Food Science and Technology

ISSN-print: 2073-8684
ISSN-online: 2409-7004
ISO: 26324:2012
Архiви

Features of the hemicellulose structure of some species of regional raw materials and products of their enzymatic hydrolysis

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

O. Nikitina
N. Cherno
S. Ozolina

Анотація

 
 
Анотація. Встановлено, що переважаючими компонентами комплексів геміцелюлоз печериці двоспорової та гливи звичайної є відповідно β-(1→3)/(1→6)-глюкан і галактоглюкан. Кор останнього полісахариду побудовано з залишків β-D-глюкопіраноз, з’єднаних між собою (1→3)-глікозидними зв’язками. Досліджено залежність молекулярно-масового розподілу продуктів обмеженого гідролізу геміцелюлоз від умов обробки їх ферментом з β-(1→3)-глюканазною активністю. Доведено наявність скрученої конформації головного ланцюга для фракції вуглеводів гідролізату із молекулярною масою 15–25 кДа.
Ключові слова: глюкан, конформація, гриби, ферментативний гідроліз.
Ключові слова:
Для цієї мови відсутні ключові слова

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Nikitina, O., Cherno, N., & Ozolina, S. (2018). Features of the hemicellulose structure of some species of regional raw materials and products of their enzymatic hydrolysis. Food Science and Technology, 12(3). https://doi.org/10.15673/fst.v12i3.1032
Розділ
Біопроцеси, біотехнологія харчових продуктів, БАР

Посилання

1. Chen Y, Yao F, Ming K, Wang D, Hu Y, Liu J. Polysaccharides from traditional Chinese medicines: extraction, purification, modification, and biological activity. Molecules 2016; 21:1705-1711. DOI:10.3390/molecules21121705.

2. Dong Q, Lin X, Shen L, Feng Y. The protective effect of herbal polysaccharides on ischemia-reperfusion injury. Int J Biol Macromol 2016; 92:431–440.

3. Ernst B, Magnani JL. From carbohydrate leads to glycomimetic drugs. Nat Rev Drug Discov 2009; 8:661–677. DOI:10.1038/nrd2852.

4. Wang Q, Liu H.Z, Zhong K. Review on the relationship of polysaccharide molecular chain conformation changes and bioactivities. Curr Bio-technol. 2011; 318–326. DOI: 10.3969/j.issn.2095–2341.2011.05.03.

5. Li SQ, Shah NP. Antioxidant and antibacterial activities of sulphated polysaccharides from Pleurotus eryngii and Streptococcus thermophilus ASCC 1275. Food Chem 2014; 165:262–270. DOI:10.1016/j.foodchem.2014.05.110.

6. Song X, Yin Z, Zhao X, Cheng A, Jia R, Yuan G, Xu J, Fan Q, Dai S, Lu H. Antiviral activity of sulfated Chuanmingshen violaceum polysac-charide against Newcastle disease virus. J Gen Virol 2013; 94:2164–2174. DOI: 10.1099/vir.0.054270-0.

7. Wang JL, Yang T, Tian J, Zeng T, Wang XF, Yao J, Zhang J, Lei ZQ. Synthesis and characterization of phosphorylated galactomannan: the effect of DS on solution conformation and antioxidant activities. Carbohydr Polym 2014; 113:325–335.

8. Du X, Zhang J, Lv Z, Ye L, Yang Y, Tang Q. Chemical modification of an acidic polysaccharide (TAPA1) from Tremella aurantialba and potential biological activities. Food Chem 2014; 143:336–340. DOI: 10.1016/j.foodchem.2013.07.137.

9. Zhang Z, Wang X, Mo X, Qi H. Degradation and the antioxidant activity of polysaccharide from Enteromorpha linza. Carbohydr Polym 2013; 92:2084–2087. DOI:10.1016/j.carbpol.2012.11.096.

10. Zhong K, Zhang Q, Tong L, Liu L, Zhou X, Zhou S. Molecular weight degradation and rheological properties of schizophyllan under ultrasonic treatment. Ultrason Sonochem 2015; 23:75–80. DOI: 10.1016/j.ultsonch.2014.09.008.

11. Tao Y, Xu W. Microwave-assisted solubilization and solution properties of hyperbranched polysaccharide. Carbohydr Res 2008; 343:3071–3078. DOI:10.1016/j.carres.2008.09.009.

12. Hussain PR, Wani IA, Suradkar PP, Dar MA. Gamma irradiation induced modification of bean polysaccharides: impact on physicochemical, morphological and antioxidant properties. Carbohydr Polym 2014; 110:183–194.

13. Wang F, Chen ZG, Zhu HJ. An efficient enzymatic modification of lily polysaccharide in ionic liquid under ultrasonic irradiation. Biochem Eng J 2013; 79:25–28.

14. Chang ST, Miles PG.Mushrooms. Cultivation, Nutritional Value, Medicinal Effect, and Environmental Impact. 2nd Ed.CRC Press: Boca Raton; 2004.

15. Li S., Xu S., Zhang L.N. Advances in conformations and characterizations of fungi polysaccharides. Acta Polym Sin. 2010; 1359–1375. DOI:10.3724/SP.J.1105.2010.10232.

16. Cherno NК, Ozolina SО, Nikitina OV. Texnologiya otry`mannya zalizovmisnogo kompleksu na osnovi polisaxary`div peche-ry`ci dvosporovoyi. Xarchova nauka i texnologiya. 2016; 10(2): 42-49. DOI: http://dx.doi.org/10.15673/fst.v10i2.154.

17. Chung C, Nickerson W. Polysaccharide synthesis in growing yeast. J Biol Chem. 1954;208:395–407.

18. Ragazzi E, Veronese G. Quantitative analysis of phenolics compounds after thin layer chromatographic separation. J Chromotogr. 1973; 34:369–375.

19. Selvakumar P, Rajasekar S, Periasamy K, Raaman N. Isolation and characterization of melanin pigment from Pleurotus cystidiosus (telomorph of Antromycopsis macrocarpa). World J Microbiol Biotechnol. 2008; 24:2125–2131. doi: 10.1007/s11274-008-9718-2.

20. Cherno NК, Osolina SA, Nikitina AV. Chemical composition of Agaricus bisporus and Pleurotus ostreatus fruting bodies and their morphological parts. Food and Environment Safety. 2013; 4:291–299.

21. Laine R, Esselman W, Sweely C. Gas-liquid chromatography of carbohydrates. Methods Enzymol. 1972;18:159–167. DOI: 10.1016/0076-6879(72)28012-0.

22. Bacic A, Stone BA. Isolation and characterization of polysaccharides. Carbohydr Res. 2005; 7:325–330.

23. Cherno NK, Kovalenko OV, Shapkina KI. Vodorozchy`nny`j beta-glyukan Saccharomyces cerevisiae. 2012; 4(21):32-35.

24. Nitschke J, Modick H, Busch E, Wantoch VR. Altenbach, Mölleken H. A new colorimetric method to quantify β-1,3-1,6-glucans in comparison with total β-1,3-glucans in edible mushrooms. Food Chem. 2011; 127:791-796. DOI:10.1016/j.foodchem.2010.12.149.