Grain Products and Mixed Fodder’s

ISSN-print: 2313-478X
ISSN-online: 2411-3921
ISO: 26324:2012
Архiви

ОСОБЛИВОСТІ ПРОЦЕСУ ОЧИЩЕННЯ ЗЕРНА АМАРАНТУ ВІД ДОМІШОК

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

G. Stankevych
N. Valentiuk

Анотація

Правильне та збалансоване харчування людини є запорукою її фізичного здоров’я, особливо в умовах погіршення екологічної ситуації та дії щоденних стресів викликаних протягом останніх років прискореним темпом життя. У зв’язку з чим увага багатьох дослідників та підприємців спрямована на розробку і впровадження у масове виробництво харчових продуктів, які б цілком забезпечували потреби людини у білку, вітамінах,
мікро- та мікроелементах та ін. Останнім часом для виготовлення продуктів харчування функціонального
призначення залучаються інгредієнти виготовлені з нетрадиційної рослинної сировини. Саме до такої рослинної сировини відноситься амарант. Культура амарант відома з давніх часів, використовувалась ще прадавніми
ацтеками. Головною особливістю цієї культури є унікальний хімічний склад, що обумовлює надзвичайно широкий спектр його використання, який не обмежується тільки харчової промисловістю. За амінокислотним
складом білок зерна амаранту наближується до складу ідеального білку. Наявність в амарантовій олії сквалену дає можливість використовувати її для виготовлення лікарських засобів, косметичних засобів. Однак не
зважаючи на перспективність використання амаранту, у виробників виникають складнощі, що пов’язані з
особливостями зерна цієї культури. Дрібні розміри зерна вимагають ретельного підбору режимних параметрів
технологічного обладнання для післязбиральної обробки.
Для обґрунтування режимів очищення проведено дослідження гранулометричного складу, фізикомеханічних та аеродинамічних властивостей зернової маси амаранту.
На основі проведених досліджень встановлено, що незважаючи на те, що амарант та щириця мають
майже однакові розміри та форму зерна, за допомогою розрахованих за певними ознаками подільності значень
коефіцієнтів трансгресії можна прогнозувати можливість розділення суміші свіжозібраного зерна амаранту
та його домішок, зокрема від важко відокремлюваної щириці. Запропоновано для розділення даної суміші застосовувати набір решіт з круглими отворами таких розмірів (мм): Б1 – 1,0…1,1; Б2 – 1,0…1,1; В2 – 1,0…1,2;
Г1 – 0,7…0,9; та продовгуватими отворами з розмірами (мм): Б1 – (0,8…1,0)×20, Б2 – (0,5…0,7)×20, В1 –
(0,4…0,6)×20.

Ключові слова:
Для цієї мови відсутні ключові слова

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Stankevych, G., & Valentiuk, N. (2020). ОСОБЛИВОСТІ ПРОЦЕСУ ОЧИЩЕННЯ ЗЕРНА АМАРАНТУ ВІД ДОМІШОК. Grain Products and Mixed Fodder’s, 20(3), 12-19. https://doi.org/10.15673/gpmf.v20i3.1844
Розділ
ЗЕРНО: ТЕХНОЛОГІЯ ТА ЯКІСТЬ