G, Raptaki M, Makwana N. Cow's milk protein allergy. Paediatr Child Health. 2020 May;30(7):255-260. https://doi.org/10.1016/j.paed.2020.04.003
43. Azdad O, Mejrhit N, Aarab L. The effect of treatments on the allergenicity of ß-lactoglobulin in Moroccan population. Nutrition & Food Science. 2018 Jul;48(4):538-548. https://doi.org/10.1108/NFS-11-2017-0250