Grain Products and Mixed Fodder’s

ISSN-print: 2313-478X
ISSN-online: 2411-3921
ISO: 26324:2012
Архiви

РОЗВИТОК ОРГАНІЧНОГО НАПРЯМКУ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА У СВІТІ ТА ЙОГО СТАН В УКРАЇНІ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

О.Й КАРУНСЬКИЙ
О.Є ВОЄЦЬКА
К.С. ГАРБАДЖІ

Анотація

У статті представлено огляд літературних даних про питання органічного методу ведення сільського господарства. Викладено поняття ʺорганічне сільське господарствоʺ і ʺорганічна продукціяʺ. Розглянуто рівень світового розвитку органічного напрямку ведення сільського господарства та його перспективи для України. Матеріали приведені на підставі літературних даних, різних звітів світових організацій органічного напрямку у сільському господарстві та матеріалів, наданих Органічним рухом України. Дослідники встановили, що метод органічного господарювання дозволяє отримувати високоякісну сировину і продукти харчування з використанням нових технологій, які спрямовані на захист та покращення стану навколишнього середовища. Вирощена продукція на органічній основі повинна бути екологічно чистою і відповідати міжнародним стандартам якості. На території України на даний час працюють 12 іноземних та 1 український сертифікаційні органи. Український сертифікаційний орган «Органік стандарт» має міжнародну акредитацію на проведення сертифіка- ційних робіт та визнання Єврокомісії та Швейцарської Конфедерації. У статті наведено аналіз розподілу площі, органічно оброблених земель у світі і в Україні. Лідером по споживанню органічної продукції є Швейцарія. У роботі приводиться схема переходу до органічного виробництва. Представлені найбільш поширені логотипи європейської, американської та японської системи сертифікації органічних продуктів. Експортний потенціал сектору оці- нюється у 50 млн. євро. Основні країни-споживачі української «органіки»: Німеччина, Австрія, Польща, Італія, Франція, Нідерланди, Данія, Швейцарія, США, Канада. В основному експортують такі органічні товари з України: зернові, бобові, олійні культури ягоди фрукти. Також експортується олія соняшникова, шрот соняшниковий, ефірні олії, концентрований яблучний сік, горіхи, джеми, сиропи та березовий сік. Встановлено, що Україна має потужний потенціал агропромислового комплексу і може стати одним із головних експортерів органічної продукції на ринку ЄС.

Ключові слова:
органічне сільське господарство,, органічна продукція

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
КАРУНСЬКИЙ, О., ВОЄЦЬКА, О., & ГАРБАДЖІ, К. (2018). РОЗВИТОК ОРГАНІЧНОГО НАПРЯМКУ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА У СВІТІ ТА ЙОГО СТАН В УКРАЇНІ. Grain Products and Mixed Fodder’s, 18(3), 29-33. https://doi.org/10.15673/gpmf.v18i3.1076
Розділ
КОРМИ, ЯКІСТЬ, ТЕХНОЛОГІЯ ТА ТВАРИННИЦТВО

Посилання

1. Der okologische und seine produkte / Eine Arbeitshilfe fur Mitarbeiterinnen und Mitarbeiter im Naturkostfachhanbel – 2005. – S. 7 – 43.
2. Подолінський А. Біодинаміка – шлях до ефективного землеробства/ А. Подолінський. – К.: ЛА "Софія-А", 2006. – 48 с.
3. Стецишин П.О., Рекуненко В.В., Пиндус В.В. Основи органічного виробництва/ П.О. Стецишин, В.В. Рекуненко, В.В. Пиндус. – Вінниця: Нова книга, 2008. – 520 с.
4. Коняшин А.В. Стан та перспективи розвитку органічного ринку в світі та Україні/ А.В. Коняшин – Федерація органічного руху України. – Київ, 2004. – 60 с.
5. Пришак І.Д. Системи землеробства: історія їх розвитку і наукові основи/ І.Д. Пришак. – Б. Церква, 2004. – 52 с.
6. Сертифікація та маркування [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.organic.com.ua/uk/homepage/2010-01-26- 13-44-34.
7. Офіційний веб-сайт Федерації органічного руху України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.organic.com.ua.
8. Про затвердження державного логотипу для органічної продукції (сировини) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z0099-16#n15
9. Книга FiBL-IFOAM Світ органічного сільського господарства. Статистика та тренди 2017 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.fibl.org/en/homepage.html.