Grain Products and Mixed Fodder’s

ISSN-print: 2313-478X
ISSN-online: 2411-3921
ISO: 26324:2012
Архiви

РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ ЯК СКЛАДОВА ЧАСТИНА ВІДНОВЛЮВАЛЬНИХ ЗАХОДІВ ПРИ ПІДВИЩЕНИХ ФІЗИЧНИХ НАВАНТАЖЕННЯХ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

A. Salavelis
https://orcid.org/0000-0001-9432-4951
S. Pavlovsky
https://orcid.org/0000-0001-5701-8031

Анотація

Стаття присвячена проблемі організації збалансованого раціонального харчування студентської молоді, яка займається активними видами спорту. Авторами статті проведено загальний аналіз проблемних аспектів організації зазначених типів харчування молодих спортсменів, розглянуті сучасні тенденції попиту на певні види спортивних функціональних продуктів харчування та наведені рекомендації вітчизняних і закордонних фахівців щодо вирішення відповідної проблематики. Вивчення сучасного досвіду в організації раціонів харчування професійних спортсменів дозволило визначити основні принципи побудови адекватного раціону сучасного спортсмена та сформулювати практичні рекомендації з певними наборами кількісних і якісних характеристик окремих типів харчування, які є найбільш придатними до застосування спортсменами, що займаються різними видами активного спорту. Під час формулювання відповідних рекомендацій були враховані особливості протікання фізіологічних процесів в організмі людини, що піддає свій організм різним видам спортивного навантаження. Ці навантаження накладають на організм людини додаткові вимоги, від дотримання яких залежить загальний стан здоров’я і самопочуття спортсменів як під час тренувань, так і впродовж виконання повсякденних дій, пов’язаних із життєдіяльністю людини.
Базуючись на розумінні цих факторів, під час дослідження було проведено анкетне опитування молодих спортсменів з метою визначення: загальних харчових звичок сучасної молоді; використовуваних режимів харчування як в період тренувань, так й під час відпочинку; найбільш популярних продуктів харчування та улюблених страв, виготовлених з них. Статистична обробка отриманих результатів опитування показала високий ступень інформованості студентів про значення збалансованих раціонів харчування та найбільш важливих харчових складових, споживання котрих впливає на імовірність досягнення спортивних результатів. Було виявлено, що найбільшою мірою молодь віддає перевагу спеціалізованим продуктам функціонального призначення спрямованої дії, зокрема, різноманітним протеїновим коктейлям та гейнерам, а також так званим “спортивним” шоколадним батончикам із різним рецептурним складом. В їх основу покладені вуглеводно-білкові суміші з певним співвідношенням простих та складних вуглеводів, що додатково збагачені окремими видами амінокислот, вітамінів, а також креатином, мікроелементами і ненасиченими жирними кислотами. В той же час, аналіз отриманих результатів опитування молодих спортсменів та співвідношення цих даних із сучасним досвідом в організації раціонів харчування професійних спортсменів дозволив виявити низку питань, що потребують додаткового дослідження. Вирішення цих питань сприятиме більш ефективному споживанню спортсменами не тільки спеціалізованих продуктів харчування, але й простих, найбільш поширених натепер складових раціону людини. Їхнє комбіноване споживання разом із спеціалізованими продуктами харчування сприятиме досягненню найбільш оптимального стану організму при різноманітних спортивних навантаженнях та при потребі дозволить значною мірою скоротити ступень споживання спортсменами спеціалізованих спортивних продуктів. Саме тому авторами був проведений аналіз сучасних спортивних вуглеводно-білкових сумішей та виявлене найбільш оптимальне співвідношення простих і складних вуглеводів в них, визначено раціональне співвідношення амінокислот, вітамінів, креатину, мікроелементів і ненасичених жирних кислот у відповідних сумішах, що призначені для оптимізації протікання фізіологічних процесів до та після спортивних навантажень організму. Спираючись на сучасний досвід організації раціонів харчування професійних спортсменів, були сформульовані рекомендації до застосування як спеціалізованих, так і звичайних продуктів харчування у раціоні молодих спортсменів та надані рекомендації щодо корегування загальної структури харчування молоді, яка веде активний спосіб життя.

Ключові слова:
система харчування, спортсмени, студенти, раціональне харчування

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Salavelis, A., & Pavlovsky, S. (2021). РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ ЯК СКЛАДОВА ЧАСТИНА ВІДНОВЛЮВАЛЬНИХ ЗАХОДІВ ПРИ ПІДВИЩЕНИХ ФІЗИЧНИХ НАВАНТАЖЕННЯХ. Grain Products and Mixed Fodder’s, 21(1), 15-20. https://doi.org/10.15673/gpmf.v21i1.2092
Розділ
ХЛІБОПРОДУКТИ: ТЕХНОЛОГІЯ ТА ЯКІСТЬ