Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

ДОСЛІДЖЕННЯ ЖИРНОКИСЛОТНОГО СКЛАДУ ЛІПІДІВ СУХИХ РИБО-РОСЛИННИХ НАПІВФАБРИКАТІВ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Д.В. Федорова

Анотація

Досліджено жирнокислотний склад ліпідів сухих рибо-рослинних напівфабрикатів на основі фаршів з бичка азово-чорноморського та суміші рослинних інгредієнтів (шротів насіння льону, висівок пшеничних, вівсяних та житніх), вивчено показники їх біологічної ефективності. Наведені експериментальні дані свідчать про значний вміст у розроблених напівфабрикатах ессенціальних жирних кислот, зокрема ω-3. Встановлено, що за більшістю розрахованих показників біологічної ефективності ліпіди рибо-рослинних напівфабрикатів відповідають оптимальним значенням. Науково обґрунтовано переваги застосування розроблених напівфабрикатів як джерел біологічно активних речовин (незамінних амінокислот, ессенціальних жирних кислот, мінеральних речовин, вітамінів групи В та ін.) у виробництві широкого спектру харчових продуктів, зокрема кулінарної продукції, хлібобулочних виробів, снекової продукції, концентратів, сухих формованих продуктів. Це дозволить моделювати ліпідний склад цільового продукту та розширити асортимент доступної у сегменті масового і соціального харчування продукції. Враховуючи існуючі наукові дані щодо широкого спектру клініко-фармакологічних ефектів ω-3 поліненасичених жирних кислот (гіпотригліцеридемічний, антиатерогенний, антиаритмічний, гіпохолестеринемічний, антитромбогенний, протизапальний та гіпотензивний) можна рекомендувати сухі рибо-рослинні напівфабрикати для використання у виробництві продукції здорового харчування.

Ключові слова:
жирнокислотний склад, біологічна ефективність ліпідів, рибо-рослинні напівфабрикати, ω-3 поліненасичені жирні кислоти

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Федорова, Д. (2017). ДОСЛІДЖЕННЯ ЖИРНОКИСЛОТНОГО СКЛАДУ ЛІПІДІВ СУХИХ РИБО-РОСЛИННИХ НАПІВФАБРИКАТІВ. Food Science and Technology, 11(3). https://doi.org/10.15673/fst.v11i3.608
Розділ
Хімія харчових продуктів і матеріалів. Нові види сировини

Посилання

1. Obsyahy vylovu ryby v Ukrayini. Derzhavne ahent•stvo rybnoho hospodarstva Ukrayiny. — Available from: http://www.darg.gov.ua/index.php?lang_id=1&content_id=1633&lp=7

2. Dobuvannya vodnykh bioresursiv za 2015 rik. Statystychnyy byuleten'.: K, 2016. Available from: http://ukrstat.org/uk/druk/publicat/kat_u/publ7_u.htm.

3. Zamorov VV, Chernikova SJu, Karavanskij JuV, Leonchik EJu. Dinamika setnyh ulovov bychkovyh ryb (go-biidae) v pribrezhnoj zone Odesskogo zaliva. Nauk. Vіsn. Ternop. nac. ped. un-tu. Ser. Bіologіja. 2015 3–4 (64): 238–241.

4. Bezusov AT, Flaumenbaum BL, Dobrobabina LB. Rybnaja kostnaja tkan' kak istochnik cennyh belkovyh i mineral'nyh veshhestv. Vsesojuznaja konf. «Himicheskie prevrashhenija pishhevyh parametrov»: tezisy dokladov. Kaliningrad: KGTU. 1991;136.

5. Fatyhov JA, Suslov AJe, Mazharov AV. Tehnologija pishhevoj dobavki iz rybnoj kosti: rezul'taty issledovanija. Vestnik MGTU. 2010; 13(4/1):665-672.

