Grain Products and Mixed Fodder’s

ISSN-print: 2313-478X
ISSN-online: 2411-3921
ISO: 26324:2012
Архiви

BIOTESTING IN ASSESSING THE SAFETY OF GRAIN PRODUCTS

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

K. Kurnosova
G. Krusir
О. Zaderey
О. Rusanova
М. Mardar

Анотація

Стаття присвячена питанню оцінювання безпечності харчових продуктів, які є традиційними для українського споживача (хлібобулочні вироби та пшеничні пластівці). Актуальність роботи обумовлена тим, що безпечність – це важливий показник споживних властивостей, яким повинні володіти всі продукти харчування. Для оцінки безпечності харчових продуктів широко застосовують біологічні методи, що включають біосенсорні технології та біотестування. Біотестування – це один із прийомів дослідження, який використовується для визначення ступеня впливу хімічних речовин, потенційно небезпечних для живих організмів, шляхом реєстрації змін біологічно значимих показників (тест-функцій) дослідних тест-об’єктів с наступною оцінкою
їх стану у відповідності з обраним критерієм токсичності. У роботі оцінено органолептичні показники дослідних зразків. У результаті визначено, що зразки повністю відповідають вимогам нормативної документації, за винятком зразка № 7 у якого відчувається вогкість та сторонній присмак, це може свідчити про недотримання умов зберігання або реалізації. Оцінено безпечність хлібобулочних виробів та пшеничні пластівців за допомогою тест – об’єкта інфузорії Colpoda Steіnii. Встановлено, що зразки дослідних зразків не містять токсичних речовин, а у зразку №7 – вагових пшеничних пластівцях, придбаних на ринку, загибель більшості колпод наступила впродовж 10 хвилин. Це свідчить про його незначну токсичність та про неприпустимість подальшої реалізації такого продукту населенню. На основі другого метода проводили тестування за летальністю ракоподібних Daphnia Magna Straus. Результати показали, що у зразках 1 – 6 кількість загиблих дафній відповідає показнику «нетоксичний», але у зразка №7 кількість загиблих дафній склала 25%, що свідчить про токсичність даного продукту. Третій метод здійснювали за методикою, заснованою на недеструктивному методі біокристалізації. Встановлено, що найбільш симетричною біокристалограмою характеризуються зразки 1 та 2, що свідчить про їх вищу ступінь органічності, яка на наш погляд визначається меншою часткою зовнішнього негативного впливу на продукт та якісною сировиною, яка використовувалась при виробництві даних зразків.

Ключові слова:
Для цієї мови відсутні ключові слова

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Kurnosova, K., Krusir, G., ZadereyО., RusanovaО., & MardarМ. (2020). BIOTESTING IN ASSESSING THE SAFETY OF GRAIN PRODUCTS. Grain Products and Mixed Fodder’s, 20(3), 20-27. https://doi.org/10.15673/gpmf.v20i3.1845
Розділ
ХЛІБОПРОДУКТИ: ТЕХНОЛОГІЯ ТА ЯКІСТЬ

