Grain Products and Mixed Fodder’s

ISSN-print: 2313-478X
ISSN-online:
ISO: 26324:2012
Архiви

ПЕРЕВАГИ ВИКОРИСТАННЯ БІЛКОВИХ РОСЛИННИХ КОНЦЕНТРАТІВ ПРИ ВИРОБНИЦТВІ КОМБІКОРМОВОЇ ПРОДУКЦІЇ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

А.В. А.В. МАКАРИНСЬКА
І.С. ЧЕРНЕГА

Анотація

У тваринництві, головним є організація раціональної годівлі. Хороша кормова база є запорукою повноцінного розвитку цієї галузі. Тому, велике значення відводиться виробництву комбікормів, які повинні повністю задовольняти організм тварин в усіх поживних і біологічно активних речовинах, так як незначний їх дефіцит затримує ріст тварин і не дозволяє в подальшому використовувати їх продуктивний потенціал на необхідному рівні. Сучасні породи і кроси сільськогосподарських тварин особливо вимогливі до поживності раціону і якості білка в ньому, що відчутно позначається на вартості корму. Додаткові джерела протеїну, отримані шляхом промислової переробки і синтезу сировини рослинного і тваринного походження, дозволяють замінити частину дорогих рослинних і тваринних інг- редієнтів в кормах. Основним джерелом білка в раціоні продуктивних тварин є зернобобові культури та корми тваринного походження. Проте, використання зернобобових при виробництві комбікормів обмежується через високий вміст антипоживних речовин. А використання кормів тваринного походження – забороною на їх використання в країнах ЄС та їх сильними коливаннями за якістю. Використання білкових рослинних концентратів при виробництві комбікормової продукції дозволить вирішити пе- релічені проблеми, оскільки характеризуються високим вмістом протеїну та невеликою вартістю. Для визначення доцільності використання білкових рослинних концентратів в якості компонента комбікорму, було досліджено їх класифікації та методи отримання. В статті наведена принципова схема виробництва соєвого концентрату та аналіз хімічного складу і поживності деяких соєвих продуктів. Білковий рослинний концентрат в різних співвідношеннях може використовуватися для відгодівлі всіх груп тварин, через хорошу засвоюваність сприяє підвищенню продуктивності, знижує ризик кишкових хвороб і характеризується високою біологічною цінністю.
Ключові слова:
білкові рослинні концентрати,, класифікація,, методи отримання,, соєвий концентрат,, комбікорм

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
А.В. МАКАРИНСЬКА, А., & ЧЕРНЕГА, І. (2018). ПЕРЕВАГИ ВИКОРИСТАННЯ БІЛКОВИХ РОСЛИННИХ КОНЦЕНТРАТІВ ПРИ ВИРОБНИЦТВІ КОМБІКОРМОВОЇ ПРОДУКЦІЇ. Grain Products and Mixed Fodder’s, 18(3). https://doi.org/10.15673/gpmf.v18i3.1077
Розділ
КОРМИ, ЯКІСТЬ, ТЕХНОЛОГІЯ ТА ТВАРИННИЦТВО

Посилання

1. Макаринська А.В. Стан виробництва та забезпечення населення України продуктами тваринництва / А.В. Макаринська // Зернові продукти і комбікорми. – 2010. – №2. – с. 37-39.
2. Нечитайло Ю.Я. Разработка технологии производства кормовой добавки из побочных продуктов переработки гидробионтов [Электронный ресурс] / Ю.Я. Нечитайло // Режим доступа: http://extrutec.ck.ua/lectures/2.html
3. Стратегия кормления свиней без использования кормов животного происхождения [Электронный ресурс] – Режим доступа: https://soft-agro.com/svini/strategiya-kormleniya-svinej-bez-ispolzovaniya-kormov-животного proisxozhdeniya.html
4. Пономарев В.В. Белковый концентрат и способ его производства [Электронный ресурс] / В.В. Пономарев, Т. М. Бикбов – Режим доступа: https://patents.google.com/patent/WO2010123396A1/ru
5. Концентрат соевый белковый (кормовой) [Электронный ресурс] – Режим доступа: http://www.sodrugestvo.ru/our_business/global_trade/own_production/spc/
6. Белковые концентраты [Электронный ресурс] - Режим доступа: http://фуд chem.ru/lektsii-po-khimii-belkov/belkovyekontsentraty- teksturirovannye-belkovye-produkty
7. Белок растительного происхождения [Электронный ресурс] - Режим доступа: https://agrosmak.ua/belok-rastitelnogoproischogdenia/
8. Jackson M. Improving soya utilization in monogastrics: maize-soya diets with Б mannanase [Text] / M. Jackson // Feed international. – 2001. – V.22 – №12. – P. 22–26.
9. Турін Є. Соя в годівлі птиці / Є. Турін // Тваринництво України. – 2008. – №2. – С. 31–32.
10. Бортников С. Эффективность использования полножирной экструдированной сои [Текст] / С. Бортников // Комбикорма. – 2005. – №1. – С. 51–52.
11. Специализированный белковый концентрат (Гамлет Протеин) Дания [Электронный ресурс] – Режим доступа: http://www.altua. com/ru/catalog/raw/protein-components/specialized-protein-concentrate.html
12. Подобед Л.И. Гамлет Протеин [Электронный ресурс] / Л.И. Подобед – Режим доступа: http://podobed.org/gamlet_protein.html
13. Что входит в состав престартеров для поросят [Электронный ресурс] – Режим доступа: https://softagro. com/svini/sostavlyayushhie-prestarterov-dlya-porosyat.html
14. Ібатулін І.І. Годівля сільськогосподарських тварин / І.І. Ібатулін, Д.О. Мельничук, Г.О. Богданов та ін.: підручник. – Вінниця: Нова книга, 2007. – 616 с.