6. Abdel-Moemin, Aly R. Healthy cookies from cooked fish bones. J Food Bioscience. 2015; 12:114–121.

7. Borderías AJ, Pérez-Mateos M, Sánchez-Alonso I. New applications of fibres in foods: Addition to fishery products. Trends in Food Science & Technology. 2005; 16 (10):458-465. doi:http://dx.doi.org/10.1016/j.tifs.2005.03.011.

8. Borderías AJ, Pérez-Mateos M, Sánchez-Alonso I. Fibre-enriched seafood. Fibre-Rich and Whole grain Foods: іmproving Quality. Food Science, Technology and Nutrition. 2013; 17:348-368. doi:https://doi.org/10.1533/9780857095787.4.348

9. Fedorova D. Fizyko-khimichni i biokhimichni pokaznyky yakosti sukhykh rybo-roslynnykh napivfabrykativ. Tekhnichni nauky ta tekhnolohiyi: naukovyy zhurnal. 2016; №3 (5):217-233.

10. Fedorova D, Kuzmenko Yu. Tekhnolohichni aspekty kompleksnoho vykorystannia bychka azovskoho zamorozhenoho u vyrobnytstvi rybo-roslynnykh napivfabrykativ. Naukovi pratsi Natsionalnoho universytetu kharchovykh tekhnolohii. Кyiv. 2015; 6(22):23–29.

11. Fedorova D, Kuzmenko Yu. Biollogichna cinnist rybo-roslinnyh napivfabrykativ na osnovi kompleksnogo pereroblenniia bychka azovskogo. Tovary i rynki. 2015; 2(20): 85–97.

12. Fedorova D, Romanenko R. Kinetyka protsesu sushinnia ta yakist rybnykh napivfabrykativ. Tovary i rynki. 2016; 2(22):158-177.

13. Prytulska N, Fedorova D, LazarenkoM, Vasylieva О, Yudina T. Termogravimetric research into fish and plant semifinished products which made from raw and blanched tissues of azov goby and wheat bran. Eastern Eurppean Jornal of Enterprise technologies. 2016; 6/11(84):22–29. doi: http://dx.doi.org/10.15587/1729-4061.2016.86435

14. Gurr MJ. Nutriton discussion forum. Brit. J. Nutr. 1998; 79(4):389–392.

15. Levitskiy AP. Idealnaya formula zhirovogo pitaniya. Odessa: NPA «Odesskaya biotehnologiya»; 2002.

16. Riediger ND, Othman RA, Suh M. et al. A systematic review of the roles of the n-3 fatty acid in health and disease. J.Am.Diet Assoc. 2009; 109(4):668-679. doi: http://dx.doi.org/10.1016/j.jada.2008.12.022.

17. Harris WS. n-3 fatty acid and serum lipoproteins: human studies. Am. J. Clin. Nutr. 1997; 65 (5):1645-1654.

18. Erkkila AT, Lichtenstein AH, Mozaffarian D, Herrington DM. Fish intake is associated with a reduced pro-gression of coronary artery atherosclerosis in postmenopausal women with coronary artery disease. Am. J.Clin. Nutr. 2004; 80(3):626-632.

19. Leon H, Shibata MC, Sivakumaran S. et al. Effect of fish oil on arrhythmias and mortality: systematic review. BMJ. 2008; 337: a2931. doi: https://doi.org/10.1136/bmj.a2931.

20. Smolyar VI. Zakony ratsional'noho kharchuvannya v suchasniy nutrytsiolohiyi. Problemy kharchuvannya. 2011; 1(2):5–13.

21. Matasar I, Vodopyanov V, Butskaya L, Vrublevskaya L, Dudin V, Bertrand G, Pierre V. Sotsialno-demograficheskaya harakteristika i fakticheskoe pitanie zhenschin, prozhivayuschih v
Ukraine. Liky Ukrainy. 2002; 11:49–54.
22. Christie WW. Lipid analysis. Oxford, New York: Pergamon Press; 1991.

23. Rogov IA, Kroha NG, Mihaylov NA, Levachev MM. Proektirovanie zhirnokislotnogo sostava novyih produktov pitaniya na osnove kompleksnogo ispolzovaniya razlichnyih vidov syirya. Voprosyi pitaniya. 1998; 3:52–55.