Посилання

1. Ukrayinets’ A.I., Simakhina H.O. Tekhnolohiya ozdorovchykh kharchovykh produktiv: Kurs lektsiy. K.: NUKhT, 2009. 310 s. 2. Iorhachova K.H. Khlibobulochni vyroby ozdorovchoho pryznachennya z vykorystannyam fitodobavok. K.: Pres, 2015. 464 s.
3. Khvyli na rynku krup URL:https://www.pressreader.com/ (data zvernennia: 18.08.2020).
4. Shutenko Ye.I., Sots S.M. Tekhnolohiya krup”yanoho vyrobnytstva. K.: Osvita Ukrayiny, 2010. 272 s.
5. Krusir G.V., Kondratenko I.P. Issledovanie bezopasnosti muki biotest-organizmami razlichnyh troficheskih urovnej// Harchova nauka і tehnologіa. 2015. Vol. 9 Issue 3. S.57-62
6. Chesnokova, S.M. Biologicheskie metody ocenki kachestva ob`ektov okruzhajushhej sredy. Vladimir: Izd-vo Vladim. gos. un-ta. 2008. 92 s.
7. Ljashenko O.A. Bioindikacija i biotestirovanie v ohrane okruzhajushhej sredy: Uchebnoe posobie . SPb GTURP. SPb. 2012. 67 s.
8. Dolgov, V.A., Lavina S.A. Biotestirovanie produktov, kormov i obektov okruzhajushhej sredi // Vestnik RUDN. 2014. № 3. S. 69-78.
9. Kusui T. Japanese application of bioassays for environmental management // Scientific World Journal. 2002. 2. P. 537-541.
10. Bìotestuvannya yak metod ocìnki yakostì pitnih vod // Vìsn. NAN Ukrayini, 2006. №10. S.54-57.
11. Aleksandrova, V.V. Biotestirovanie kak sovremennyj metod ocenki toksichnosti prirodnyh i stochnyh vod: Monografiya. Nizhnevartovsk: Izd-vo Nizhnevart. gos. un-ta, 2013. 119 s.
12. Fiskesjo G. The Alliumtest - an alternative in environmental studies: the relative toxicity of metal irons //Mutation Res. 1988. V. 197. Р. 243-260.
13. Omarov R., Agarkov A., Rastovarov E. Modern methods for food safety // Engineering for rural development. Jelgava, 24. 26.05.2017. Р. 960–963.
14. Eremeeva A. S., Donchenko M.I. Obzor metodov bioindikaciyi i biotestirovaniya dlya ocenki sostoyaniya okruzhajushhej sredy//Molodoj uchenyj. 2015. №11. S. 537–540
15. Vinohodov D.O. Nauchnye osnovy bitestirovanija s ispol'zovaniem infuzorij: dis. ... dokt. bіol. nauk: 03.00.23 / Vinohodov Dmitrij Olegovich; Sankt-Peterburgskij tehnologicheskij institut. 2007 . 270 s.
16. Mardar M.R., Krusir G.V., Yanìvsʹka A., Kondratenko Ì., Malecʹka O.V. Bìotestuvannya v ocìnyuvannì bezpechnostì zernovih plastìvcìv //Zernovì produkti ì kombìkormi. 2014. № 3 (55). S. 18−23.
17. GOST R 52337-2005. Korma, kombikorma, kombikormovoe syr'ye. Metody opredeleniya obshhej toksichnosti. 12 s.
18. Zajceva I.I. (ZAO «Centr issledovaniya i kontrolya vody», g. Sankt-Peterburg) opredelenija obshhej toksichnosti. 12 s.
19. GOST 32536-2013 Metody ispytanij himicheskoj produkcii, predstavlyayushhej opasnost' dlya okruzhajushhej sredy. Opredelenie ostroj oksichnosti dlya dafnij. Chinnij 22.10.13. K.: Federal'noe agentstvo po tehnicheskomu regulirovaniju i metrologi. 36 s.
20. Fedorova A. I., Nikol'skaya A. N. Praktikum po jekologii i ohrane okruzhajushhej sredy: ucheb. posobie dlja stud. vyssh. ucheb. zaved. M. : Gumanitarnyj izdatel'skij centr VLADOS, 2001. 288 s
21. Andersen, J.O. Comparative study between biocrystallization and chemical analyses of carrots (Daucus Carota L.) grown organically using different levels of green manures // Biological Agriculture&Horticulture. 2001. Vol. 19. P. 29-48.
22. Metodika opredelenija ostroj toksichnosti pit'evyh, presnyh prirodnyh i stochnyh vod, vodnyh vytjazhek iz pochv, osadkov stochnyh vod i othodov po smertnosti dafnij. Moskva. 2011. 45 s.