Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

ОСОБЛИВОСТІ КЛАСИФІКАЦІЙ ПРОДУКТІВ ДИТЯЧОГО ХАРЧУВАННЯ В УКРАЇНІ ТА СВІТІ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Н. А. Ткаченко

Анотація

Обґрунтовано доцільність аналізу класифікацій продуктів дитячого харчування у світі й Україні з метою розробки інноваційних технологій продуктів для харчування малюків, які були б конкурентоспроможними як на українському ринку, так і на ринку Євросоюзу. Наведено світову класифікацію продуктів дитячого харчування, розгорнуту класифікацію дитячих продуктів, яка діяла в Україні до вересня 2015 року, та нову класифікацію продуктів дитячого харчування, введену в дію згідно «Гігієнічних вимог до продуктів дитячого харчування, параметрів безпечності та окремих показників їх якості». Проведено аналіз класифікацій продуктів дитячого харчування у світі й Україні. Окреслено перспективи розробки технологій нових стерилізованих дитячих сумішей початкових та для подальшого годування, кисломолочних продуктів (напоїв та білкових продуктів) для харчування малюків від 8-ми місяців на молочній, молочно-зерновій, молочно-овочевій, молочно-фруктовій, молочно-фруктово-зерновій, молочно-ягідно-зерновій, молочно-овочево-зерновій основах, стерилізованих молочно-зернових, молочно-овочевих і молочно-фруктових сумішей і каш для харчування малюків від 8-ми місяців, а також продуктів для харчування дітей від 1 до 3 років, дітей дошкільного й шкільного віку.
Ключові слова:
дитяче харчування, класифікація

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Ткаченко, Н. (2016). ОСОБЛИВОСТІ КЛАСИФІКАЦІЙ ПРОДУКТІВ ДИТЯЧОГО ХАРЧУВАННЯ В УКРАЇНІ ТА СВІТІ. Food Science and Technology, 10(1). https://doi.org/10.21691/fst.v10i1.73
Розділ
Нутриціологія, дієтологія, проблеми харчування
Біографія автора

Н. А. Ткаченко, Одеська національна академія харчових технологій

завідувач кафедри технології молока, жирів і парфумерно-косметичних засобів

Посилання

1. Кузнецов, В.В. Справочник технолога молочного производства. Технология детских молочных продуктов [Teкст] / В.В. Кузнецов, Н.Н. Липатова. – Санкт-Петербург: ГИОРД, 2005 г. – 525 с. – ISBN 5-901065-96-4

2. Малышам в Украине катастрофически не хватает материнского молока [Электронный ресурс]. – Электрон. дан. – Лекарская правда. – 2012. – Режим доступа: http://lekpravda.com/malysham-ukraine-katastroficheski-ne-xvataet-materinskogo-moloka/.

3. Должанський, І.З. Аналіз ринку дитячого харчування України [Teкст] / І. З. Должанський, Г. О. Вороніна // Маркетинг і менеджмент інновацій. – 2010. – № 1. – С. 82–89.

4. Ribeiro, A.C. Specialty products made from goat milk [Теxt] / A.C. Ribeiro, S.D.A. Ribeiro // Small Ruminant Res. – 2010. – Vol. 9. – Р. 225–233.

5. Oh, baby! Trends in the global baby food and diaper markets [Електронний ресурс]. – Електрон. дан. – Global baby care report. – 2015. – 47 р. – Режим доступу: http://www.nielsen.com/content/dam/nielsenglobal/de/docs/Nielsen%20Global%20Baby%20Care%20Report%20-%20August%202015.pdf

6. Infant nutrition presentation [Електронний ресурс]. – Електрон. дан. – AAK. – 2015. – 13 р. – Режим доступу: http://www.aak.com/Global/Investor/Capital%20Market%20Day%202014/Infant%20Nutrition%20presentation.pdf

7. China’s baby food market [Електронний ресурс]. – Електрон. дан. – KGA. – 2015. – 19 р. – Режим доступу: http://keeglobaladvisors.typepad.com/files/chinas-baby-food-market.pdf

8. Продукты детского питания на молочной основе [Електронний ресурс]. – Електрон. дан. – Режим доступу: http://www.znaytovar.ru/new553.html

9. Продукты детского питания на мясной основе [Електронний ресурс]. – Електрон. дан. – Режим доступу: http://www.znaytovar.ru/new554.html

10. Устинова, А. В. Специализированные мясные продукты в детском и диетическом питании. [Електронний ресурс]. – Електрон. дан. – Режим доступу: http://www.gastroportal.ru/php/content.php&id=1552.

11. Новые поликомпонентные консервы для детей /А.В. Устинова, О.К. Деревицкая, М.А. Асланова, В.Н. Стилиди, Е.И. Акентьева // [Електронний ресурс]. – Електрон. дан. – Режим доступу: http://www.kid.ru/72003/index13php3

12. Продукты детского питания на рыбной основе [Електронний ресурс]. – Електрон. дан. – Режим доступу: http://www.znaytovar.ru/new555.html

13. Мукатова, М. Д. Консервы для детского питания на основе рыбного сырья [Teкст] / М. Д. Мукатова, М. С. Гайворонская // Вестник Астраханского государственного технического университета. Серия: Рыбное хозяйство, Вып. 1. – 2010. – С. 156-158.

14. Продукты детского питания на фруктово-ягодной и овощной основе [Електронний ресурс]. – Електрон. дан. – Режим доступу: http://www.znaytovar.ru/new552.html

15. Продукты детского питания на зерновой основе (или продукты прикорма на зерновой основе) [Електронний ресурс]. – Електрон. дан. – Режим доступу: http://www.znaytovar.ru/new551.html

16. Каши в питании детей первого года жизни [Teкст] / И. Я. Конь, Т. В. Абрамова, В. И. Куркова, Н. Н. Пустограев // Лечащий Врач. – 2008. – № 6. – С. 23–27.

17. Про затвердження Гігієнічних вимог до продуктів дитячого харчування, параметрів безпечності та окремих показників їх якості. [Електронний ресурс]. – Електрон. дан. – 2015. – Режим доступу: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/z1380-13