Grain Products and Mixed Fodder’s

ISSN-print: 2313-478X
ISSN-online: 2411-3921
ISO: 26324:2012
Архiви

CHLORELLA SUSPENSION IN PIGS’ RATIONS

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

O. Karunskyi
Т. Voroniuk
М. Madani

Анотація

Стаття присвячена вивченню впливу добавки суспензії хлорели на баланс азоту, перетравність поживних речовин та мінокислот, продуктивність свиней. В годівлі тварин для покриття дефіциту окремих вітамінів, мінеральних елементів у раціонах  икористовують різні кормові добавки, суміші мікроелементів та вітамінів. Особливість суспензії хлорели, як кормової добавки - можливість культивувати хлорелу на протязі всього року, наявність оптимізованих технологій її вирощування і використання. Суспензія хлорели багата на білки, мінерали, вітаміни, жирні кислоти та клітковину. Введення до раціонів свиней суспензії хлорели сприяло підвищенню коефіцієнтів перетравності як замінних на 7,5% так і незамінних – 2%амінокислот. Згодовування тваринам суспензії хлорели призвело до звільнення утриманого в тілі тварин азоту на 13% порівняно з контрольною групою.
Встановлено, що додаткове використання суспензії хлорела у раціоні свиней на відгодівлі м’ясної породи (велика біла), сприяє підвищенню середньодобових приростів на 21,9% по відношенню до контрольної групи, яка не отримувала суспензії хлорели. Конверсія корму на отримання 1 кг приросту живої маси у тварин контрольної групи склала 5, 1 кг, у дослідній – 4,2 кг, а коефіцієнт конверсії корму в дослідній групі був вище на 21,4%. Рентабельність виробництва свинини з використанням суспензії хлорели становила 12,3% - це більше ніж у контрольній групі на 87, 8%.

Ключові слова:
Для цієї мови відсутні ключові слова

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Karunskyi, O., VoroniukТ., & MadaniМ. (2020). CHLORELLA SUSPENSION IN PIGS’ RATIONS. Grain Products and Mixed Fodder’s, 20(3), 39-42. https://doi.org/10.15673/gpmf.v20i3.1849
Розділ
КОРМИ, ЯКІСТЬ, ТЕХНОЛОГІЯ ТА ТВАРИННИЦТВО

Посилання

1. Bogdanov A. A. Aktual'nyye voprosy kormleniya sel'skokhozyaystvennykh zhivotnykh / G. A. Bogdanov, D. A. Mel'nichuk, I. I. Ibatulin (i drugiye) // Nauk. vestnik NAU. - 2004. - Vyp. 74. -s. 11-24. [In Ukraine].
2. Lymar' V. A. Progressivnyye tekhnologii v svinovodstve i ikh preimushchestva / A. Lymar', V. M. Voloshchuk, I. V. Khat'ko (i drugiye) // SvinarstvoUkrainy. - 2012. - №7. - s. 6-7. [In Ukraine].
3. Bogdanov N. I. Khlorella: zelenyy korm kruglyy god. / N. I. Bogdanov // Kombikorma. №3 2004. - s. 66. [in Russian].
4. Svezhentsov A.I. Normirovannaya kormleniye sviney / A.I. Svezhentsov, R.Y. Portnykh, YA.I. Poltorak // L'vov .: LKT L'vovskaya natsional'naya akademiya veterinarnoy meditsiny imeni S.Z. Gzhitskogo. - 2005. - s. 385. [In Ukraine].
5. Kulikov V.M. Netraditsionnyye korma i ikh ispol'zovaniye / V.M. Kulikov // Optimizatsiya kormleniya zhivotnykh. - 1991. - s. 159-163. [in Russian].
6. Kalachnyuk I. Prirodnyye sorbenty v pitanii zhivotnykh / G. I. Kalachnyuk (i drugiye) // Zhivotnovodstvo. - 1997. - №8. - s.21-22.[In Ukraine].
7. Babich A.A. Kormovyye belkovyye resursy mira / A. Babich // Kiyev. -1995. - s. 186. [In Ukraine].
8. Gilbert R. Mirovoy rynok belka i kombikormov / R. Gilbert // Kombikorma. - 1999. - №3. - s. 15-17. [in Russian].
9. Stadtman E.R. Levine R.L. Free radical-mediated oxidation of free amino acids and amino acid residues in proteins // Amino acids.- 2003/-T.25- №3- 4.С.- 207-218.
10. Soya News: Feed Market News. http: //soyanews.info/