24. Nechaev AP, Traubenberg SE, Kochetkova AA, Kolpakova VV. Pischevaya himiya [4th izd.]. StPeterburg: GIORD; 2007.

25. Lauritzen L, Hansen HS, Jorgensen MH, Michaelsen KF. The essentiality of long chain ω-3 fatty acids in relation to development and function of the brain and retina. Progress in lipid research. 2001; 40:1-94.

26. Nordic Nutrition Recommendations. The National Food Agency, Sweden. 2012 (2014). 5(11):1 doi: http://dx.doi.org/10.6027/Nord2014-002.

27. Simopoulos A. Summary of the NATO advanced research workshop on dietary omega-3 and omega-6 fatty acid: biological effects and nutritional essentiality. The Journal of Nutrition. 1989; 119:521-8.

28. Scientific Rewiew committee, Nutrition recommendations Ottawa (The Food and Drug Regulations). Minister of National Health and Welfare, Canada; 1990 [Internet]. Available from: http://www.inspection.gc.ca/food/labelling/food-labelling-for-industry/nutrient-content/specific-claim-requirements/eng/1389907770176/1389907817577?chap=7

29. Unsaturated fatty acids : nutritional and physiological significance : the report of the British Nutrition Foundation's task force. The British Nutrition Foundation. British Nutrition Foundation. London, New York : Chapman & Hall; 1992.

30. Nutrient and energy intakes for the European Community/Reports and the Scientific Committee for Food, Nutrient and energy intakes for the European community (31st series). Luxembourg: Official Publications of the European Communities; 1993:52-60.

31. Fats and oils in human nutrition: Report of a Joint FAO/WHO Expert Consultation : Fat and Nutrition paper 57/ FAO/WHO. Rome: FAO.; 1994.

32. Dietary Reference Values for Food Energy and Nutrients for the United Kingdom: Report of the Panel on Dietary Reference Values of the Committee on Medical Aspects of Food Policy/ Report on Health and Social Subjects. London: H.M. Stationery; 1991(41).

33. Nutritional aspects of cardiovascular disease : Report of the Cardiovascular Review Group Committee on Medical Aspects of Food Policy. Report on Health and Social Subjects. London: H.M. Stationery; 1994 (46).

34. Nordic Nutrition Recommendations. Scandinavian Journal of Nutrition. 1996; 40:1-161.

35. Simopoulos AP, Leaf A, Norman SS. Workshop on the Essentiality of and Recommended Dietary Intakes for Omega-6 and Omega-3 Fatty Acids. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. 1999; 8:300-301. doi: 10.1046/j.1440-6047.1999.00123.

36. Ambroise Martin, Véronique Azaïs-Braesco, Jean-Louis Bresson, Charles Couet [et al.]. Apports nutritionnels conseillés pour la population française [Texte imprimé]. CNERNA-CNRS [et l'] AFSSA, Agence française de sécurité sanitaire des aliments. 3e édition. Paris : Tec & Doc; 2016.

37. Letter legarding dietary supplement health claim for omega-3 fatty acids and coronary heart disease. U. S. Food and Drug Administration Center for Food Safety and Applied Nutrition. Office of Nutritional Products, Labeling, and Dietary Supplements. 2000:1–34. [Internet]. Available from: http:/vm.cfsan.fda.gov/-dms|ds-ltr11.html.2000.

38. AHA dietary Guidelines, revision 2000: A statement for health care professionals from the nutrition committee of the American Heart Association. Circulation 2000; 102(18):2284-99. [Internet]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11056107.

39. Continuing Survey of Food Intakes by Individuals (CSFII) 1994-1996, 1998. U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service, Beltsville Human Nutrition Research Center, Food Surveys Research Group (Beltsville, MD). [Internet]. Available from: http:/www.ars.usda.gov/SP2UserFiles/Place/12355000/pdf/Fatty96.PDF.