Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

Дослідження процесу переробки холодним способом плодів кісточкових культур

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

М. Кепін

Анотація

E статті виконано дослідження процесу переробки холодним способом слив сортів «Угорка домашня» та «Угорка італійська» з використанням перфорованих оболонок в полі відцентрових сил з метою відокремлення запасаючих тканин (м’якоті) від кісточок. В якості основних факторів, які впливають на процес переробки, використовували діаметри отворів і колову швидкість лопатей.

Встановлено залежність інтенсивності відокремлення м’якоті від діаметрів отворів та колової швидкості лопатей. За результатами дисперсійного аналізу показано істотний вплив колової швидкості лопатей на процес розділення в порівнянні з діаметрами отворів для обох сортів. Експериментально доведено вплив структурно-механічних характеристик запасаючих тканин на вибір оптимальних режимів переробки. Практичне значення запропонованого процесу переробки полягає в можливості спрощення машинно-апаратурних схем за рахунок вилучення теплового обладнання, що, в свою чергу, дозволить раціонально використовувати енергоресурси.

Ключові слова:
плоди кісточкових культур, переробка, діаметри отворів, колова швидкість

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Кепін, М. (2017). Дослідження процесу переробки холодним способом плодів кісточкових культур. Food Science and Technology, 11(1). https://doi.org/10.15673/fst.v11i1.304
Розділ
Процеси, обладнання, автоматизація, управління та економіка

Посилання

1. Skrypnykov YuH. Tekhnolohiya pererobky plodiv i yahid: K.: Urozhay; 1991.

2. Kanhina IB. ta in. Dovidnyk po yakosti plodiv i yahi:– K.: Uro-zhay; 1992.

3. Levaj B, Dragović-Uzelac V, Delonga K, Kovačević Ganić K, Banović M, Kovačević DB. Polyphenols and volatiles in fruits of two sour cherry cultivars, some berry fruits and their jams. Food Technol Biotechnol. 2010; 48: 538-47.

4. Rodyna TH, Nykolaeva MA,.Elyseeva LH y dr. Spravochnyk po tovarovedenyyu prodovol'stvennыkh tovarov: M.: Kolos, 2003. – 608 s.

5. Kepin MI. Modelyuvannya protsesu pererobky plodiv kistochkovykh kul'tur u svizhomu stani na perforovaniy poverkhni v poli vidtsentrovykh syl. Pyshchevaya nauka y tekhnolohyya. Odesa: ONAKhT. 2016;10(2): 66–72.

6. Suvorov VV, Voronova YN. Botanyka s osnovamy heobotanyky. 2-e yzd., pererab. y dop: L.: Kolos. Le-nynhr. otd-nye; 1979.

7. Orlova NYa. Tovaroznavstvo prodovol'chykh tovariv. Frukty, ovochi, hryby ta produkty yikhn'oyi pererobky: Pidruchnyk.:K.: Kyyiv. nats.torh.-ekon. un-t; 2002..

8. Krasil'nikova LO, Sadovnychenko YuO. Anatomiya roslyn. Roslynna klityna, tkanyny, vehetatyvni orhany: Navch. Posib: Kh.: Koloryt;2004.

9. Reometryya pyshchevoho sыr'ya y produktov: Spravochnyk. Pod red. Yu.A. Machykhyna: M.: Ahropromyzdat; 1990.

10. Abbott1 Judith A, Roger Harker F: www.ba.ars.usda.gov/ hb66/021texture.pdf (дата обращения: 10.11.2013).

11. Kharyslamova LU, Yakupov SN. Metodi otsenky prochnosty byolohycheskykh membran. YMM Kaz NTs RAN. Stroytel'naya mekhanika ynzhenernыkh konstruktsiy y sooruzhenyy. 2014; 6.

12. Thompson RL, Fleming HP, Hamann DD. Delineation of puncture forces for exocarp and mesocarp tissues in cucumber fruit. J. of Texture Studies. 1992; 23: 169-184.

13. Jakobek L, Šeru ga M, Novak I, Medvidović-Kosanović M. Flavonols, phenolic acids and antioxidant activity of some red fruits. Deut Lebensm-Rundsch. 2007;103:369-78.

14. Lontsyn M, Merson R. Osnovnыe protsessы pyshchevыkh proyzvodstv: Per. s anhl: M.: Lehkaya y pyshchevaya prom-st'; 1983.

15. Levyn Dэvyd M, Stefan Dэvyd Krebyl', Tymoty S, Berenson Mark L. Statystyka dd menedzherov s ys-pol'zovanyem Microsoft Excel, 4-e yzd.: Per. s anhl: M.: Yzdatel'skyy dom “Vyl'yams”; 2004.