Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

КУЛЬТИВУВАННЯ БІФІДО- І ЛАКТОБАКТЕРІЙ В СЕРЕДОВИЩАХ ІЗ НАТРІЮ СЕЛЕНІТОМ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Л. В. Капрельянц
О. О. Лівенцова
Н. С. Трегуб

Анотація

У статті наведено дані щодо актуальності створення нових альтернативних джерел органічних форм селену. Описано здатність мікроорганізмів до біотрансформації селену. Наведено дані стосовно впливу концентрацій натрію селеніту на приріст біомаси лакто- і біфідобактерій. Визначено, що підвищені концентрації натрію селеніту пригнічують ріст мікроорганізмів. Основними показниками, що характеризують накопичення біомаси були значення оптичної щільності середовища культивування та кількість колонієутворюючих одиниць мікроорганізмів. Підтверджено здатність до біотрансформації неорганічних форм селену досліджуваними мікроорганізмами в процесі їх культивування. За допомогою флуориметричного методу визначено кількісний вміст біотрансформованого селену.
Ключові слова:
лактобактерії, біфідобактерії, пробіотики, натрію селеніт, оптична щільність

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Капрельянц, Л., Лівенцова, О., & Трегуб, Н. (2016). КУЛЬТИВУВАННЯ БІФІДО- І ЛАКТОБАКТЕРІЙ В СЕРЕДОВИЩАХ ІЗ НАТРІЮ СЕЛЕНІТОМ. Food Science and Technology, 10(1). https://doi.org/10.21691/fst.v10i1.75
Розділ
Біопроцеси, біотехнологія харчових продуктів, БАР
Біографії авторів

Л. В. Капрельянц, Одеська національна академія харчових технологій

доктор технічних наук, професор

О. О. Лівенцова, Одеська національна академія харчових технологій

Кандидат технічних наук, доцент

Н. С. Трегуб, Одеська національна академія харчових технологій

аспірант

Посилання

1. Капрельянц, Л. В., Іоргачова О .Г. Функціональні продукти / Л.В. Капрельянц, О.Г. Йоргачова. ̶ .Одеса:"Друк",2003. ̶ C. 229-237.

2. Augilar, F., Charrandiere U.R., Dusemund B., Galtier P. L-selenomethionine as a source of selenium added for nutritional purposes to food supplements / F. Augilar, U.R. Charrandiere, B. Dusemund, P. Galtier // J. European Food Safety Authority. ̶ 2009. ̶ № 13(10). ̶ P. 1−39

3. Fairweather-Tait, S. J., Bao Y., Broadley M. R., Collings, R., Ford D. Selenium in human health and disease. Antioxid Redox Signal / S.J. Fairweather-Tait, Y. Bao, M.R. Broadley, R. Collings, D. Ford // J. Food & Health Innovation Service. ̶ 2011. № 6(4). ̶ P. 337−383.

4. Galano, E., Mangiapane E., Bianga J., Palmese A., Szpunar J. Privileged incorporation of selenium as selenocysteine in Lactobacillus reuteri proteins demonstrated by selenium-specific imaging and proteomics / E. Galano, E. Mangiapane, J. Bianga, A. Palmese, J. Szpunar // Molecular & Cellular Proteomics. ̶ 2006. ̶ № 5(6). ̶ P. 2196−2204.

5. Hossein, Yazdi M., Shahverdi A. Selenium nanoparticle-enriched Lactobacillus brevis causes more efficient immune responses in vivo and reduces the liver matastasis in metastatic form of mouse breast cancer / M. Hossein Yazdi, A. Shahverdi // J. Pharmaceutical Sciences. ̶ 2013. ̶№ 6(2). ̶ P. 21−33.

6. Lu, J., Berndt C., Holmgren A. Methabolism of selenium compounds catalyzed by the mammalian selenoprotein thioredoxin reductase / J. Lu, C. Berndt, A. Holmgren // Biochim Biophys Acta. ̶ 2009. ̶ № 3(2). ̶ P. 1513−1519.

7. Monsen, E. R.. Dietary reference intakes for the antioxidant nutrients: vitamin C, Vitamin E, selenium, and carotenoids / E.R. Monsen // Journal of the American Dietetic Association. ̶ 2000. ̶ № 4(6) ̶ P. 637−640.

8. Palomo, M., Gutierrez A. M., Perez-Conde M. C., Camara C., Madrid Y. Se metallomics during lactic fermentation of Se-enriched yogurt / M. Palomo, A.M. Gutierrez, M.C. Perez-Conde, C. Camara, Y. Madrid // Food Chemistry. ̶ 2014. ̶ № 12(4). ̶ P. 371−379.

9. Rother, M. Selenium metabolism in procariotes./ M. Rother // J. Ag. Food Chem. ̶ 2012. ̶ № 4(1). ̶ P. 457−470.

10. Stolz, J. F., Basu P., Santini J. M. Arsenic and selenium in microbial metabolism / J.F. Stolz, P. Basu, J.M. Santini // Annual Review of Microbiology. ̶ 2006. ̶ № 60(3). ̶ P. 107−130.

11. Stolz, J. F., Oremland,R. S. Bacterial respiration of arsenic and selenium / J.F. Stolz., R.S. Oremland // FEMS Microbiology Reviews. ̶ 1999. ̶ № 23(8). ̶ P. 615−627.

12. Thomson, C. D., Robinson M. F. Selenium in human health and disease with emphasis on those aspects peculiar to New Zealand / C.D. Thomson, M.F. Robinson // The American Journal of Clinical Nutrition. ̶ 1980. ̶ № 33(4). ̶ P.303−323.

13. Xia S. K., Chen L., Liang J. Q. Enriched selenium and its effects on growth and biochemical composition in Lactobacillus bulgaricus / S.K. Xia, L. Chen, J.Q. Liang // Journal of Agricultural and Food Chemistry. ̶ 2007. ̶ № 4(4). ̶ P. 55.

14. Yin, Y., Wang O. X., Xing J., Fan Y. R., Wu Z. Antitumor efficacy of Bifidobacterium longum carrying endostain gene enriched with selenium and the distribution of selenium / Y. Yin, O.X. Wang, J. Xing, Y.R. Fan, Z. Wu // African Journal of Microbiology Research. ̶ 2011. ̶ № 5(2). ̶ P. 5615−5621.

15. Zang, Y., Turanov A. A., Hatfield D. L., Gladyshev V. N. In silico identification of genes involved in selenium metabolism: evidence for a third selenium utilization trait / Y. Zang, A.A. Turanov, D.L. Hatfield, V.N. Gladyshev // BMC Genomics. ̶ 2009. № 9.(2) ̶ P. 251