Grain Products and Mixed Fodder’s

ISSN-print: 2313-478X
ISSN-online: 2411-3921
ISO: 26324:2012
Архiви

ОЦІНКА САНІТАРНОЇ ЯКОСТІ БІЛКОВО- ВІТАМІННО-МІНЕРАЛЬНОЇ ДОБАВКИ ДЛЯ ДОМАШНІХ ТВАРИН

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

А. В. МАКАРИНСЬКА
А. В. ЄГОРОВА
Г. Й. ЄВДОКИМОВА
А. Г. КУЧЕРУК

Анотація

В матеріалах статі на основі потреб домашніх тварин (собак) в поживних і біологічно-активних речовинах (БАР) науково обґрунтовано вибір кормової сировини для виробництва білково-вітамінно-мінеральної добавки (БВМД). Наведено характеристику отриманої БВМД для домашніх тварин (собак), яку розроблено за науково-обгрунтованим рецептом та розрахованим за допомогою програми КормОптимаЭксперт, за органолептичними, фізичними та хімічними показниками якості. Розроблена БВМД для собак в залежності від рецепту може містити від 30 до 36 % сирого протеїну. Порівняльний аналіз показників якості БВМД для собак згідно вимог нормативно-технічної документації показав її відповідність ДСТУ 7111-2009.
В статті представлені результати оцінки санітарної якості кормової сировини і готової продукції БВМД для домашніх тварин (собак) в процесі зберігання протягом чотирьох місяців в поліетиленовій упаковці в нерегульованих умовах при температурі + 10 – 15 оС і відносній вологості повітря 60…70 %. Всі дослідження з визначення мікробіоти кормової сировини проводили для компонентів, які найбільш піддаються мікробіальній порчі в процесі зберігання: мідійна мука, крилева мука, водорості, дріжджі кормові, калоген. Санітарний стан кормової сировини і готової БВМД для собак оцінювали за кількісним і якісним складом мікроорганізмів: мезофільними аеробними і факультативно-анаеробними мікроорганізмами (МАФАнМ), бактеріями групи кишкової полочки БГКП, умовно-патогенними (Escherihia coli i Staphylococcus aureus), патогенними мікроорганізмами (сальмонели, стафілокок, протей, сульфидредукуючі клостридії, плісеневі гриби і дріжджі), які визначали класичними методами шляхом висівання в поживні середовища з подальшим культивуванням і характеристикою посівів.
В результатах дослідження представлена характеристика мікробіоти кормової сировини, яка входить до складу БВМД для собак. Слід зазначити, що в усіх досліджуваних видах сировини і БВМД кишкова паличка, сальмонели, стафілокок, протей, сульфідрекукуючі клостридії не виявлені. На підставі результатів дослідження кількісного і якісного складу мікробіоти кормової сировини і БВМД для собак встановлено, що показники загального числа (МАФАнМ) і показники коліформних мікроорганізмів (БГКП) знаходяться в дозволених межах протягом зберігання 90 діб. Розроблено рекомендації щодо використання і зберігання кормової сировини і БВМД для домашніх тварин.

Ключові слова:
мікробіота, загальне обсіменіння, плісеневі гриби, мезофільні аеробні і факультативно-анаеробні мікроорганізми (МАФАнМ), санітарна якість, мідійна мука, крилева мука, водорості, дріжджі кормові, калоген, білково- вітамінно-мінеральна добавка (БВД)

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
МАКАРИНСЬКА, А., ЄГОРОВА, А., ЄВДОКИМОВА, Г., & КУЧЕРУК, А. (2018). ОЦІНКА САНІТАРНОЇ ЯКОСТІ БІЛКОВО- ВІТАМІННО-МІНЕРАЛЬНОЇ ДОБАВКИ ДЛЯ ДОМАШНІХ ТВАРИН. Grain Products and Mixed Fodder’s, 62(2). https://doi.org/10.15673/gpmf.v62i2.144
Розділ
КОРМИ, ЯКІСТЬ, ТЕХНОЛОГІЯ ТА ТВАРИННИЦТВО

Посилання

1. Электронный ресурс. Кормление ротвейлера. Режим доступа: http://goldog.ucoz.ru/publ/5-1-0-22.

2. Электронный ресурс. Нормированное кормление собак. Режим доступа: http://www.farmnambe1.ru/sobaki/sob.normir.kormlen.html.

3. Хохрин С.Н. Кормление собак. — СПб.: Издательство «Лань», 2001.

4. ДСТУ ISO 6887-1:2003. Мікробіологія продуктів та кормів для тварин.

5. ДСТУ ISO 11290-1:2003. Мікробіологія харчових продуктів та кормів для тварин.

6. Петрухина А.Т., Петрухина И.В. Микробиология сырья и продуктов водного происхождения: - СПб, ГИОРД, 2005. – 320 с.